Búcsú a Windows XP-től?
2014/02/28 11:41
2754 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2014 télközepi tavaszába jelent meg a sokakat lefagyasztó hír, amit sokan nem vettek korábban komolyan: a Microsoft várhatóan 2014. április 8-ától megszünteti a Windows XP hivatalos támogatását, jóllehet a világon működő személyi számítógépek majd 30%-a még mindig ezt futtatja. Emellett új vezérigazgató veszi át a 14 éve irányító Steve Ballmer helyét, aki mögött Bill Gates továbbra is valószínűleg azért ott marad tanácsadóként.

A grafikus operációs rendszerek piacán viszonylag későn jelent meg a Windows, 1985 őszétől az első két változata szakmai szemmel nézve inkább karikatúrának tűnt az akkor már tömegeket meghódító Apple által forgalmazott felületetekhez képest.

XP Windows 1.01 nyitóképe

XP2 Windows 2.0 ablakai

A nagy áttörést a Windows 3.1 hozta, ami erőteljes reklámtámogatásának és nagyon sok nemzeti verziójának köszönhetően lett gyorsan népszerű. A valójában csak grafikus héj mögött még ott pöfékelt a DOS is, de már igyekezett önállónak látszani és 16 bittel dolgozni.

XP3 Windows 3.1 magyar változata

A Windows 95 próbált meg elsőként igazából szakítani a DOS-ra épülő múlttal, de számos hiányossága miatt szinte a piacra dobása pillanatában már az utódján dolgoztak, ha nem a fejlesztésének többszörösét költik a reklámkampányra, akkor valószínűleg gyorsan el is tűnt volna, mint a különben kiváló IBM által piacra dobott OS/2 Warp. A Windows 98 majd a Windows ME követte a 95-öt, amelyek inkább annak javításainak tekinthetőek, mint inkább igazán új változatnak.

A Windows XP 2001. október 25-én debütált, egyből párban: egy Home és egy Professional változatban, és magyarul is szinte azonnal elérhető lett. Az inkább munkaállomásokra, otthoni gépekre szánt rendszer számtalan hibával küszködött már a kezdet óta, jóllehet látszott az, hogy a Microsoft tud stabil operációs rendszert is fejleszteni, mert a Windows 2000 és az NT megbízható kiszolgáló operációs rendszerként szintén ez idő tájt jelent meg az üzleti ügyfelek számára, persze magasabb áron.

XP4 Windows XP logója

Ki és hova vezeti a céget?

A Windows születésénél még Bill Gates irányította a birodalmat, egész pontosan 1975-től 2000-ig, 2000 elejétől már az egyetemi barát, a diplomát is szerzett Steve Ballmer vette át a cég vezetését. Az igencsak agresszív üzleti politikájú és heves vérmérsékletű Ballmer számos kudarcot volt kénytelen átélni a cég élén, jóllehet Bill Gates maradt a szoftverfejlesztés fő vezetője, így őt is nagyban terheli az átélt kudarcokért a felelősség.

A Windows XP-t követő Vistán majdnem hat évet dolgoztak, de gyakorlatilag csalódást okozott csak, se a szakma, se a felhasználók nem fogadták örömmel, noha multimédiás lehetőségei és egyéb fejlesztései is jók voltak, csak éppen a megfelelő hardver hiányzott a potenciális felhasználók  számára ezek kiaknázásához.

XP5 Vista repülő ablakai

A hibákat orvosolandó került piacra 2009-ben a Windows 7, amely a Vista jó vonásait igyekezett megőrizni és ötvözni az XP népszerű elemeivel. Az eredmény nem is maradt el: a személyi számítógépek 47,49%-án Windows 7 futott egy 2014. januári jelentés szerint, ami igen szép szám, mivel az Apple iOS és a Google Androidja a táblagép és okostelefon piacon gyakorlatilag 5% alá szorították a Microsoft jelenlétét.

A visszakövetelt gomb

A Windows 8 lett volna arra hivatott, hogy ezen utóbbi két területen sikerüljön újra megvetni a lábukat, összekötve a különböző gépfajtákat. Érdekes, hogy az érintőképernyős, még pálcával vezérelt kijelzős piacon 2001-ben már megjelent a Microsoft a Surface tábla PC-vel, de akkor azt még nagyon fanyalogva fogadták. Az első PDA-kon a Windows felülete Pocket PC majd CE néven aratott némi sikert, de igazából csak a jóval később megjelenő Apple iPadja tarolt, a 2012-ben újra megjelenő Surface 2 már lemaradt a hajóról.

XP6 forrás: http://szifon.com/wp-content/uploads/2012/11/surface-desktop.jpg

A 2012 októberében megjelenő Windows 8, mint csodafegyver nem vált be, a felhasználók ijedten keresték a Start gombot, eltévedtek az új menüszerkezetben, és aki nem volt képes a kályha sarka nélkül elindulni, az bizony gyorsan elkedvtelenedett a korábbitól teljesen eltérő kialakítású és koncepciójú felületen.

Győzött a racionalitás: a Windows 8.1-ben 2013 őszén visszajött a Start gomb, ami közel 4%-nyi felhasználót már vissza is hódított a majdnem 7%-nyi Windows 8 kedvelő mellé 2014 januárjára. De mindezek a számok már az új vezérigazgató, az indiai származású Satya Nadella vállát nyomják, aki 22 év céges pályafutás után került a vezetői székbe. A számos jelölt közül, hogy őt választották, az valószínűleg nem véletlen, eddig ugyanis ő a vállalati fejlesztések területén dolgozott, és a ma már veszteséget produkáló lakossági területektől valószínűleg kisebb szívfájdalommal fog megszabadulni, így a Windows XP kivéreztetése is az ő dolga lesz.

További érdekes ooldalak:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke