Jégfolyamok gigapixelben
2014/10/01 11:12
1931 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy nonprofit szervezet arra tett kísérletet, hogy a Himalája és a Karakorum hatalmas gleccsereinek változását részletesen dokumentálja. A globális klímaváltozás nyomai válnak láthatóvá - gigapixelekben.

GlacierWorks

A GlacierWorks nonprofit szervezet a Himalája és a Karakorum óriásgleccsereinek változását követi nyomon rendkívül igényes honlapján keresztül. 2007 óta 12 expedíciót szerveztek a térségbe és igen magas minőségű képeket készítettek a terület egy-egy gleccseréről, illetve a jégfolyamok által kivájt völgyek fölé nyúló hegyekről. Fő céljuk a globális klímaváltozás dokumentálása és a problémával kapcsolatos figyelemfelkeltés.

glacier

A módszer

Nem volt könnyű dolguk az expedíciók szervezőinek, ugyanis fő céljuk az volt, hogy pontosan ugyanazokat a fotóállásokat találják meg, ahonnan a nagy elődök, száz évvel ezelőtt (vagy még korábban) képeiket készítették. Az így létrejött „ilyen volt – ilyen lett” képek önmagukért beszélnek, de puszta megtekintésük is szemet gyönyörködtető.

A terület

Az expedíciók a Karakorum központi vonulatát, a világ második leghatalmasabb csúcsát, a K2, más néven Godwin Austen (8616 m), környékét érintették, továbbá a Himalája három nyolcezresének, a Csomolungma (8850 m), a Kanchendzönga (8597 m) és a Cho Oyu (8201 m), gleccsereit és csúcsait.

A K2 környékén a Baltoro és a Liligo gleccserek környékéről készültek felvételek, a Csomolungmánál (Mt Everest) a Khumbu és a Rongbuk gleccsernél. A Cho Oyunál a Ngozumpa és a Kyetra, a Kanchendzöngánál pedig a Jannu, továbbá a csúccsal egyező nevű jégfolyamokat járták be az expedíció résztvevői.

A Karakorum Kína és Pakisztán határvidékén található, de Pakisztánnak azon az északi hegyvidéki területén, amit India magáénak követel, mint Kasmír nyugati része. A Cho Oyu Kínában, illetve Tibetben található, míg a világ legmagasabb hegycsúcsa, az Everest, Nepál és Tibet határán. A Kancsendzönga pedig a világ harmadik leghatalmasabb hegycsúcsa, Nepál és az indiai kisállam, Sikkim határvidékén húzódik. Ez a hegy a magyar hegymászás számára tragikus emlékű, ugyanis 2013. május 21-én itt vesztette életét Erőss Zsolt, az egyik legsikeresebb magyar hegymászó.

Gleccserek, folyók, emberek

A Karokorum és a Himalája hatalmas gleccserei döbbenetes mennyiségű vizet tárolnak és folyamatosan táplálják a hegységekből eredő folyókat, a legismertebbek ezek közül az Indus, a Gangesz és a Brahmaputra (melynek Tibetben még Cangpo a neve).

A több százmillió ember életét befolyásoló dél-ázsiai folyók forrásvidékének helyzete komoly hatással van a hegyek tövében elterülő hatalmas alföldek vízkészletére, mezőgazdaságára és általában az ott élő emberek életére. A GlacierWorks ezek miatt is tartotta fontosnak bemutatni és dokumentálni a nagyjából 100 év alatt lezajló változásokat.

A GlacierWorks csapata azoknak az embereknek az életét is megpróbálja dokumentálni, akiknek mindennapjait komolyan befolyásolja, illetve befolyásolhatja a klímaváltozás.

Barta Géza cikke