Egészséges életmód projekt
Főző Attila László
2007/12/08 22:46
2999 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az eTwinning munkatársai figyelemmel kísérik a futó projekteket és időről időre igyekeznek néhány jó gyakorlatot bemutatni azoknak, akik most ismerkednek az eTwinning lehetőségeivel. Projektjükről Kárpátiné Barna Henriett tanárnőt kérdeztük.

Az idei projektről Kárpátiné Barna Henriett tanárnőt – a magyar testvériskola tanárát kérdeztük.

Hol hallottak az eTwinningről? Hogyan találtak rá a partneriskolára?

2004 novemberében hallottunk először az eTwinning projektről. A februári regisztráció után hetekig semmi nem történt. Bogarásztuk a regisztrált iskolákat, de nem találtunk igazi „kapcsolódási pontot”. Nem akartuk, hogy a „Hová szeretnénk utazni?” döntsön. Igazi partnereket, baráti kapcsolatot szerettünk volna. Az informatika tanárok részére évente megrendezésre kerülő INFO SAVARIA (Szombathely) konferencián rendszeresen vesznek részt mindkét iskola tanárai előadóként, szekcióvezetőként, hallgatóként egyaránt. Így történt ez 2005 áprilisában is, ekkor vetődött fel a közös munka ötlete, a jelen lévő révkomáromi iskola igazgatónőjével Csintalan Zsuzsannával, és informatika tanárával, Kalmár Imrével.

Részt vettek-e már együttműködési projektben ezelőtt? Ha igen hol?

Nemzetközi együttműködésben nem. De 3 éve az Innovatív Iskolahálózat tagjai vagyunk. Ezen belül voltak olyan feladatok, ahol együtt kellett működni más iskolákkal. Ezen kívül kollegáink sok olyan munkában vettek részt, ami internetes kommunikációt követelt a résztvevőktől. Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny megrendezése, „KERESZTTANTERV” kidolgozása, az OKI Gyermekinformatika Műhelyének munkája.

Mi indokolja a témaválasztást?

A témaválasztást a magyarországi elszomorító tények indokolják. Közismert tény, hogy az a közép-európai étkezési szokások világviszonylatban is elborzasztóak. A magyar lakosság kiemelten sok zsíros ételt fogyaszt, koleszterin bevitelünk élen jár az európai országok között, sajnos a só- és cukorfogyasztásban is dobogós helyen állunk. Nem nehéz kitalálni, milyen helyezést érünk el a csekély tápértékű ételek fogyasztása terén. A helytelen táplálkozási szokások mellett a következményekkel is tisztában vagyunk. Európai viszonylatban elsők vagyunk a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás terén. A hazai nők 62%-a, a férfiak 58%-a tekinthető kisebb-nagyobb mértékben elhízottnak.

A fenti tények nem sok jóval kecsegtetnek. Feltétlenül szeretnénk tenni valamit a statisztikai adatok visszaszorítása, a tanulók egészsége érdekében.

A projekt célja volt, hogy felhívjuk a figyelmüket az elszomorító helyzetre, szembesítsük őket saját étkezési szokásaikkal, és információk átadásával, projektnap szervezésével megváltoztassuk étkezési szokásaikat. Persze ehhez segítségül hívtuk az IKT eszközöket is.

Ugyanez elmondható a sportolási szokásainkról is, és a fent említett betegségekhez a sportolás hiánya is nagyban hozzájárul.

Mik a módszerek? Hogyan elemzik az eredményeket?

Kérdőív segítségével mérjük fel a gyerekek szokásait és az eredményekből Excel táblázatot készítünk. A tanárok és a gyerekek megismerik az eredményeket, osztályfőnöki órán töltötték ki a kérdőívet és elemezni is ilyen formában fogják. A szülők is megismerhetik, mert közzétesszük az iskola weboldalán. A testvériskola eredményeit is tanulmányozzuk és összehasonlítjuk.

Hány gyerek vesz részt a projektben?

Minden gyerek és minden tanár részt vesz a projektben, a kérdőívet például mindenki kitöltötte, valamint a projektnapon (sportnapon) is mindenki részt vett.

Hol tartanak a projektben?

Elkészítettük a felmérést, kiértékeltük. Megrendeztük a Sportnapot, amire meghívtuk a partneriskola képviselőit, 20 gyerek és 4 tanár jött el és vett részt a versenyekben. A Szlovák testvériskola sítábort rendezett 2007. január 2-10. között, amin 20 fő vett részt iskolánkból. Tanulmányoztuk az SDT sporttal kapcsolatos anyagait, ezek felhasználásával prezentációkat szerkesztettek a gyerekek. Rajzórán plakátot terveznek a sport népszerűsítésére. A sportszakkörök összegyűjtése, fotók készítése ezeken a foglalkozásokon.

  • További információkat a projektről az iskola honlapjáról (www.gyongyosisk.hu) szerezhetnek.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek