Amit eddig nem tudtunk az eTwinningről – Biztonságos tanulási környezet az iskoláknak
2016/11/30 17:56
3354 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az eTwinning európai közössége várja azon pedagógusok és iskolák érdeklődését, regisztrációját, akik biztonságos és hatékony nemzetközi együttműködésre törekszenek. Ennek színtere lehet a megújult etwinning.net platform, ami számtalan lehetőséget kínál az órai munka színesítésére, autentikus nyelvhasználatra, valamint a tanári önművelés és önmegvalósítás virtuális tereként is szolgálhat. Az alábbi tényinterjúban megfogalmazottakkal szeretnénk támogatni a felhasználók biztonságérzetét, hiszen az információs társadalom korában ma már nélkülözhetetlen szükséglet mind a pedagógusokra, mind a diákokra nézve a biztonságos felületek használata.

amiteddig

Szükséges-e regisztrálni ahhoz, hogy megismerjük a honlap tartalmát?

Bárki használhatja a portált, nem szükséges regisztrálni a tájékozódáshoz, a cikkek, tájékoztatók, projektötletek stb. elolvasásához.  További funkciók használata azonban már regisztrációt igényel, mert a rendszer valós adatok megadását várja el: csak iskolában dolgozó személy regisztrálhat, ebből adódóan a legtöbb felhasználó: pedagógus.

A nyilvános oldalon hozzáférek minden funkcióhoz?

A legtöbbhöz igen, úgymint: tájékozódás online tréningekről, különböző események figyelemmel kísérése, beszélgetés és jó gyakorlat megosztása külföldi kollégákkal. Projektindításra ellenben vagy egy már futó együttműködéshez csak validálási folyamatot követően lehet csatlakozni, vagyis miután ellenőrzésre került,  hogy létező és az adott iskolában dolgozó személyről van szó. Természetesen ez egy viszonylag hosszabb időintervallumot igénylő azonosítási folyamat. Ismeretlen személy esetén a felhasználó törlésre kerül.

Hogyan is történik a beazonosításom?

Erre speciális eszközei vannak a rendszernek, pl. minden felhasználónak van azonosítója. A nem jogszerű felhasználók adatait törlik a rendszerből, így biztosítva, hogy csak iskolához kötődő valós személyek, regisztrált felhasználók legyenek jelen a platformon.

Az azonosítási procedúrán átesett aktív felhasználók milyen jogosultságokat kapnak?

A rendszer lehetőséget biztosít hazai és külföldi továbbképzésekre, online konferenciákon vagy kurzusokon való részvételre, tanári csoportokban és fórumokon való megjelenéshez és információcseréhez.

Mi történik, ha regisztrálok, de hosszabb ideig nem lépek be a portálra?

Egy év az az időszak, amíg a korábban említett néhány szolgáltatáshoz hozzá lehet férni, ha ezután sem történik aktivitás, akkor azonban a user un. „csendes felhasználóvá” válik, és nem hozhat létre projektet és másokéhoz sem csatlakozhat. Ha viszont újból belép a felületre, újra az intézményéhez tartozó aktív eTwinningező lehet.  Alkalmanként előfordul az is, hogy valaki már 3 éve nem jelentkezik be az eTwinning Live-ba. Ilyenkor a rendszer adatvédelmi okokból anonim felhasználóvá nevezi át, minden személyes adatát törli, kapcsolatait megtartja, de a felhasználót névtelenségbe burkolja.  

Természetesen pedagógusként regisztrálok, és vállalom a felelősséget magamért. De mi a helyzet a diákokkal? És a szülőkkel?

A diákok legalább annyira fontosak ebben a folyamatban, mint a pedagógusok. A tanár nem saját érdekből pályázik és tölt sok időt az eTwinning felületen, hanem lehetőséget keres arra, hogy módszertana bővüljön, diákjai kamatoztassák nyelvi tudásukat, érdeklődővé és nyitottá váljanak. Mindeközben felszabadultan, és a modern technikát sokoldalúan alkalmazva dolgoznak és tanulnak. Ez az, ami élvezetessé teszi a tanulási folyamatot. Mindezt nyugodtan tehetik, mert tanári meghívás szükséges a diák csatlakozásához, így lehetőséget teremt a munka felügyeletére, de ami sokkal fontosabb, a személyes jogok védelmére. Sőt, a szülő is betekinthet a közös munkába, segítséget vagy ötleteket adhat a projekt megvalósítása során.

Mivel BIZTONSÁGOS, HASZNOS ÉS SOKOLDALÚ, ezért azonnal REGISZTRÁLOK!

Köszöntelek az eTwinnigezők táborában! Ha kérdésed van, vagy tanácsot szeretnél kérni, az eTwinning nagykövetek és a Magyarországi Szolgáltató Pontban az Oktatási Hivatal munkatársai örömmel segítenek (etwinning@oh.gov.hu).  

Juhász Miklósné eTwinning nagykövet

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek