Képregényhős lettem! – A Bitstrips-jelenség
2014/03/10 13:43
2360 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy program, amellyel szórakoztató képregényszituációba helyezhetjük magunkat és ismerőseiket, és amely egyszersmind kreatív és sokoldalú oktatási alternatívákat kínál.

bitstrips

2013 során, de talán inkább a második felében a Facebook népe arra a különös dologra lett figyelmes, hogy ismerősei rajzfilmfiguraként posztolják saját magukat és ismerőseiket: egy-egy képregénykockába sűrített történetek jelentek meg az üzenőfalon, amelyek általában valami aktuális életeseményt hivatottak formabontó módon kifejezésre juttatni. A képregénykockákat a Bitstrips nevű alkalmazással lehet létrehozni, ami 2012 decemberében kezdett el működni a Facebookon, majd 2013 szeptemberében elkészültek a mobilos platformokon (Androidon és iOS-en) futó verziók is. (Maga a Bitstrips pedig már évek óta jelen van az interneten.)

Képregénytükör

Ebben az alkalmazásban elkészíthetjük a magunk és ismerőseink avatárját, majd azokat különböző, az applikáció által felkínált szituációkba helyezhetjük, és az így kapott képet megoszthatjuk a Facebookon. A program használata rendkívül egyszerű, noha a mobilos verzió használata akkor a legélvezetesebb, ha eléggé „okos” a telefonunk, és nem fagy le szerkesztgetés közben. A Szeretlek Magyarország oldalán remek magyar nyelvű leírás található a program használatához.) Saját sematikus magunk szerepeltetése egy történetben igen különleges örömforrás, emellett egyfajta tüköralternatíva, egy felület, amely hozzájárulhat önképünk árnyalásához és kifejezéséhez.

Iskolai verzió!

A Bitstrips tehát elsősorban szórakozás. Azonban van egy olyan verziója, amelyik kifejezetten oktatási célú, ez a Bitstrips for Schools – ez persze nem azt jelenti, hogy a szórakozással ellentétes, sőt: kifejezetten össze kívánja kapcsolni a tanulást a szórakozással. Amíg azonban a „civil” Bitstrips használata ingyenes, az iskolai verzióért fizetni kell; havonta kb. 10 dollár, ha egy tanár egyénileg kívánja használni (ha az egész évre kérjük, akkor havonta 25%-kal olcsóbb), ha pedig iskolák vagy körzetek (tankerületek) szeretnék megrendelni a szolgáltatást, akkor diákonként 1,5 dollárral kell számolni. Mielőtt azonban valaki elhatározná magát, hogy megvásárolja a szolgáltatást, érdemes igénybe venni az egy hónapos ingyenes próbaverziót.

Képregényes feladatok

Miért érdemes bevetni a Bitsrtipset az oktatásban? Mert rendkívül széleskörűen és kreatívan lehet alkalmazni a tanítás és a tanulás során. Mennyivel személyesebb és élményekben gazdagabb az a tananyag, amelynek része, szereplője a diák! Azon kívül, hogy a kreatív és önismereti képességeiket fejleszthetik, egy sor egyéb oktatási cél is megvalósul, szinte láthatatlanul. Írásra és olvasásra ösztönöz, és akár segítséget is nyújthat a diszlexiás tanulók nehézségeinek leküzdésében.

Különféle feladatokon keresztül fejleszti a kritikai gondolkodást, a vizuális képességeket, a médiatudatosságot. Nagy lehetőségek vannak benne a digitális történetmesélés terén is: mivel az iskolai verzió nem csak egy képkockát enged narratívánként, hanem szekvenciákat is lehet készíteni vele, segít a diákoknak a lényegkiemelésben, hogy egy történetet néhány karakteres fókuszpont köré rendezve mondjanak el. Mivel önmagukat társaikkal közös szituációba helyezhetik, megfelelően irányított feladatok során a szociális készségek is fejleszthetők. Jó hatással van továbbá a kooperatív készségekre is, ha kollaboratív módon megoldandó feladatot kapnak a diákok.

Egy rendkívül inspiráló programról van tehát szó, amely egyszersmind meg is könnyítheti a tanárok munkáját is. Az oldalakat böngészve ugyanis rengeteg példa is megnyílik az oktató előtt konkrét felhasználási lehetőségekről, óraterveket is találunk az oldalon sokféle konkrét témához (például Shakespeare vagy különböző ünnepekkel kapcsolatban). Az oktatási célú alkalmazás egyetlen szépséghibája talán az, hogy a teljes program angol nyelvű, és kulturális beágyazottságát tekintve is inkább az angolszász iskolarendszer standardjaihoz igazodik. Bizonyos elemei azonban mindenképpen alkalmazhatóak olyan magyar iskolákban is, ahol az angol nyelv körülbelül középfokú (B2-es szintű) megértése nem okoz nehézséget.

További érdekes oldalak:

Kerek Roland cikke