8 YouTube csatorna, amire mindenképpen fel kell iratkozni
2014/03/06 12:10
6655 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Amerikában töretlen a Youtube csatornák népszerűsége, hazánkban még csak most kezdenek éledezni a tartalmak készítői. Az Arc Nélküli Manus-t kevés YouTube felhasználó számára kell bemutatni, hiszen egyike volt az első olyan hazai csatornáknak, amelyek már profi készítők által szórakoztatják a közösségüket. A hazai tudományos csatornák száma nagyon kevés, így először a tíz legnépszerűbb külföldi csatornát mutatjuk be.

1. TED Talks

A „TED talks”  egy fantasztikus csatorna, ami a legjobb TED előadásokat gyűjti egy csokorba a tudomány, művészet, oktatás, politika, a gazdaság és még az élet számtalan területéről. Ez nem a hagyományos értelemben vett tudományos oldal, ennek ellenére olyan sok és nagyszerű beszélgetést/videót láthatunk a világ vezető tudósaival, művészeivel, gazdasági szakembereivel, ami fölött nem lehet átsiklani. Egy hatalmas, sokszínű csokor a legjobb videókból, lenyűgöző előadóktól - ez teszi ezt a csatornát a 10-es lista élére.

2. Veritasium

A „Veritasium” nevű csatornán található produktumok olyan videók, amelyek egyszerre tanítanak és szórakoztatnak is. Egyszer csak jön egy szakállas ember, aki magyaráz, megmagyaráz, tanít, eloszlatja a tévhiteket és megmutatja a fizika humoros oldalát is. Ez a csatorna a következő témák köré épül: tudományos kísérletek, tévhitek, és az összes olyan érdekes téma, mint például a szabadon eső rugó (slinky drop) - és amit sokan utálnak, azok a tudományos dalocskák.

3. The Science Channel

A „Science Channel” elnevezés eléggé általánosan hangzik, valójában ez a tudományos ismeretterjesztés egyik nagyszerű példája. Több mint 300 videót nézhet meg az érdeklődő, amely mindent elmagyaráz, miközben szórakoztat és tanít is egyben, az ajtón viszi be a fizikát. Ha nem érted a Higgs-bozon lényegét, vagy éppen a legújabb Hubble űrteleszkóp által készített képeket szeretnéd megnézni, akkor látogass el erre az oldalra.

4. Minute Physics

A „Minute Physics” a fizika megszállottjainak egyik kedvenc törzshelye. A nevéből is sejthető, hogy itt minden megtalálható, ami a fizikai jelenségekkel kapcsolatos, 1 percben (vagy 2-ben vagy 3-ban, ha ez szükséges a megértéshez). Vicces, pörgős és nagyszerű animációkkal tarkított kisfilmek, amelyek segítenek a megértésben/tanulásban - kell ennél több?

5. Sixty Symbols

Nagyszerű videók a fizika és a csillagászat témakörében. Ez egy humoros, oktatási célból készített gyűjtemény, amely hasonlít a Veritasium és más hasonló csatornákra, ám egy kicsivel komolyabb témákkal operál. Tanulás és szórakozás, ez itt egy időben is megtehető.

6. Smarter Every Day (Minden nap okosabb)

Már a névválasztás is utal a csatorna küldetésére. Minden egyes nappal legyünk okosabbak - ez mindenki számára kitűzhető cél lehetne. A csatorna a világ felfedezését mutatja meg a tudomány segítségével. Gondolkoztál-e már valaha el azon hogy a macskák miért mindig a talpukra esnek? Vagy azon, hogyan működik a rakéta? Tucatnyi érdekes kérdésre, felvetésre kaphatsz választ ezen az oldalon. A válaszok viccesek, humorosak, látszik, hogy készítői a tudományos ismeretterjesztés szakemberei.

7. Backstage Science

Ez a nagyon érdekes csatorna a tudomány valóságshow-ja! Talán már a nevéből is kitalálható, hogy ez a csatorna elkalandozza a nézőt Anglia legfontosabb és legérdekesebb intézményeibe, azok minden zeg-zugába. Ez  azonban nem minden, mert ezenkívül található néhány nagyszerű Kérdezz- Felelek (Q&A)neves tudósokkal, akik bemutatják és elmagyarázzák az mindennapi munkájukat. Azon diákok számára ajánlott ez a csatorna, akik a tudomány területén szeretnének karriert csinálni.

8. Bad Astronomy

A „Bad Astronomy channel” működtetése Phil Plait amerikai csillagász nevéhez fűződik, aki híres szkeptikus, és egyben James Randi Alapítványának korábbi vezetője. Sokaknak ismerős lehet a neve a Discover Magazine’s Bad Astronomy blog oldaláról, és a TED beszélgetésekről.

A csatorna célul tűzte ki, hogy minél több tudományos tévhitet oszlasson el és választ adjon az érdeklődők és a nézők kérdéseire. Ez nagyon egyszerűnek hangzik, de arra, hogy minél egyszerűbben magyarázza el a dolgokat, kevés embernek van tehetsége (Phil-nek megvan). Ez teszi a csatornát igazán használhatóvá, szerethetővé és hasznossá. Az utóbbi időkben kevés új videó kerül fel, de a már fenn lévő több mint 151 videó is nagyon értékes a tudományok kedvelői számára.

(Cikkünk a physicsdatabase.com cikke alapján készült.)

Zsigó Zsolt cikke