A 2013-as év legjobb projektjei: Kémia a konyhában
2014/01/07 10:57
4304 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az eTwinning Nemzeti Szolgáltatópontja évek óta nagy sikerrel rendezi meg az eTwinning Nemzeti Versenyt az ősszel megrendezésre kerülő központi eTwinning Hetek keretében. Évről évre egyre színvonalasabb és érdekesebb projektbemutatókat készítenek a versenyen résztvevő csapatok. A versenyen azok a projektek mérettethetnek meg, melyek az adott évben elnyerték a Nemzeti Minősített projekt címet.

_MG_1738_converted

2013-ban a Nemzeti Minősítést megnyert projektek közül 12 db projekt jelentkezett a Nemzeti Versenyre. Úgy gondoljuk, hogy ezek a projektek jó példaként szolgálhatnak minden eTwinningező pedagógus számára, így e cikksorozat keretében közöljük a projektekben dolgozó pedagógusok projektbemutatóit. A törökszentmiklósi Baptista Szeretetszolgálat Kölcsey Ferenc Általános Iskola pedagógusa, Kovács Judit meséli el eTwinning történetet, és mutatja be „Kémia a konyhában” című projektjüket, mellyel az idei eTwinning Magyarország Versenyen általános iskola felső tagozat kategóriában első helyezést értek el.

Kémia a konyhában

Találkozásom az eTwinninggel nem volt túl egyedi, vagy különleges, de ugyanúgy, ahogy azt egyszer egy spanyol óvónőtől olvastam egy fórumon, ez volt az egyik legjobb dolog, ami velem tanári pályafutásom során történhetett.

eTwinning partnerség a sikeres Comenius együttműködés alapja

Két évvel ezelőtt iskolámban azzal bíztak meg, hogy írjak egy Comenius pályázatot. Előzetes tapasztalatok nélkül ez úgy tűnt, hogy messze meghaladja az erőmet. A partnerek keresése többször is kudarcba fulladt, amikor a Tempus Közalapítvány honlapján megtaláltam az eTwinning linkjét. Regisztráltam, mindent kipróbáltam, de eközben nagyon bizonytalan voltam, hiszen teljesen ismeretlen területre tévedtem. Néhány nap alatt találtam Comenius partnereket, de ennyi ekkor már nem volt elég. Az eTwinning fórumon egy spanyol tanárnő - María Jesús Sánchez Serrano - keresett valakit, akivel a diákjai karácsonyi képeslapot cserélhetnek. Régóta kerestem levelezőtársakat diákjaimnak, és ekkor minden komolyabb erőfeszítés nélkül egyszer csak sikerült.

Nemzetközi fórum, ahol tanárok egymástól tanulhatnak

A magabiztosságom ezután sem jött meg, ezért kiválasztottam egy holland eTwinningezőt, Cornelis Brederveldet, akinek a projektjei nagyon tetszettek. Írtam neki, és megkértem, hogy legyen a mentorom. Segítőkészsége nagyon tetszett, új erőt merítettem belőle, és több projektet is indítottam. Egyszerűen nem tudtam ellenállni a jobbnál jobb projektötleteknek, amelyeket a fórumon találtam. Néha talán túl is vállaltam magam, de mindig úgy éreztem, hogy megéri a fáradtságot, mert a gyerekek élvezték és az együttműködések során én is mindig tanultam valami újat.

Háromnyelvű képes szótár kémiából

Másfél éve fedeztem fel egy bejegyzést az eTwinning fórumon, amelyben egy lengyel tanárnő - Joanna Kranc – kémiai témájú projektjéhez („Chemistry in the kitchen”, azaz „Kémia a konyhában”) partnert keresett. Nagyon megtetszett az ötlet, és szeptemberben belevágtunk. Tanmenetbe ágyazva 6-8 kísérletet végeztek el a gyerekek a tanórákon, majd háromnyelvű képes szótárt szerkesztettünk a felhasznált anyagok és eszközök neveiből. Diákjaimmal egy játékos feladatgyűjteményt is készítettünk, ahol az egyik feladvány megoldása a „lengyel-magyar barátság” volt. A gyerekek karácsonyi képeslapot váltottak, és kipróbáltuk a Skype-ot is.

_MG_1744 Kémia a konyhában

A tanév végén projektdélutánt is rendeztünk, ahol mindenki kedvére kísérletezhetett. Júliusban megkaptuk a Nemzeti Minősítést. Októberben a „Kémikusok” kis csapata első lett általános iskola felső tagozat kategóriában az Éves Országos eTwinning Versenyen, novemberben pedig megkaptuk az Európai Minősített eTwinning Projekt címet is. Ezek is mind azt bizonyítják, hogy az eTwinning valóban az egyik legjobb dolog, ami a pályafutásom során velem megtörténhetett.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek