eVilág

10 IKT eszköz

10 IKT eszköz

Ötletelésnél, vélemények ütköztetésénél, érvelésnél nincs jobb, mint az élőszó, egy igazi beszélgetés.

Mégis vannak olyan infokommunikációs-technológiai eszközök, amik segíthetnek a beszélgetésnél, különösen, ha nagy a csoport, és azt szeretnénk, hogy mindenki meg tudja osztani a gondolatait.

Osztálytermi kérdezésről szóló cikksorozatunk ezen cikkében beszélgetést, vitát támogató webes eszközöket mutatunk be.

7 éve
Miről árulkodnak a második IKT felmérés eredményei

Miről árulkodnak a második IKT felmérés eredményei

A Deloitte és az IPSOS együtt, az Európai Bizottság megbízásából 2018 folyamán valósította meg a II. IKT felmérés az oktatásban kutatást. A felmérés eredményeit összegző tanulmány célja – összhangban a Bizottság Digitális Oktatási Akciótervével– hogy minél több információt adjon a digitalizáció mértékéről és a digitális technológiák használatáról az oktatásban.

5 éve
Alkalmazások korhatárai

Alkalmazások korhatárai

A kedvenc web 2.0-s felületek használata körültekintést igényel, gyakran nem könnyű átlátni, milyen tevékenység milyen következménnyel járhat. Ezért az alkalmazások egy részének használatát korhatárhoz kötik. Összegyűjtöttük egy infografikában, mit hány éves kortól lehet használni.

7 éve
A kategória cikkei
Ellopott adataink

Ellopott adataink

Régebben csak kém- és maffiatörténetekben fordult elő, hogy emberek bújtak mások bőrébe, adták ki magukat másnak vagy derítettek róluk ki titkolni vágyott dolgokat. Az internet óvatlan felhasználóinak köszönhetően ma már ez a jelenség is tömeges. Mit tehetünk ellene? Együtt sokat, de magunk sajnos már egyre kevesebbet.
10 éve
Cápakövetés otthonról

Cápakövetés otthonról

A tengerbiológusok szerint nem kétséges, hogy a cápák igen fontos szerepet játszanak az óceánok és tengerek ökoszisztémájában. Egy ötletes projekt keretében otthonról is nyomon követhetjük „élőben”, hogy a vizsgált egyedek közül melyik hol tartózkodik.
10 éve
Átalakuló ECDL

Átalakuló ECDL

1996-ban indult útjára finn ötlet alapján az ECDL, azaz European Computer Driving Licence, magyarul Európai Számítógép-használói Jogosítvány, amely azóta az Európai Unió által is támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány lett. Bár hazánkban nem ingyenes, de számos munkáltató elismeri és támogatja a megszerzését, így közel 300 ezer bizonyítványt adtak már ki eddig.
10 éve
Nem Ön fog vezetni!

Nem Ön fog vezetni!

Esőérzékelős ablaktörlő, parkolást segítő automatika, sávelhagyás figyelés, ráfutást gátló elektronika, kanyarkövető reflektor és még hosszasan sorolhatnánk, hogy lassan mi mindent építenek bele egy szériaautóba is. Az autószerelő sem turkál már a kocsiban, a fedélzeti komputer jelez, hogy szervízbe kell menni, ahol egy diagnosztikai szoftvert futtatnak le, amely kijelzi, hogy mely panelt kell cserélni… Régi szép idők, amikor még a Trabant motorját is az utcán lehetett szerelni!
10 éve
Anglia titkos hőse

Anglia titkos hőse

Sokáig titok volt, hogy a második világháború alatt matematikusok tömege segítette a szövetséges erőket. A feladatuk a németek által használt Enigma titkosító berendezés kódjának megfejtése volt. Ebben a munkában is kiemelkedő szerepet játszott Alan Matison Turing, de számos más területen is újat alkotott.
10 éve
A kép inflációjáról

A kép inflációjáról

Az elmúlt néhány évtizedben ugrásszerűen megnőtt körülöttünk a képi információ mennyisége. Ez tetten érhető mind a digitális fényképezés térhódítása, mind a világhálón rendelkezésünkre álló képek kapcsán. Néhány gondolat következik a képek számának növekedéséről és az ezzel párhuzamosan zajló leértékelődésről.
10 éve
A Nat Informatika területe

A Nat Informatika területe

Az új Nat informatika területének készítését számos szakmai vita előzte meg. A viták fő területei a digitális esélyegyenlőség megteremtése, az alkalmazható ismeretek átadása, a társadalmi elvárások változásai, a technikai fejlődés újdonságainak beépülése, valamint a piaci illetve műszaki versenyképesség megőrzése voltak.
10 éve
Háború műholdon

Háború műholdon

A szíriai polgárháború szörnyűségeit egy-egy kép vagy videofelvétel eljuttatja hozzánk, de hogy mekkora területeket érint, azt kevésbé tudjuk. A pusztítás döbbenetes méretei a világűrből is láthatóak, a DigitalGlobe például az aleppói eseményeket dokumentálta.
10 éve
Zsombori Balázs, PictoVerb

Zsombori Balázs, PictoVerb

Egy középiskolás fiú, aki úgy érezte, segítenie kell a verbális kommunikációjukban akadályozott, illetve a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek.
10 éve
Alma, magyar módra

Alma, magyar módra

Sok magyar ötlet és tehetség veszett és veszik el ma is, mert a hazai lehetőségek korlátozzák a kibontakoztatást. A magyar homecomputerek története is ezt igazolja. Talán világsikert is arathatott volna a HomeLab vagy a Primo, ha nem itthon találják ki. Az ABC 80 és a TVC Computer bár külföldről érkezett, de hamar hazaivá vált, és számos hazai fejlesztés tűnt el velük.
10 éve