BETT-BETT-BETTER 3.
2020/02/07 08:00
2754 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A londoni BETT Show a világ egyik legjelentősebb oktatási kiállítása, ahová a világ minden részéről érkeznek kiállítók, hogy bemutassák legújabb termékeiket, pedagógiai ötleteiket, fejlesztéseiket. Amilyen sokszínű a világ, olyan változatos ez a bemutató is.

bett3-1

Idén is nagy számban voltak robotok, ez nagyon népszerű a diákok körében. Ami látszott, hogy most már egyszerűbb robotokat is gyártanak, amelyeket mindössze 4-5 részből össze lehet szerelni és már működnek is. Így kis időráfordítással is gyorsan sikerélményhez lehet jutni.

Ilyen például a LEGO SPIKE Prime (a fenti két képen látható) amely 10-13 éves gyerekek számára készült. Alig 1,5-2 perc alatt össze tudtam szerelni egy működő robotot az instrukciók alapján, amit egy kerékkel ellátva végig tudtam mozgatni a felfeszített zsinóron.

Inspiráció az iskola falain belül

A tanulók fejlesztése mellett fontos szerepet kapott a BETT-en a diákok mentális egészsége is, amihez az is hozzájárul, hogy olyan környezetben tanulhatnak, amely megnyugtatja őket, vagy éppen stimulálja őket, ha arra van szükség.

A Wall Art színes design elemeivel segítenek a diákok abban, hogy megjegyezzék az adatokat, hogy ellazuljanak, vagy kellemesebben érezzék magukat az iskolában. A standos képviselővel beszélgetve kiderült, hogy végeztek kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy van-e hatása a színes falaknak. Azt mondta el, jobban teljesítenek azok a tanulók, akik ilyen környezetben tanulnak, mint ahol puszta a fal. Nagyon jó hatással van az erdő vagy a természeti képek megjelenése is, mégis a legnépszerűbb falminta az idővonal.

bett3-2

A képek forrása.

Az Osborne Technologies a vállalati szektor mellett az oktatási szektor számára is számos technológiai megoldást kínál és forgalmaz, amelyek segítségével az iskolai tér aktív falakkal és interaktív padlóval gazdagodhat. Így például lehet viszonylag kis térben labda nélkül focizni az interaktív padlón (Funtronic), vagy beülni egy terembe relaxálni, ahol a hang és a kivetített képi elemek is nyugtatnak (Aurora), sőt a padló még ráz is. Ez utóbbi engem leginkább a földrengésre emlékeztetett, de a gyerekek élvezték.

Szintén ennek a cégcsoportnak a standján lehetett találkozni a SenEgg-gel, amely arra ad lehetőséget, hogy kicsit elvonulva a világtól kikapcsoljon, aki beleül. A kabinnak 3 típusa létezik: az egyik a játékélményt fokozza (Gamer) a másik relaxációt (Relax), a harmadik pedig leginkább a fantáziát és a lazítást segíti a sajátos nevelési igényű gyermekek körében.

bett3-3

A kabinok mindegyikébe egyszerre egy ember fér be, engem leginkább egy egyszemélyes kisautóra emlékeztetett. (A képek forrása: https://www.senegg.com/)

A Zioxi standja most is kitett magáért, elrejthető monitor, mozgatható bútorok, modern formatervezés jellemezte a kiállított tárgyakat. Számos könnyen mozgatható és praktikus tároló eszközük van, továbbá biztonságos elosztók, amelyek lehetőséget adnak a tabletek, számítógépek csatlakoztatásához.

bett3-4

Magyarok a BETT-en

Magyarország standján 2020-ban az érdeklődők találkozhattak a logiscool-lal, a BOOKR KIDS-rel és a Maker’s Red Box-szal, továbbá külön standdal részt vett a Mozaik és a Stiefel is. A kiállítók mindegyike felkészült szakember volt, akik színvonalasan, gyakorlati példákkal mutatták be a termékeiket.

BETT, avagy mi van a dobozon kívül

A BETT Show tapasztalatait nehéz röviden összefoglalni, mert mindig annyi információ és élmény ér, hogy leginkább azon kell gondolkozni, hogy mi maradt ki. Ezért inkább a TeachMeet egyik előadójára utalnék vissza, a nigériai Olugbenga Latinwo-ra, aki azzal fejezte be az előadását, hogy nem elég, ha úgy gondolkozunk, mintha kilépnénk a dobozból (keretekből), mert akkor elfogadjuk, hogy vannak határok. Abban kell hinni, hogy nincs is doboz: „We do not think outside the box. We believe there is no box.”A Bett Show évről évre ebben segít a résztvevőknek, hogy kilépve a mindennapi oktatási keretek közül, egy teljesen új világot ismerjenek meg, mert van világ a dobozon túl is.    

Tóth Boglárka