eVilág

10 IKT eszköz

10 IKT eszköz

Ötletelésnél, vélemények ütköztetésénél, érvelésnél nincs jobb, mint az élőszó, egy igazi beszélgetés.

Mégis vannak olyan infokommunikációs-technológiai eszközök, amik segíthetnek a beszélgetésnél, különösen, ha nagy a csoport, és azt szeretnénk, hogy mindenki meg tudja osztani a gondolatait.

Osztálytermi kérdezésről szóló cikksorozatunk ezen cikkében beszélgetést, vitát támogató webes eszközöket mutatunk be.

7 éve
Miről árulkodnak a második IKT felmérés eredményei

Miről árulkodnak a második IKT felmérés eredményei

A Deloitte és az IPSOS együtt, az Európai Bizottság megbízásából 2018 folyamán valósította meg a II. IKT felmérés az oktatásban kutatást. A felmérés eredményeit összegző tanulmány célja – összhangban a Bizottság Digitális Oktatási Akciótervével– hogy minél több információt adjon a digitalizáció mértékéről és a digitális technológiák használatáról az oktatásban.

5 éve
Alkalmazások korhatárai

Alkalmazások korhatárai

A kedvenc web 2.0-s felületek használata körültekintést igényel, gyakran nem könnyű átlátni, milyen tevékenység milyen következménnyel járhat. Ezért az alkalmazások egy részének használatát korhatárhoz kötik. Összegyűjtöttük egy infografikában, mit hány éves kortól lehet használni.

7 éve
A kategória cikkei
Érettségi tételek - Informatika emelten 2014-ben

Érettségi tételek - Informatika emelten 2014-ben

Aki idén szövegszerkesztést várt az emelt szintű informatika érettségin, az csalódott, mert grafikai elemekkel tűzdelt bemutató készítése volt a feladat megszokott táblázatkezelés és a többtáblás adatbázis mellett, és persze a programozás sem maradt el.
10 éve
Megújuló Sulinet hálózat

Megújuló Sulinet hálózat

Az 1997-ben elindított Sulinet hálózat technikailag közel 10 éve nem került központilag fejlesztésre. Ezalatt az otthonokban is elérhető alapvető sávszélesség 64 kbps-ról 10 Mbps-ra nőtt, ami várható is volt a Moore-törvény alapján, de ma is még jó pár intézmény ennél lassabb kapcsolatú. Ezt a nagy lemaradást igyekszik most az NIIFI, azaz a Nemzeti Információs Infrastruktúra Intézet bevonásával behozni az állam, sőt egy kicsit előre is gondolva fejleszteni.
10 éve
A Google SketchUp alapjai

A Google SketchUp alapjai

A rajzolás szinte minden kisgyermek kedvenc időtöltése. A nagyobbak számára a számítógép újabb lehetőségeket nyit: 3D-s rajzokat is tudunk készíteni, akár professzionális kivitelben. A Google SketchUp programja mindezt ingyen is lehetővé teszi.
10 éve
Szabadságjogi tanórák

Szabadságjogi tanórák

A TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Eötvös Károly Intézettel közösen olyan tanóra-mintákat készített a középiskolák számára, amelyek a demokratikus jogállamban legfontosabb szabadságjogok jelentőségével és e jogok gyakorlásával ismertetik meg a diákokat.
10 éve
Könyvtárak a hálón

Könyvtárak a hálón

Az internet hazai megjelenésével szinte azonnal felmerült többekben az ötlet, hogy legyen hazánkban is elektronikus könyvtár. Az első, a Magyar Elektronikus Könyvtár civil kezdeményezésként indult, és ma is egy közhasznú egyesület segíti a fennmaradását. A DIA, a Magyar Digitális Akadémia viszont már komoly állami támogatást élvez, és kevés ország büszkélkedhet hasonló gyűjteménnyel.
10 éve
Teknőcgrafika és vezérlés

Teknőcgrafika és vezérlés

A programozás megszerettetésére és tömegek számára való elérhetővé tételére már számos kísérlet történt. Mi magyarok is büszkék lehetünk John G. Kemenyre, azaz Kemény Jánosra, aki az időosztásos rendszerben futó BASIC nyelv segítségével laikus hallgatók százait tett egyszerre oktathatóvá. A Scratch egy hasonlóan egyszerű felületet kínál, de már multimédiás környezetben.
10 éve
Animációk az óriásplakátokon

Animációk az óriásplakátokon

A digitális technikát sokan tévedhetetlennek hiszik, és úgy gondolják, hogy az analóg világ divatjamúlt. A digitális fényképezés népszerűségének az sem tud gátat szabni, hogy időnként a felvételeken olyan dolgok is megjelennek, amelyek a témán nem láthatóak. A moaré hatás nem csak megoldandó problémát jelent, hanem újszerű megoldást is hozott a reklámok terén, hiszen megjelentek a mozgóképszerű megoldások az óriásplakátokon.
10 éve
A Scratch koncepciója

A Scratch koncepciója

Az MIT számos oktatási kísérletben vett már részt, többek között az egyetem egyik munkatársa, Seymour Papert munkájának köszönhetően jött létre a LOGO nyelv, vele együtt a teknőcgrafika világa és a Mindstroms LEGO robotvilág. A 2007-ben megjelent Scratch pedig szintén egy kifejezetten gyerekek számára fejlesztett programozási környezet.
10 éve
Pretty Good Privacy

Pretty Good Privacy

2014. február 14-én ünnepelte 60. születésnapját  Philip R. Zimmermann, a PGP (Pretty Good Privacy) megalkotója, ami a legelterjedtebb e-mailtitkosító szoftver lett a világon. Ő tette lehetővé mindenki számára, hogy az RSA titkosítást magáncélokra is lehessen alkalmazni.
10 éve
Újság a neten

Újság a neten

Az újságírás egy nagyon régi, de még ma is folyamatosan változó része a tömegkommunikációnak. Milyen következményei vannak a nyomtatott kiadásról a digitálisra való áttérésnek?
10 éve
3456789 / 17