Bridzs - az "arisztokrata" kártyajáték
2000/10/29 08:00
12748 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A bridzset négyen játsszák 52 lapos römi kártyával, azaz joker nélkül. Két játékos párt alkotva küzd egy másik pár ellen. A cél: minél több ütést szerezni. Egy pakli kártyában négy színből 13-13 lap található. A két pár 13 ütésen osztozhat...

Egy ütés négy lapból áll; mind a négy játékos egy-egy lapjából. Aki a legnagyobb lapot tette, az viszi az ütést. A színek rangsorban: treff, káró, kör, pikk. A 13 lap rangsorban a következő: 2, 3, 4, 5, 6 7, 8, 9, 10, bubi, dáma, király, ász. A négy játékost az égtájakról nevezték el: Észak, Kelet, Dél és Nyugat.

Játékszabályok

  • Kötelező színre színt tenni.
  • Nincs felülütési kényszer, a szín bármely lapját lehet tenni egy ütéshez.
  • Ha nincs lapunk a hívott színből, bármely lapunkat tehetjük az ütéshez (nincs adukényszer).
  • Az ütést az a játékos viszi el, aki a legnagyobb rangú lapot tette a hívott színből, vagy a legnagyobb rangú adut adta az ütéshez.
  • Mindig az a játékos hív (játszik ki egy lapot), aki az előző ütést elvitte.

A játék menete

Az 52 lapot, egyesével, az óramutató járásával egyezően kiosztjuk a négy játékosnak. A játék két fő részből áll: az első rész a licitálás, ezt követi a lejátszás.
A licitálás végeredményeként az egyik pár vállalja, hogy többet üt a másik párnál egy meghatározott adu, vagy éppenséggel adu nélküli játékban. A vállalkozó párnak minimum 7 ütést kell vállalnia és maximum 13 ütésre vállalkozhat. A vállalt és teljesített ütésekért plusz pontok járnak, a nem teljesített vállalásért pedig mínusz pontok. Így kétféleképpen lehet pontokat szerezni: vagy azzal, hogy teljesítjük a licitáláskor történt ütésvállalásunkat, vagy azzal, hogy megakadályozzuk a másik pár, vagyis az ellenfél ütésvállalását.

A bridzs formái

A bridzs játéknak két fő formáját különböztetjük meg: beszélhetünk társasági bridzsről és versenybridzsről.
Lényeges különbség az, hogy a versenybridzsnél ugyanazt a kiosztást több egymás utáni alkalommal játsszák, ezzel lehetőség nyílik az összehasonlításra. Ezért lehet a bridzs sport. Ezt technikailag úgy oldják meg, hogy a versenyzők a lejátszás folyamán mindig maguk elé teszik a már kijátszott lapokat, a játék végén pedig egy a versenybridzshez rendszeresített tokba rakják vissza. Innen a "duplicate" bridzs elnevezés is. A verseny során kiderül, hogy az azonos vonalon ülők mit tudnak elérni ugyanazzal a lappal, ki tud ugyanazokból a lapokból többet ütni, vagyis több pontot szerezni. A versenybridzs lehet páros- ill. csapat verseny, sőt az utóbbi időben egyre több helyen egyéni versenyt is szerveznek.

A bridzs eredete

A bridzs őse a XVII. század közepétől játszott whist nevű játék volt. A whist valószínűleg orosz eredetű játék, de török közvetítéssel Konstantinápolyon és Kairón keresztül jutott el Nyugat-Európába, ahol elsősorban az elit klubokban játszották. A bridzs nevének eredete: egy 1886-os brosúra, melyet a British Museum-ban őriznek és a címe: "Biritch, or Russian Whist". A játék alapelemei, egyes technikai és lejátszási trükkjei már akkor is ismertek voltak. Az első könyvet a whistről 1742-ben adták ki. Az egyre népszerűbb játékról a XVIII. században újabb könyveket adtak ki, melyek szerzői: Cavendish és Deschapelles voltak.

Az első duplicate (verseny) whistet 1857-ben játszották Londonban, Cavendisch irányításával. Ezen a jónak vélt játékosok csapata meggyőző fölénnyel győzte le ellenfeleit. Így bizonyították, hogy kiküszöbölhető a szerencse szerepe. A verseny-whist az USA-t is meghódította. Az első klubok közötti versenyt 1883-ban Philadelphia-ban játszották. Európában 1888-ban Glasgowban játszották az első klubok közötti mérkőzést.

1891-ben alapították meg az Amerikai Whist Ligát; a versenyek megrendezéséhez bevezették a Kalamazov tálcát, azaz a leosztott partik számára készített tokokat. Megjelent az első könyv a versenyrendezésről John T. Mitchell tollából, ami szintén mérföldkő volt, ugyanis John T. Mitchell találta ki az első páros-verseny mozgatást - mind a kiosztott partik a tokokban, mind a párok mozognak a verseny során - és a matchpoint számítási módszert, azaz a verseny-értékelését. Ezeket azóta is használjuk.

A múlt század végén egyre több helyen a whist szerepét átvette a bridzs. Újdonság volt, hogy a bridzsben a játékos (felvevő) maga határozhatta meg az adu színét. Bevezették a kontrát és a rekontrát, valamint azt, hogy a felvevő partnere leteszi az asztalra (dummy whist) a lapjait. Megszűnt a felülütési és lopási kényszer.

A bridzs fejlődésének főbb lépései

1925-ben
Harold S. Vanderbilt bevezeti az új számolási módszert - ez a Contract Bridge.

1929-ben
megjelenik az első újság: The Bridge World, kiadója Ely Culbertson.

1930-ban
megjelenik a Blue Book, írója Ely Culbertson.

1935-ben
megrendezik az első világbajnokságot.

1999-ben
a Bridzs Világszövetséget felveszik az olimpiai sportok közé, így a bridzs előbb bemutató jelleggel, majd remélhetőleg véglegesen is felkerül az Olimpia programjába - a téli sportok közé).

A bridzs Magyarországon

Magyarországon a rendszeresen versenyre járók száma jelenleg kb. 8-900 fő. Az aktív versenyzőkön kívül sokan bridzselnek otthon és baráti körben.

Néhány kiemelkedő eredmény a múltból:
1934-ben csapat Európa-bajnok Magyarország
1935-ben csapat EB 2. helyezett Magyarország
1936-ban csapat EB 2. helyezett Magyarország
1938-ban csapat Európa-bajnok Magyarország

... a közelmúltból:
1985-ben Páros Európa Bajnokságon 5. Macskásy Gábor - Szilágyi László
1995-ben Páros Európa Bajnokságon 5. Gál Péter - Winkler Gábor

... a jelenből:
2000 január 1-től európai ifjúsági ranglistavezető Winkler Gábor
2000-ben Diákcsapat Európa-bajnokság 4. helyezett Magyarország

Forrás: Gál Péter honapja, a www.bridge.hu címen.

Az elmélet és a szabályismertető után következzék a bridzs testközelből. Egy ifjú bridzs-tehetséggel, Pásztor Pállal beszélgettünk.

Hogyan kezdtél el a bridzselni?

Édesapám vett rá, hogy ezt a játékot megtanuljam. Gyakoroltunk egy kicsit otthon, elsajátítottam az alapokat, aztán elmentünk játszani az Óbudai Társaskörbe. Ott amatőr szinten kártyázhattunk.

Mennyire nehéz ez a játék?

Magas szinten - mint mindent - ezt is nagyon nehéz csinálni. A licitálás során folyamatosan ismerjük meg partnerünk lapjait. Minden licit más-más jelentéssel bír. Ha azt mondom, hogy profi szinten 5-600 különböző licitmenetet illik ismerni, akkor nem túloztam. Nagyon jól kell tudni számolni, gyorsan kell kapcsolni, és elengedhetetlen az összhang a partnerrel.

Hogyan lettél egyre jobb?

A fejlődés csak a gyakorláson múlik. Én sokat játszottam felnőttek között, és így érhettem el már szép helyezéseket is. Úgy lehet intenzíven gyakorolni, hogy mindennap megnézel egy feladványt egy hónapon keresztül, és rendszeresen foglalkozol a dologgal.

Mi az a tulajdonság, amely még elengedhetetlen a bridzseléshez?

Fontos a türelem, tudni kell sokáig egyhelyben ülni, és csak a kártyára koncentrálni. Ha valakit érdekel ez a játék, annak persze ez nem jelent nehézséget. Bárki meg tudja tanulni, nem kell hozzá "zseninek" születni.
A versenyekre hogyan lehet bekerülni?

Bárki elmehet, aki tud bridzselni, nincs semmilyen kikötés. Bár egy komolyabb verseny előtt már több forduló van, amelyek összesített eredménye számít. Ezt százalékban számolják, 60 % már egy nagyon jó eredménynek számít.

Hogyan tanulhatja meg ezt a játékot valaki, ha a családjában senki nem tud játszani, őt mégis érdekli?

Az Interneten vannak különféle honlapok. Keressen egy baráti társaságot vagy valamilyen kört, például az Óbudai Társaskörben kedden van klubnap. Ott felnőttek játszanak amatőr szinten. És ha valaki elmegy kibicelni, figyelni már akkor is meg lehet egy kicsit tanulni. Ismerősökön keresztül is találhat magának "oktatót", azt hiszem ma már létezik bridzstanfolyam is.