Szeged
2012/08/08 08:00
1279 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Évi 2100 órán át süti a nap, ezért a Tisza és a Maros torkolatánál fekvő Szegedet szokás a "napfény városának" is nevezni. A "szőke Tisza" 1879-es nagy árvize után - nemzetközi összefogással- jól tervezett, új város épült, pompás eklektikus-szecessziós épületekkel. Világhírű terméke az utánozhatatlan PICK SZALÁMI és a magyaros ételeknek jó ízt adó SZEGEDI PAPRIKA, melyből bőven kerül a csak itt készített SZEGEDI HALÁSZLÉbe is. A város hagyományos pezsgő szellemi légköre és jó nevű iskolái írókat, költőket, tudósokat adtak és adnak az országnak: innen indult világhódító útjára - Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós felfedezésként- a szegedi fűszerpaprikából kimutatott C-vitamin.

Látnivalók  

A velencei Szent Márk tér nagyságú Dóm téren nevezetes épületek sora: a Püspöki palota, Hittudományi Főiskola, egyetemi intézmények, Katolikus konviktus, az árvíztől megmenekültek hálájából 1930-ra felépült, lenyűgöző méretű, 5000 főt befogadó, neoromán Püspöki Székesegyház, ismert nevén Fogadalmi-templom: 86 mázsás harangja a második legnagyobb az országban. Szentélyében a hímzett szűrbe, szegedi papucsba öltöztetett Madonna remekmívű mozaikképe, az oltártól balra az 1900-as párizsi világkiállításon Grand Prix díjat kapott "Krisztus a keresztfán". Az Európa legnagyobbjai közé tartozó öt manuálos, 9.040 sípos orgona a gyakran rendezett orgonahangversenyek főszereplője. A Szent Dömötör torony, egy XIII. századi templom maradványa.

A Nemzeti Emlékcsarnokban a magyar irodalom, művészet és tudomány 90 kiválóságának szobrát helyezték el. A déli harangszó után 9 percig láthatók a Zenélő óra egyetemi hierarchiát bemutató alakjai, nyaranta a nemzetközi hírű Szegedi Szabadtéri Játékok színhelye a tér. A közelben lévő Görögkeleti Szerb templom /Révai u./ kiemelkedő művészettörténeti értéke a körtefából faragott, áttört csipkedíszű rokokó ikonosztázion, 80 ikonnal. A nemzeti nagyságok szobraival ékes Széchenyi teret uralja a Városháza /10./ szecessziós, tornyos épülete, a Reök-Palota /Tisza L. krt. 56./ szecessziós műremek. Új Zsinagóga /Hajnóczy u.-Gutenberg u. sarok/ monumentális mór-szecessziós épülete Európa egyik legszebb zsidótemploma, belső terének fenséges hangulatát a fehér-arany-kék díszítések színes ablakok és a világmindenséget ábrázoló pompázatos üvegkupola adják. Nem épült nagyobb templom az Alföldön a középkorban, mint a Havas Boldogasszony Templom és Ferences kolostor /Alsóváros, Mátyás király tér / XV. századi, későgótikus műemlék együttese. Kegyképe a világhírű czestochowai Fekete Mária kegykép másolata. Az ország egyik leggazdagabb régészeti gyűjteménye a névadó író-régész-múzeumigazgató munkásságát dicsérő Móra Ferenc Múzeum /Roosevelt tér 1-3./, változatos képzőművészeti-, és természettudományi-, Csongrád megye népművészetéről képet adó anyaggal, patikatörténeti kiállítással, képgyűjteménnyel és a mai magyar szobrászat jeles alkotásaival.

A város történetének kőemlékeit a Vármúzeum-Kőtárban /Stefánia sétány/ az 1882-ben lebontott Szegedi vár egyetlen megmaradt részében gyűjtötték össze. A Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum/ Tiszapart 10./ a világhírű Pick-szalámi készítésének teljes folyamatát mutatja be 1869-től. /csak bejelentéssel látogatható/. A Tisza-parti város életében fontos árvízvédelemről ad képet Vízügyi Történeti Emlékhely /Maros torkolati gátőrház/. Az alföldi szélmalmok egyik utolsó képviselője a Kiskundiorozsmai szélmalom /Kiskundorozsma, Bölcs u./. Kaktuszok, pálmák, különleges növények szemet gyönyörködtető gyűjteménye az Egyetemi Füvészkert /Lövölde u.42./.