Zenei szubkultúrák
Sulinet
2012/05/18 14:29
4914 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Zenét hallgatni mindannyian szeretünk, de legtöbbünk nem megy el odáig hogy a megjelenésével is képviselje az általa kedvelt zenei műfajt. Mégis nap mint nap az utcán találkozhatunk furcsa, érdekese, sőt akár ijesztő megjelenésű emberekkel akikről egyből sejtjük hogy milyen zenét kedvelhetnek.

zene_party_01_520

Punk

A punk egy zenei mozgalom volt az 1970-es években, melynek legfőbb meghatározó együttesei a Sex Pistols, a Ramones és a The Clash voltak. Mozgalmuk lényege a rendszerellenesség, az anarchiába vetett hit. A punk egy instrumentális zene mely általában egyszerűbb szerkezetekből építkezik melyet felfoghatunk a rock zene egyszerűsített változatának is. A popzenéhez hasonlóan itt is versszak és refrén váltja egymást és nagyjából 4 negyedes ütem jellemzi. A punk zeneszövegek nem hordoznak magvas gondolatok, mondanivalójuk inkább a rendszerellenesség, a lázadás, a társadalmi egyenlőtlenségek ellen irányul. Az irányzat Angliából indult és a mai napig két híres Sex Pistols szám fémjelzi, a God Save the Queen, és az Anarchy in the UK. Ezek nyíltan becsmérelték az angol uralkodó házat, óriási felháborodást keltve ezzel. A punk zenét kedvelő fiatalok, önmagukat punkoknak nevezik és ehhez a szubkultúrához tartozásukat öltözködésükkel is kifejezik. A kétoldalt felnyírt, ám középen hosszúra hagyott hajviselet, a csőszárú nadrág, bőr és farmerruházat, láncok, felvarrók és piercingek jellemzőek erre a stílusra, és elengedhetetlen kelléke az acélbetétes bakancs.

Reggae

A Reggae zene Jamaica-ból ered és az 1870-es években keletkezett. Az ősi afrikai ritmusok keveredtek főleg európai népzenei motívumokkal, ebből alakult ki a reggae. Ez az életvidám, nyugodt zene, idővel összefonódott a rastafari mozgalommal, melynek követői hosszú raszta hajat viseltek, így a zenei irányzat mai képviselői is általában raszták. A reggae dalszövegei általában pozitív témájúak, jellemzően szerelemről, szeretetről és békéről szólnak, ám időnként felfedezhetünk keményebb, a társadalmat kritizáló szövegeket is. A reggae ikonikus figurája Bob Marley volt, aki nem csak a műfajt ismertette és szerettette meg a világgal, de számai évtizedekig a slágerlisták élét bitorolták. A reggae stílus kedvelői a raszta haj mellett sokszor viselnek jamaicai nemzeti zászló trikolórjának megfelelő piros-sárga-zöld színű kiegészítőket, valamint fonott karkötőket és fából készült ékszereket.

zene_patry_02_200 Goa Trance

A Goa Trance egy elektronikus zenei irányzat, mely a 90-es években született, ám gyökerei a 60-as évek hippi mozgalmáig nyúlnak vissza. Éppen ezért a goa zene kedvelőinek öltözete is sokban idézi a hippi szubkultúra által kedvelt öltözékeket. Ezek főleg a bő ruhák, trapézszárú nadrágok, eklektikus ékszerekkel díszítve. A goa elnevezés India egyik tengerparti államára Goa-ra utal, ahová sok nyugati ember azért utazik hogy átélhesse azt a szabadságot amit egykor a hippi mozgalom nyújtott. A goa szubkultúrát mind zeneiségben mind követőinek életvitelében fontos szerepe van a pszichedelikus élmény megszerzésének, melyet időnként különböző kábítószerekkel érnek el. A goa zenei világa éppen ezért viszonylag egysíkú és nem tartalmaz szöveget sem. A zenét a ritmus határozza meg, melynek ismétlődése utal az indiai mantrák és kirtanok világára. Ezek a gyógyító varázsigék közös éneklése és táncolása olyan testen kívüli élményt nyújtottak amely gyógyító erővel is bírt. A goa zenei stílusában hasonló élményt igyekszik nyújtani kedvelői számára.