Gyermekek a gép mellett I. rész
2014/02/25 13:52
1751 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A hordozható és zsebben is elférő számítógép változatok megjelenésével egyre fiatalabb gyerekek is tudnak ezekkel dolgozni, ma már nem meglepő, ha egy óvodás is játszik egy táblagépen vagy éppen egy netbookon egerészik. Szülőként és idősebb testvérként fontos, hogy figyeljünk a számítógépes világban még járatlan első lépéseire, tanítsuk meg az eszközök szakszerű használatára, de óvjuk meg az esetleges veszélyektől, szoktassuk rá már ilyen fiatal korban is az adatainak védelmére.

Gyakorlatilag reménytelen vállalkozás manapság már egy 5-6 éves kisgyereket eltiltani a számítógéptől, ha azt látja, hogy a szülei vagy az idősebb testvére azt nap mint nap használja, főleg ha több órán keresztül: levelezik, csetel, barátaival oszt meg képeket, filmet néz, zenét hallgat, és főleg ha játszik. A másik játékánál nincs vonzóbb, ezt mindenki tudja.

A nemzeti alaptanterv kisiskolás korra már előír bizonyos elsajátítandó ismereteket ezen a területen, de ez a korábban is felmerülő igények miatt esetleg már későn kerül elő.

Az első és legfontosabb, hogy időben korlátozzuk, hogy mennyit és mikor használhatja a gépet – és innentől kezdve a gép alatt értsünk okostelefont, táblagépet, hordozható vagy asztali számítógépet egyaránt - a kisgyermek, és kezdetben mindenképpen legyen mellette egy idősebb és géphasználatban járatos személy, aki segít elsajátítania gép kezelését, elsősorban az egér vagy az érintőképernyő használatát. Az életkori sajátosságok alapján 15-20 percnél tovább úgy sem fogja lekötni a gépen egy játék, ha ennél többet szeretné használni egy nap a gyermek, akkor inkább több alkalmat biztosítsunk a számára, és így magunk is pihenhetünk legalább 1-2 óránként egy kicsit.

Játszani is engedd!

Az első ismerkedést célszerű olyan játékkal kezdeni, ami egyszerű kiválasztásokat igényel, egy-két helyre történő kattintással vagy érintéssel irányítható, azaz nem kíván többirányú figyelmet. Mivel kezdetben az idősebb személynek célszerű folyamatosan figyelnie a kisgyermek tevékenységét, célszerű kétszemélyes játékot választani vagy olyat, amely közös gondolkodást is igényelhet. Nem kell itt másra gondolni, mint a már ősjátéknak számító Pongra, vagy éppen bármely ládatologatós játék változatra.

bizt forrás: http://insertcredit.com/2012/11/14/ten-games-pong-is-better-than/

Az egy kicsit nagyobbakat már az Angry Birds valamelyik szezonja is lekötheti, vagy e család Go autóversenyes változata, de bármely ezekhez hasonló játék is, amikor már pontokért és az idővel folyik a küzdelem. Ezek a játékok a finommozgások fejlesztését segítik a billentyűk használatával a beviteli eszközök pontos pozícionálását igényelve, vagy éppen a vezérlő mozgását szabályozva.

bizt2

A Tetrishez hasonló játékok a finommozgások mellett a koncentráló képességet is segítik erősödni. Ilyen játék lehet a sokak számára népszerű Flow Free is, amely azonos színű pontok összekötését célozza meg, úgy, hogy az összekötések nem metszhetik egymást.

bizt3

Ezek a játékok azért is érdekesek, mert nagyon sok szinten játszhatóak, így a különböző képességekhez is képesek igazodni, más-más életkorban is játszhatók.

Mozi a gépen

A játék mellett általában a mozizás a géphez kapcsolódó tevékenység. A videó megosztókon számtalan mesefilm és rajzfilm sorozat érhető el, ezek 1-2 perctől általában 20-30-ig terjedő részekben találhatók meg. Napi fél, maximum egy óra mesenézés még nem okoz függőséget, főleg ha következetesek vagyunk ezen a téren, és nem elektromos gyermekcsősznek használjuk a mesenézést, hanem magunk is részt veszünk ebben a tevékenységükben, az esetleges kérdésekre válaszolunk, megbeszéljük a látottakat. A gépen való filmnézésnek egy óriási előnye van a hagyományos tévézéssel szemben: bármikor megállítható és visszatekerhető, egy rész többször is lejátszható.

A fantázia szülte tartalmak mellett egyre több olyan mese is elérhető, ami valamely dolog játszva tanulását segíti. Ilyen például a Közlekedj okosan rajzfilmsorozat, amely kimondottan kisgyermekek számára készült retrórajzfilm, az életkori sajátosságoknak megfelelően tanítja meg az alapvető közlekedési szabályokat, amelyek néha az idősebbeknek is hasznosak lehetnek.

bizt4

A videómegosztókkal már egy újabb területre kalandoztunk el, az internetre, ahol újabb szabályok megismerése teszi lehetővé a biztonságos munkát. Ezzel viszont már nem itt, hanem a cikkünk folytatásában foglalkozunk.

További érdekes oldalak:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke