Nagycsalád - kis lábnyom
2010/10/25 00:00
1929 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Greendependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2010 májusában indított kampánya a családokat, azon belül is a nagycsaládosokat célozza meg. A "Nagycsalád - kis lábnyom" névre hallgató program a családok környezet-, klíma- és energiahasználati tudatosságát szeretné növelni, valamint ezen keresztül a szén-szegény életmódot igyekszik népszerűsíteni. A projekt része egy országos energiatakarékossági verseny is.

A projekt célja

A "Nagycsalád - kis lábnyom" projekt átfogó célja, hogy a családok elsajátítsák a rendszerben való gondolkodás képességét, növekedjen a környezettudatos életmód iránti igény és felhívni a figyelmet az energiatudatos, valamint fenntartható életmód tágabb összefüggéseire.A programmal kifejezetten a nagycsaládosokat célozták meg, mert az összes CO2 kibocsátás 30%-a családoknál keletkezik, valamint az összes energia felhasználás 40%-a is itt történik. Bár a nagycsaládokban az egy főre eső ökológiai és karbon lábnyom általánosságban véve alacsonyabb, mint az egyéb háztartásokban, de ennek tudatosítása és megerősítése fontos feladat, azért is, hogy a nagycsaládokban felnövekvő generációk a kis lábnyom megőrzését fontosnak tartsák, s  ezt a jövő szempontjából előnynek érezzék.

nagycsaladkislabnyom

 

Az energia- és környezettudatos viselkedést, amely gyakran az anyagi fogyasztás csökkentésével jár együtt, a főáramú társadalom és média nem jutalmazza, bizonyos fokig akár még negatív megvilágításban is tűnteti fel. A projekt célja többek közt ennek ellensúlyozása pozitív kommunikációval, valamint az energia- és környezettudatos viselkedés jutalmazásával, megerősítésével. A hosszú távú és multiplikációs hatást a családok egészének megcélzásán kívül úgy kívánják biztosítani, hogy a NOE munkatársai közül régiónként min. 1 személyt ún. helyi klímakoordinátor szerepre felkészítik, a szakmai támogatást a projekt során folyamatosan biztosítva. A koordinátorok a projekt befejezése után is a klíma- és energiatudatos életmód előmozdítói lesznek a NOE szervezetén belül.

Dr. Fülöp Sándor,  a Jövő nemzedékek Országgyűlési Biztosa szerint a projekt értékes és valóban időszerű, az elsajátított ismeretek széles körű alkalmazása enyhíthet a klímaváltozás, a biodiverzitás és a világ élelmezésének problémáin.

Képzések országszerte

A kampány első lépéseként országszerte képzéseket tartottak a jelentkezőknek, melyen eddig összesen 400 család vett részt. A tanulási folyamat során bemutatták, hogy egy társadalom energiafogyasztását nem csupán az energiához kapcsolódó szokások (pl. a fűtés, világítás, közlekedés) befolyásolják, hanem az is, hogyan étkezünk, hogyan töltjük szabadidőnket, hogyan alakítjuk ki szűkebb és tágabb környezetünket. A képzések után régiós koordinátorok segítségével és rendszeresen megjelenő elektronikus hírlevéllel, kiadványokkal támogatják a képzésben résztvevőket a szükséges tudás megszerzésében és megőrzésében.

Energiatakarékossági verseny

A program másik, jelentős állomása a szintén országosan meghirdetett energiatakarékossági verseny. A verseny 6 hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kell olvasniuk és az online karbon kalkulátorban feljegyezniük mérőóra állásaikat (elektromos áram, gáz, víz, gépkocsi), valamint kreatív, az egész család bevonását igénylő feladatokat kell elkészíteniük: például családi tervet arra, hogy hogyan lehet klímabarát a karácsonyi szünet, mi legyen a menü, milyen ajándékokat adjunk, vagy milyen programokat szervezzünk.

Regisztráció > >

További információ a Kislábnyom honlapján olvasható.

labnyom