eVilág

10 IKT eszköz

10 IKT eszköz

Ötletelésnél, vélemények ütköztetésénél, érvelésnél nincs jobb, mint az élőszó, egy igazi beszélgetés.

Mégis vannak olyan infokommunikációs-technológiai eszközök, amik segíthetnek a beszélgetésnél, különösen, ha nagy a csoport, és azt szeretnénk, hogy mindenki meg tudja osztani a gondolatait.

Osztálytermi kérdezésről szóló cikksorozatunk ezen cikkében beszélgetést, vitát támogató webes eszközöket mutatunk be.

7 éve
Miről árulkodnak a második IKT felmérés eredményei

Miről árulkodnak a második IKT felmérés eredményei

A Deloitte és az IPSOS együtt, az Európai Bizottság megbízásából 2018 folyamán valósította meg a II. IKT felmérés az oktatásban kutatást. A felmérés eredményeit összegző tanulmány célja – összhangban a Bizottság Digitális Oktatási Akciótervével– hogy minél több információt adjon a digitalizáció mértékéről és a digitális technológiák használatáról az oktatásban.

5 éve
Alkalmazások korhatárai

Alkalmazások korhatárai

A kedvenc web 2.0-s felületek használata körültekintést igényel, gyakran nem könnyű átlátni, milyen tevékenység milyen következménnyel járhat. Ezért az alkalmazások egy részének használatát korhatárhoz kötik. Összegyűjtöttük egy infografikában, mit hány éves kortól lehet használni.

7 éve
A kategória cikkei
Kódbeszélők

Kódbeszélők

A második világháború egyik igen érdekes titkosítási megoldását az amerikai hadsereg alkalmazta. Az ötletet tulajdonképpen a német nyelvészek adták, akik a huszas-harmincas években az amerikai őslakos indiánok által beszélt nyelveket tanulmányozták, de a törzs nyelvét kihagyták, mert túl nehéznek találták.
10 éve
Gróf András és az Intel

Gróf András és az Intel

Munkabírása és következessége legendás volt, saját erőből sikerült megküzdenie a súlyos betegségekkel. Andy Steven Grove, eredeti nevén Gróf András 1936. szeptember 2-án született Budapesten. Itthon kevésbé ismert, mint a marslakók, de büszkék lehetünk rá, életműve határozza meg a mindennapjainkat.
10 éve
A stop motion technika

A stop motion technika

A stop motion animációs technika majdnem olyan régi, mint a filmgyártás, azonban máig használják még akár nagyköltségvetésű filmekben is. Ráadásul otthon is barkácsolhatunk ilyen filmeket.
10 éve
Szumózó robotok

Szumózó robotok

2013. október 12-én szombaton került Szegeden megrendezésre a hatodik országos robotszumó verseny. A robotika iránt érdeklődők és a kívülállók számára is látványos és érdekes összecsapásonez alkalommal egy kis nyírségi iskola diákjai aratták le szinte az összes babért.
10 éve
Sakk, matt!

Sakk, matt!

A királyok játéka sem kerülhette el az internet adta lehetőségek miatti átalakulását. Számos ingyenes és fizetős program áll rendelkezésre azok számára, akik közvetlen környezetükben nem találnak megfelelő szintű partnerre.
10 éve
Az emberi test

Az emberi test

Cikkünkben néhány online anatómia programot mutatunk be, ami kiválóan alkalmas tanulási célra, de érdeklődésből, sőt időtöltés gyanánt is.
10 éve
Nagytesó figyel

Nagytesó figyel

A 2001. szeptember 11-i WRO ikertornyai elleni New York-i terrortámadás után a nemzetvédelmi ügynökségek világszerte óriási politikai és anyagi támogatást kaptak ahhoz, hogy hasonló tragédiára ne kerülhessen sor. Ha ugyan még nem jött el, az Orwell által, az 1984 című könyvében megjósolt világ, sokak szerint közel járunk hozzá.
10 éve
Vigyázat, lopják!

Vigyázat, lopják!

Szinte már nincs ember és létezni sem lehet úgy, ha valakinek nincs e-mail címe. A közösségi portálok, az elektronikus ügyintézések egy része is az e-mail címünkkel azonosít. Másrészt az e-mail címünket mindenkivel megosztjuk, nyilvános kell, hogy legyen, mert különben nem tudnának nekünk írni. Sokan úgy gondolják, hogy az általuk választott jelszó teszi biztonságossá ezt az azonosítót.
10 éve
Titkok kulcsa

Titkok kulcsa

Ez ideig megfejthetetlennek vélt titkosírást sikerült egy szegedi egyetemi hallgatónak megfejtenie a közelmúltban. Számos hasonló dokumentum létezik még, amelyet még a titkosszolgálatok profi kódfejtőinek sem sikerült megfejtenie. Egy kicsit ismerkedjünk meg ennek kapcsán a titkosítási fogalmakkal és módszerekkel, hogy láthassuk, miért nagy eredmény ez!
10 éve
Térben nyomva

Térben nyomva

A precíz megmunkálású, egyedi darab készítését igénylő gyártási feladatok a szükséges megmunkáló eszközök és az egyedi szerelések miatt igencsak költségesek lehetnek. A 3D nyomtatás elterjedésének köszönhetően egyszerűbbé, könnyebbé és gyorsabbá válhat a speciális prototípusok, egyedi darabok elkészítése.
10 éve
6789101112 / 17