Fertő-tó / Neusiedlersee kultúrtáj (2001)
2012/08/07 08:00
2215 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Fertő-tó Ausztria és Magyarország területén található, így a két ország közös felterjesztése alapján került fel a Világörökségi Listára. A tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, 1979-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította, és Európa nemzetközi jelentőségű vadvizeként tartják számon.

Megközelítés

Az M1-es autópályáról Győr után a 85-ös út vezet Sarródra, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központjába, vagy a 84-es utat Balfnál vagy Sopronnál elhagyva juthatunk Fertőrákosra.  A Fertő-tó Ausztria és Magyarország területén található, így a két ország közös felterjesztése alapján került fel a Világörökségi Listára. A tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, 1979-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította, és Európa nemzetközi jelentőségű vadvizeként tartják számon. A számos ritka, csakis itt élő növény és a kétszáznál is több fészkelő, vonuló madárfaj védelme érdekében a Nemzeti Park egyes részei csak engedéllyel és kísérővel látogathatók. A Fertő vízi telepe nyáron népszerű, strand; lehet itt fürdeni, szörfözni, csónakázni és vitorlázni. A tó körül kerékpárút épült.

A Fertő az eurázsiai sztyep tavak legnyugatibb képviselője, s egyben Európa legnagyobb szikes (alkaline) tava. A víz sekély, a vízmélység állandóan változik, de átlagosan az egy métert sem éri el. Többször is kiszáradt már a tó, legutóbb 1867-1871 között. Elsősorban a talajvíz és csapadékvíz táplálja, továbbá két patak folyik belé. Természetes lefolyása nincs, vizét a Hanság-főcsatorna vezeti el. A Fertő-Neusiedler régió viszonylag kis területén különböző klimatikus viszonyok uralkodnak; a kontinentális, a szub-mediterrán és az alpesi éghajlati hatások találkozása változatos növény- és állatvilágot eredményez. A tó partját a kontinentális szikes tavakra és tengerpartokra jellemző sótűrő vegetáció díszíti. A sűrű nádasok és a mintegy 80 sós mocsárfolt valóságos madár-paradicsom.  A tó környéke 8000 éve különböző kultúrák találkozópontja.

A régészeti feltárások során az i.e. VI. századból származó, emberi településre utaló eszközöket találtak. Kelták és rómaiak is éltek itt, megtalálták például egy fürdő maradványait Marcus Aurelius (161-180) idejéből. Már a rómaiak is bányászták az itteni mészkövet; a fertőrákosi kőfejtő ma színházi- és operaelőadások különleges díszlete. A vidéknek a természeti értékek mellett figyelemre méltó a népi építészete. A Fertő-tó közelében található települések - Balf, Hidegség, Fertőboz, Hegykő - középkori eredetűek. A környék jelentős kastélyai a XVIII. században épültek. A fertődi, pompás Esterházy-kastélyban több mint egy évtizedet töltött udvari zeneszerzőként Joseph Haydn. Nagycenken a Széchenyi-család egykori kastélyában Széchenyi István, a "legnagyobb magyar" életművét bemutató kiállítás látható.

A kastélytól kisvasút vezet Fertőbozra.

A klasszicista Gloriettről páratlan kilátás nyílik a tóra. A földművelés, állattartás mellett hosszú múltra tekint vissza a szőlő- és borkultúra ezen a tájon. A dombokra felkúszó szőlőültetvényekről zamatos vörösbor, a híres kékfrankos kerül a palackokba. A táj állandó változását az itt élők mindig is mondákkal, mesékkel támasztották alá, melyek elválaszthatatlanul hozzátartoznak e vidék kulturális örökségéhez. A Fertő-tó - Neusiedler See környéke olyan egyedülálló, természeti és földrajzi fejlődés eredménye, melynek alakulásában nagy szerep jutott az egymást követő népcsoportok kultúraváltásainak. A tó háromnegyede Ausztriában fekszik, a régiót azonban mégis olyan természeti egységnek tekinthetjük, amelyet nem jellemez a földrajzi megosztottság.  

Ajánlott kirándulások

Műemlékekben egyik leggazdagabb kisvárosunk Sopron. A hangulatos utcák, a számtalan múzeum és templom megismerésére egyetlen nap nem is elég. A város fölé emelkedő Lövérek erdeiben jelzett turistautakon, tanösvényeken barangolhatunk. Bük gyógyfürdőjét 55 ?C-os víz táplálja. Azoknak is ajánljuk, akik nem gyógykezeltetni akarják magukat, hanem felfrissülni szeretnének, hiszen a 19 medence között úszómedence és élményfürdő is van. A fürdő közelében pedig 9 és 18 lyukú golfpálya várja a vendégeket.  

További információ

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága

9435 Sarród, Rév-Kócsagvár Pf.:4.

Tel.: 99/537 620, 537 622, fax: 99/537 621

E-mail:  fehnp@ktm.x400gw.itb.hu