Sok a teendő? – feladatok számontartása digitális eszközökkel
2015/08/10 13:43
7707 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hamarosan kezdődik az új tanév, a tanárok ilyenkor terveznek, rendeznek, ütemeznek, a tanulók pedig megfogadják, hogy rendesen fognak figyelni a határidőkre és a feladatokra. Cikkünkben bemutatunk néhány alkalmazást, amelyek segíthetnek a tervezésben és a feladatok észben tartásában is.

teendo_1

Számos olyan alkalmazás érhető el számítógépre vagy okostelefonra, amelyek segítik az áttekintést, és emlékeztetnek minket aktuális teendőinkre, feladatainkra. Sokféle helyzetben, például a munkában, a tanulásban, a házimunka szervezésében, vagy akár egy szabadidős program megtervezésében is segítségünkre lehet egy-egy eszköz. Emlékeztetőinket egyénileg is vezethetjük, de akár meg is oszthatjuk másokkal. Tanárként létrehozhatunk például egy közös virtuális házi feladat füzetet, vagy projekt esetében teendőket felsoroltató ellenőrzőlistákat adhatunk a tanulóknak. Tanulók maguk is összegyűjthetik és ütemezhetik a teendőket. Milyen eszközöket használhatunk ehhez?

Naptárak

Mind az Outlook,  mind a Google naptár szolgáltatása lehetővé teszi, hogy eseményeket rögzítsünk, az időpont előtt meghatározott idővel emlékeztetőt kérjünk, más személyeket is meghívjunk, és így az esemény bekerüljön mások naptárába is. Lehetséges az integráció a Facebook eseményekkel is, és természetesen minden szinkronizálódik az okostelefonunkra is, ha szeretnénk. Ismétlődő eseményeket is beállíthatunk a naptárakba, legyen az egy különóra, amire hetente kell menni, vagy egy barátunk születésnapja, ami évente esedékes. Ha egyszer beállítottuk, mindig időben fognak eszünkbe jutni ezek az alkalmak. A Google naptárban lehet csoportnaptárunk is, amelyet több felhasználó is szerkeszthet.

Virtuális üzenőfal, Ellenőrzőlista

Szereted a színes post-it cetliket? Kár, hogy nem tudod őket mindenhová magaddal vinni? Ha így érzel, akkor neked találták ki a Linoit alkalmazást. A virtuális hirdetőtáblákon választható színű post-it cédulákat helyezhetsz el: a táblát közösen is szerkeszthetitek, így ötletelésre is kiválóan alkalmas. Ha feladatokat gyűjtötök, rendszereztek rajta, akkor a feladatok teljesítésének határidejét is meg lehet adni a cédulákon.

Inkább listákra lenne szükséged? A Google Keep alkalmazásban megírhatod a bevásárlólistád vagy a teendőid listáját. Beállíthatsz jelölőnégyzeteket, és az elkészült feladatokat kipipálhatod. Ha hiszed, ha nem, a Windows operációs rendszerrel rendelkező számítógépeden is jó eséllyel megtalálható a Sticky Notes program, amely jól jöhet, ha éppen listaíráshoz támad kedved.

Jegyzetfüzet bárhol, bármikor

Az Evernote alkalmazás összefésüli a különböző eszközökön készített jegyzeteidet. A jegyzetek tartalmazhatnak ellenőrzőlistákat, így itt is bátran pipálhatsz, ha elkészültél. Ráadásul a jegyzeteidben lehetnek fotók, amelyeket például a telefonoddal készíthetsz egy-egy kézzel írott füzetlapról. De csatolhatsz a jegyzetedhez dokumentumokat is, illetve beállíthatsz határidőket és emlékeztetőket.

Feladatkezelő

Szeretnéd egy csapat feladatait észben tartani, nyomon követni? Használd a Trello alkalmazást! A Trellóban a csoport egyes tagjait hozzárendelheted feladatokhoz, a feladatokat részfeladatokra bonthatod. Az elkészített feladatok itt is pipát kaphatnak. Lehet határidőt beállítani, a határidőket naptárban nézegetni, és értesítéseket kérni. A teendőkhöz hozzá lehet szólni, megosztani egymással az aktuális problémákat, vagy beszámolni az előrehaladásról. Dokumentumok és képek is csatolhatóak a kártyákhoz. Ráadásul a Trello színes, vidám kialakítású felülettel bír.

Ütemezés

Idővonalat a Sulineten nem csak történelmi tények rendszerezéséhez használhatod, hanem a feladatok, események ütemezését is ábrázolhatod vele; az eseményeket illusztrálhatod képekkel, beszúrhatsz linkeket. Sulinet Idővonalat a saját dokumentumtárban vagy egy csoport dokumentumtárában készíthetsz az Új…/Új tartalom lehetőségre kattintva. Az alkalmazás használatához az alábbi videóban találsz segítséget: Sulinet TV, Idővonal

Reméljük, most már könnyebben megtalálod azt az eszközt, ami a számodra legjobb módon emlékeztet a teendőidre. Tehát akkor... indulhat a tanév?!

Csordás Ildikó