Harmincéves a világörökségi konvenció
2002/11/19 00:00
1750 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A Yellowstone Nemzeti Park, Lappföld, Viktória vízesés, Tokaj-hegyalja. a kambodzsai Angkor Vat, az egyiptomi piramisok, a jeruzsálemi óváros: mi a közös bennük? Valamennyi az UNESCO világörökségének része. A napokban ünneplik Velencében a Világ kulturális és természeti örökségéről szóló konvenció aláírásának 30. évfordulóját.


Angkor Vat

A konvenciót 1972 november 16-án írták alá Párizsban, három évvel később lépett életbe, jelenleg 175 állam az aláírója. Jelenleg 730 olyan "birtoka" van az UNESCO-nak, amely a világörökség része, 125 különböző országban. Köztük 563 kulturális emlék, 144 természetvédelmi terület és 23 vegyes - ez utóbbiakhoz tartozik a magyar Dunakanyar. Európában és Észak-Amerikában 375, Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben 140, Latin-Amerikában 104, Afrikában 57 és az arab országokban 54 ilyen helyet tartanak nyilván.


Kotor

Az első olyan örökség, amit veszélyeztetettnek nyilvánítottak, a montenegrói Kotor természetes kikötője volt az 1979-es földrengés után. A falakat, négy román stílusú templomot, és más műemlékeket az UNESCO segítségével restauráltak. A legveszélyeztetettebb ma a több mint 400 négyzetkilométeren fekvő Angkor Vat romjai, amely a khmer birodalom különböző fővárosainak maradványait őrzi a IX. századtól a XV. századig. 1992-ben került a veszélyben lévők listájára, amelynek nyomán nagy nemzetközi szolidaritás alakult ki, amely segített a restaurálásban és igyekezett gátat vetni a fosztogatásoknak.


Hegyi gorillák

Ugyancsak a veszélyeztetett listáján van az amerikai Yellowstone park, amelyet a tűzvészek mellett bányatársaságok mohósága is fenyeget, valamint öt nagy kongói park, amelyekben a háború és a vadorzók tevékenysége kipusztulással fenyegeti a Föld utolsó óriásgorilláit, vagy az izraeli-palesztin konfliktus áldozatává vált jeruzsálemi óváros. De a világörökség hívta fel a figyelmet az élővilág ritka példányainak otthont adó Galapagos-szigetek kényes ökobiológiai egyensúlya felborulásának veszélyére is.


Tokaj

Magyarország a budai vár és a Dunakanyar mellett Hollókővel, a pannonhalmi bencés apátsággal, a pécsi ókeresztény temetővel, és Tokaj-hegyaljával szerepel az UNESCO csodálatos listáján.

Külön figyelmet érdemel az UNESCO-nak a világörökséggel foglalkozó honlapja, amely nemcsak fotóval együtt mutatja be mind a 730 helyet, hanem arra is felszólítja olvasóit, hogy írjanak beszámolókat az általuk meglátogatott örökségekről, azok állapotáról, hogy még jobban sikerüljön megóvni őket az utókornak.

(gluck)