Megújul az eTwinning munkafelület
Bodnár Gabriella
2010/09/25 16:27
1787 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Október elejétől az eTwinning személyes munkafelülete átalakul. A legfontosabb eszközök megmaradtak, azonban immár egy új, felhasználóbarát felület várja majd az eTwinningben regisztrált tanárokat. Mindemellett két vadonatúj szolgáltatás is beépült, az úgynevezett Tanári szobák és a nemzeti RSS. A változásokról cikkünkben Santi Scimeca, az eTwinning Központi Szolgáltatópontjának munkatársa mesél.

Az eTwinning portál 2008-as megújulása során a felületen elérhetővé váltak olyan közösségi eszközök, amelyek megkönnyítik a tanárok számára a kapcsolatteremtést és a kollégákkal folytatott kommunikációt. Azóta bebizonyosodott, hogy ez a fejlődési irány igen népszerű volt a felhasználók körében, mivel az új eszközök által teremtett lehetőségek találkoztak a tanárok igényeivel: a megújulás óta az eTwinning program résztvevői üzenetek millióit küldték egymásnak a különböző eszközök segítségével, illetve az üzenőfalakon keresztül. Annak érdekében, hogy az ilyen jellegű igényekkel lépést tarthassanak, az portál üzemeltetői újabb fejlesztésekbe kezdtek, melyek eredményeként elkészült a személyes eTwinning munkafelület (Desktop) újabb verziója, amely 2010. október elejétől válik elérhetővé a felhasználók számára.

A továbbiakban Santi Scimeca, az eTwinning program projektmenedzsere mesél a fejlesztésekről:

Mi minden történik jelenleg az eTwinning portállal?

Mi úgy látjuk, hogy az eTwinning portál gyors ütemben halad afelé, hogy egy szakmai fejlődést szolgáló felületté váljon az európai tanárok számára. Az elmúlt év során tovább szélesítettük az eTwinning portál kínálatát a rendkívül népszerű Oktatási Események elindításával, illetve az eTwinning Csoportok létrehozásával, amelyek a következő néhány hét során nyílnak meg az eTwinning program valamennyi regisztrált résztvevője számára. Mindemellett felismertük azt is, hogy a programban részt vevő tanárok a projektmunka mellett az ismeretek megosztásához és az oktatási segédanyagokhoz kapcsolódó gyors és kötetlen kommunikáció folytatására is felhasználják a felületet. Ezért aztán olyan új struktúrát alakítottunk ki a portálon, ami egyesíti ezeket az elemeket. Teljesen átalakítottuk tehát a személyes munkafelületet – a legfontosabb eszközöket megtartottuk, azonban igyekeztünk kezelhetőbbé tenni ezeket. Emellett két vadonatúj eszközt is elérhetővé teszünk: a teljesen átalakított Profilt és egy új, Tanári Szoba elnevezésű felületet.

Milyen újdonságokra számíthatnak a felhasználók a Profiloldalon?

A személyes munkafelület jelenlegi változatán meglehetősen korlátozottak a tanárok lehetőségei arra, hogy beszámoljanak kollégáiknak az eTwinning program keretein belül folytatott tevékenységeikről. Az új Profil középpontjában az „eTwinning Napló” áll, mely a korábbi „Üzenőfal” és az „Én is” felületeket váltja fel. Erre a felületre a tanárok bejegyzéseket írhatnak, illetve beilleszthetnek a munkájukhoz kapcsolódó dokumentumokat és linkeket, a kollégák pedig hozzászólásokat írhatnak a napló bejegyzéseihez. Az eTwinning portál valamennyi felhasználója megoszthatja ilyen módon a többi tanárral „eTwinning életét”, ez által pedig együttműködő megbeszéléseket indíthatnak el. A „Napló” egyfajta digitális eTwinning portfolioként is felfogható, melynek segítségével az eTwinning program résztvevői bemutathatják, illetve megoszthatják kollégáikkal legérdekesebb vagy legsikeresebb szakmai eredményeiket, és visszajelzéseket kaphatnak, valamint elismerésben részesülhetnek tanártársaiktól.

Mi a Tanári Szobák célja?

Amikor elindítottuk az Oktatási Eseményeket és az eTwinning Csoportokat, felismertük, hogy rendkívül nagy a tanárok igénye olyan közös felületek iránt, amelyeken a projektmunkára jellemzőtől eltérő mértékű elkötelezettség mellett folytathatnak egymással megbeszéléseket és közös munkát. Az eTwinning portálon elérhető valamennyi eszköz között mostanáig nem találhattunk egy olyan egyszerű felületet, melyen a program résztvevői találkozhatnak, és egy meghatározott időtartamig beszélgetéseket folytathatnak egymással bármilyen témával kapcsolatban. Olyan kapcsolattartási lehetőségről beszélünk, mely az eTwinning Csoportok tevékenységénél kötetlenebb, de a közvetlen, „négyszemközti” kommunikációnál valamivel strukturáltabb. Ennek az igénynek a Tanári Szobák létrehozásával szeretnénk eleget tenni. Az eTwinning program regisztrált résztvevői közül bárki létrehozhat egy Tanári Szobát, ahol – az ott található fórum és chat-szoba felületén – megoszthatja és megvitathatja kollégáival gondolatait. Alapbeállításként minden szoba két hónapig marad nyitva, ez az időtartam azonban egyszerűen meghosszabbítható. Ideális esetben, ha egy tanári szoba igazán sikeresen működik, felhasználói átalakíthatják azt egy eTwinning Csoporttá, ez azonban természetesen nem kötelező. A Tanári Szoba egyszerűen csak egy olyan felület, amelyen a felhasználók kötetlen keretek között beszélgethetnek az őket érdeklő témákról, anélkül, hogy komolyabb kötelezettségeket kellene vállalniuk a közös tevékenységekre szánt idő vagy erőfeszítések tekintetében.

Mi történik a személyes munkafelület egyéb részeivel?

Ahogy már említettem, a többi felület struktúrája is átalakul. A Partnerkeresés oldal hatékonyabb keresőt és a korábbinál több fórumot kap. A főoldalon több értesítést találhatnak majd a felhasználók, többek között már a Nemzeti Szolgáltatópontoktól (NSS) is. A Projektjeim felületen az eTwinning program többi résztvevőjének projektjei között is böngészhetnek a felhasználók. A megújult Segédanyagok oldalon már külső weboldalak és segédanyagok, illetve az eTwinning program résztvevői által feltöltött anyagok is elérhetők lesznek. Általánosságban elmondható, hogy a személyes munkafelület megújításakor figyelembe vettük a felhasználóktól érkezett több száz visszajelzést és javaslatot, javítottunk a felület használhatóságán, illetve továbbfejlesztettük az olyan területeket, amelyeket érdekesnek vagy stratégiai szempontból fontosnak találtunk.

Milyen eredményeket várnak a személyes munkafelület megújításától?

Reményeink szerint az eTwinning portál olyan felületté válik, amelyet Európa minden tanára felkereshet, hogy találkozhasson kollégáival és megoszthassa velük gondolatait és ötleteit. A portál már most is jó úton halad afelé, hogy közösségi oldallá váljon, a többi hasonló felülettel szemben azonban az eTwinning még ma is mentes a spamtől (kéretlen küldeményektől) és a reklámoktól, és a figyelem középpontjában továbbra is az oktatás áll. Amikor a felhasználók belépnek személyes eTwinning munkafelületükre, biztosak lehetnek benne, hogy több ezer kollégával találkozhatnak Európa minden országából, akik hozzájuk hasonlóan lelkesek, és akiknek köszönhetően szélesíthetik látókörüket. Az az álmunk, hogy az eTwinning portál használatának köszönhetően a tanárok jobb tanárokká válnak. Ez egyaránt válik majd diákjaik és az egész társadalom javára.

Forrás

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek