Gyermekmunka Magyarországon
Sulinet
2012/06/12 14:12
8982 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Bár Magyarországon nem jellemzőek azok a világszerte ismert képek, mikor sokszor még tíz évesnél is fiatalabb gyerekek cipőket és ruhákat készítenek, de egy jelentés szerint egyre jobban elterjedhet hazánkban is a gyermekmunka.

gyerekmunka_005_520 Itthon a gyerekek általában középiskolás korukban kerülnek kapcsolatba a munkával: nyári-, vagy diákmunkát vállalnak, szakmai gyakorlatokra mennek. Ám az kevésbé jellemző, hogy gyárakban, bányákban, üzemekben vagy építkezéseken foglalkoztatnának 16 évesnél fiatalabbakat. Az UNICEF szerint azonban hazánkba is elérhet ez a világ szegényebb országaiban oly jellemző állapot, különösen, ha a nehéz helyzetű családok rászorulnak, hogy a kisebbek is rendelkezzenek önálló keresettel. Ezekben a családokban nem csak az jelenti a problémát, hogy nincs pénz a gyerekek iskoláztatására, hanem az, hogy fizikai és lelki terhelésnek teszik ki a kisgyerekeket, akik még nem alkalmasak az ilyen szintű erőkifejtésre. 

Ráadásul a korán megkezdett munka miatt a gyerekek csak ritkán döntenek a tanulás mellett és általában nem ülnek vissza az iskolapadba. Érettségi bizonyítvány nélkül pedig egyedül fizikai munkát tudnak vállalni később is így pedig belelépnek egy életen át tartó mókuskerékbe. 

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint minden 14 éves kor alatti gyermek, aki munkát vállal gyerekmunkásnak számít és 18 éves korig is csak a heti 14 órás munkavállalás tekinthető megengedhetőnek. Ezeknek a tiltásoknak nincs igazi haszna, ha figyelembe vesszük, hogy szerte a világon millió gyermek dolgozik, akik általában a legrosszabb és illegális munkát végzik. 

Magyarországon a munkavállalás feltételeit 1840-ben szabályozták először. A jelenlegi szabályozás szerint a munkavállalás a 16. életév betöltéséhez kötődik, de már 15 éves kortól van lehetőség idény-, vagy diákmunkát vállalni. Nem vállalható azonban éjszakai, vagy nehéz fizikai, illetve balesetveszélyes munka.

Itthon nem jellemző, hogy 14 évnél fiatalabbakat foglalkoztatnának, ám volt már rá példa, hogy autópálya építkezéseknél találtak gyerekeket, ráadásul illegálisan foglalkoztatva.

Sokkal jellemzőbb, hogy a diákok legálisan, iskolaszövetkezeteken keresztül keresnek munkát. Ezek a munkák többnyire határozott munkaidejűek, csak egy bizonyos óraszámban végezhetők hetente és nem nyúlhatnak az éjszakába. Figyelni kell, hogy minden alkalommal szülessen munkaszerződés, mely védelmet nyújt a fiatal munkavállalók számára és igazolja, hogy legálisan dolgoznak és jogosultak a fizetségre. Ilyet még egynapos és alkalmi munkavállalás során is kötelező írni, különben feketemunkáról van szó. Fontos, hogy a munkaidő alatt a munkavállaló biztosítsa a megfelelő pihenőidőt szünetek beiktatásával. Érdemes diákszövetkezeteken keresztül szerződni, itt ugyanis iskolalátogatási igazolás és a szükséges igazolványok ellenében több munkából válogathatunk. A közvetítő irodákban segítenek eligazodni és hozzájuk fordulhatunk, ha valami problémánk akad a munkával, vagy esetleg a munkaadóval.

Súlyos esetekben lehetőség van munkaügyi bírósághoz is fordulni. Fontos, hogy a munkavállalás előtt megfelelően tájékozódjunk és kérdezzünk meg mindent, amit nem tudunk, így elkerülhetjük a kellemetlen szituációkat, és hogy kihasználják tapasztalatlanságunkat.