Európa legjobbjait díjazták Budapesten
2011/06/07 00:00
3187 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az eTwinning program történetében először rendezték meg egyszerre, egy időben és helyen az Éves eTwinning Konferenciát és Tábort. A párhuzamos eseményeket 2011. március 30. és április 2. között tartotta a Magyarországi eTwinning Szolgáltatópont és az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Digitális Pedagógia Osztályának munkatársai. A három nap során mintegy 700 meghívott vendég (530 tanár és 120 diák) vett részt a különböző kulturális eseményeken és szakmai műhelyeken, s ünnepeltek az eTwinning projektek közötti verseny 2011-es díjazottjaival.

etwinningdijazottak_1

A rendezvényfolyam az eTwinning Tábor ünnepélyes megnyitójával vette kezdetét, amelyen az Európai Bizottság képviselői mellett Csomós Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese is üdvözölte azt a mintegy 120 diákot és kísérőiket, akik a projektek versenyében szerzett első helyezésüknek köszönhetően vehettek részt a Hotel Flamenco-ban megrendezett eseményen.

Másnap délután, a konferencia ünnepélyes megnyitóján Androulla Vassiliou, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos köszöntötte videó üzenetében a meghívott tanárokat, valamint a jelenlévő diákokat: „Az idei konferencia központi témája a diákok „képessé tétele”, és most először vehettek ti is részt az eTwinning Konferencián. Ez is arra emlékeztet minket, hogy annak ellenére, hogy a tanárok szakmai fejlődését elősegítő hatékony hálózatként egyre tovább fejlődik, az eTwinning elsősorban értetek jött létre! Úgy érzem, nagyon szerencsések vagytok, hogy ilyen nagyszerű tanáraitok vannak, akik habozás nélkül vállalják a többletmunkát és az újabb és újabb projektek indítását, azért, hogy érdekesebbé tegyék számotokra a tanulást.”

Az uniós biztos köszöntőjét követően Kardon Béla, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztályának vezetője az emberi erőforrások fontosságát hangsúlyozta, amely a versenyképes társadalom alapja. A versenyképességet pedig a tudás jelenti, ami összeadódik, ha az „én” tudásom találkozik mások tudásával – vagyis kiemelt jelentőséggel bír az együttműködés, amelynek jó alapja és eszköze is az eTwinning program.        

A hivatalos megnyitót követően az egyes országok szolgáltatópontjainak munkatársai egy vidám kisfilmben üdvözölték egymást és az egybegyűlteket, amit Tim Rylands neves e-learning szakértő még szórakoztatóbb beszéde követett. Az Egyesült Királyságból érkezett tanár „A diákok kreativitásának növelése” című előadásában arról beszélt, hogyan használjuk a digitális környezetet a diákok ösztönzésére és bevonására, anélkül, hogy elmerülnénk a digitális világ bonyolult viszonyaiban. Tim Rylands hangsúlyozta, hogy az udvaron, a játszótéren szárnyaló gyermeki énnek nem szabad, hogy gátat vessen a tantermek zárt környezete – ahogy a tanári kreativitásnak sem. Ezt számtalan, a tanárok munkáját segítő játékos portál bemutatásával bizonyította, mint ahogyan azt is, hogy a módszerek és eszközök használatában is merjük bátran átlépni a konvencionális határokat. S ha úgy adódik, ne habozzunk sétapálcánkból furulyát készíteni és meg is szólaltatni, ahogy Tim Rylands is tette előadása végén.

etwinningdijazottak_2

A konferencián ünnepélyes keretek között adták át az eTwinning Díjakat. A nyolc nyertes projektet több mint háromszáz pályázat közül választották ki, három korcsoportban: 4-11 évesek, 12-15 évesek és 16-19 évesek közül. Valamennyi pályázat olyan innovatív gyakorlatra példa, amelynek keretében legalább két, különböző országbeli iskolában új, kreatív módon tanulnak együtt a diákok. Az idei évben magyar nyertest is köszönthettünk: a 12-15 éves kategóriában a szegedi Orczy István Általános Iskola csapata nyert projektjével, Kiss Mónika tanárnő vezetésével. A projektben két általános iskola (magyar és olasz) tanulói, tanárai „ikertestvérekként” működtek együtt, s az egész tanév alatt párokban dolgoztak. Barátságok születtek, ugyanakkor egy-egy tantárgyon (olasz nyelv, történelem, földrajz, művészetek) belül a magyar és olasz gyerekek közösen dolgoztak fel témákat. Idegen nyelvi ismereteik bővítése és az európai kulturális sokszínűség megtapasztalása mellett – az eTwinning program céljainak megfelelően – együtt fejlesztették digitális kompetenciájukat. A hivatalos díjátadón a tábor lakói, a diákok is megjelentek, akik tanáraikkal együtt vehették át az egész éves teljesítményükért járó okleveleket és ajándékokat. 

A verseny során külön kategóriákban zsűrizték és díjazták a matematikai és természettudományi projekteket, amelyek díját Könczöl Tamás, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Digitális Pedagógia Osztályának vezetője, valamint Tvergyák Klaudia, az Educatio nemzetközi szakmai koordinátora adott át a Magyarországi eTwinning Szolgáltatópont nevében és szponzorálásában.

Ezenkívül külön díjazásban részesültek még a francia, spanyol és olasz nyelvet használó projektek, valamint az Európai Bizottság különdíját is odaítélték a szomszédos országok nyelvének tanulása kategóriában. Egy francia és két spanyol iskola egy olyan projektért kapott díjat, amely a modern újlatin nyelvek gyökereinek tanulmányozására buzdította a diákokat. A különdíjat szívből támogatta Vassiliou biztos, aki februárban „Milyen nyelven beszél a szomszédja?” címmel indított kezdeményezést.

A konferencia második napján szakmai műhelyeken ismerkedhettek az érdeklődők az eTwinning program eredményeivel és gyakorlataival. Külön öröm volt Magyarország számára, hogy magyar nyelvű workshopot is meghirdethettünk – az eTwinning konferenciák történetében először. A foglalkozást Király Krisztina, az egri Andrássy Gyula Közgazdasági Szakközépiskola tanára tartotta „Webes alkalmazások és platformok a projektmunkában és az oktatásban: ICT4U" címmel belga projektpartnere, Robert Conings közreműködésével.

etwinningdijazottak_3

Egy különleges kiállítási területet is kialakítottak a szervezők, ahol a konferencia résztvevői különböző témájú - pl. multikulturális nevelés, óvodai projektek, szakképzés és projektmunka, önkéntesség - standokat tekinthettek meg a három nap alatt. A standoknál lehetőség volt "élő" kapcsolatfelvételre Skype segítségével, de hagyományos partnerkereső üzeneteket is lehetett hagyni a "Találkapont" elnevezésű helyen. A szakmai műhelyek között nehéz volt választani, hiszen a gazdag kínálatban egyaránt találhattunk kezdő, középhaladó és haladó eTwinningezők számára tervezett foglalkozásokat szinte minden témakörben. Filmkészítés, podcasting, a tanulók bevonása, a wikik, blogok használata, kreatív írás, játékok, interkulturális nevelés, az eTwinning szerepe az idegen nyelvek tanulásában, a motiváció erősítése, az eTwinning közösség szerepe az oktatásban - többek között ezek a témák kerültek terítékre a délelőtti és a délutáni szekciókban.

A napi programot a Vasúttörténeti Parkban megrendezett gálaest zárta, ahol a mintegy 530 tanár együtt ünnepelhetett az impozáns térben. A helyszín különlegessége még jobban kiemelte a konferencia egész ideje alatt érzékelhető jó hangulatot, amely az est folyamán egyre csak fokozódott.

A konferencia harmadik napja plenáris ülésekkel zárult, és a diákok is bemutathatták a tábor ideje alatt összeállított bemutatkozó anyagaikat. A Központi Szolgáltatópont pedagógiai vezetője, Anne Gilleran panelbeszélgetés során igyekezett a diákok bevonásának kérdéskörét minél jobban középpontba helyezni. Az esemény hivatalos zárására délben került sor.

Magyarországról 15 tanár és 20 szakmai partner vehetett részt a sokrétű eseményen, amely minden bizonnyal elősegíti majd a program szélesebb körben való megismertetését.

Szintén a konferenciára jelent meg a jubileumi eTwinning könyv is, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. kiadásában. A hiánypótló kötet az immáron hat éve töretlen sikerrel működő program öt évének hazai eredményeit, eseményeit foglalta össze - tanári interjúk, jó példák, visszaemlékezések formájában.

A konferencia folyamatosan frissülő anyagai ide kattintva érhetők el.

Az eTwinning programról itt olvashatnak bővebben.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek