Puskatár
2010/10/21 08:00
6636 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Nemzeti Tankönyvkiadó Puskatár címmel megalkotta első, mobilra készült oktatási szoftverét. Az ingyenesen elérhető program célja, hogy segítséget nyújtson a diákoknak a tesztekre való felkészülésben, illetve a már meglévő ismeretanyag ismétlésében és elmélyítésben. Adatbázisa a teljes középiskolai 9-12. osztályos tananyag történelmi eseményeit dolgozza fel. A szoftver használata a semmilyen előzetes informatikai ismeretet nem igényel. A mobilos szoftver egyből a letöltési lista élére került.

Nemrég készült el az Nemzeti Tankönyvkiadó Puskatár elnevezésű oktatási szoftverének első darabja. Adatbázisa a teljes középiskolai 9-12. osztályos tananyag puskaiphone történelmi eseményeit feldolgozza, amely ingyenesen letölthető az Apple Store-ból. A Nemzeti Tankönyvkiadó új programja segíti a dolgozatokra és vizsgákra való felkészülést, az önálló tanulást, illetve lehetővé teszi személyes jegyzetek és kiegészítő információk hozzáadását az egyes adatokhoz, leírásokhoz és eseményekhez. Az egyelőre csak Iphone-ról működő rendszer folyamatos fejlesztés alatt áll, így rövidesen további tartalmakkal (pl. érettségi tesztsor, idegen nyelvi szószedet stb.) bővül, valamint Androidos és Windows operációs rendszerű telefonokon is elérhető lesz.

A szoftver használata a felhasználóktól semmilyen előzetes informatikai ismeretet nem igényel. A koncepció kialakításakor alapvető szempont volt, hogy a szoftver a diákok élethelyzeteihez igazodjék, így például a tömegközlekedés során, vagy az iskolai szünetek alatti néhány perces használata is hasznos.

Racskó Péter a Nemzeti Tankönyvkiadó ICT igazgatója a szoftverrel kapcsolatban elmondta:

„Jelenleg Magyarországon az online digitális tananyagok piaca igen kicsi, a közoktatási intézmények finanszírozása nem teszi lehetővé a nagy értékű szoftverek beszerzését. Ahhoz, hogy valamilyen áttörést érjünk el, szükség van olyan egyszerű célalkalmazásokra, amelyek meggyőzik a felhasználókat a digitális tananyagok hasznosságáról. A Puskatár Projektet azzal a céllal indítottuk el, hogy a Magyarországon viszonylag magas (90% feletti) mobiltelefon penetrációt felhasználva a szülőket, diákokat meggyőzzük a digitális tananyagok felhasználásának jelentőségéről.”

További információk a Nemzeti Tankönyvkiadó honlapján olvashatók.