Tévézés tévé nélkül
2014/02/21 11:45
3607 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy felmérés szerint egyre többen váltanak a hagyományos tévézésről át az internetes műsorok megtekintésére. A böngészőkön át elérhető hazai és külföldi tévéadások mellett egyre népszerűbbek a tableteken és az okostelefonokon át elérhető online tévéadások is.

Az európai átlaghoz képest sokat nézünk tévét. Ennek az egyik oka az, hogy sokaknak ez az egyetlen megfizethető szórakozás. A most már kiváló minőségben sugárzott adásokból több ingyenes is, előfizetés nélkül is elérhető, de nem csak a hagyományos tévékészülékeken át, hanem számítógépen keresztül is. Ehhez régebben a gépbe épített vagy USB-s csatlakozású tvtuner kellett, amit ma már egyre ritkábban használnak a gépekhez. A fiatalok egyre inkább az interneten keresztül elérhető lehetőségekkel élnek, kedvenc műsoraikat sem nézik már tévén, hanem inkább mobil eszközökön, akár úgy is, hogy azok mellett párhuzamosan az eszközön más tevékenységet is folytatnak.

Tévéadók a weben

A mediaklikk.hu weblapon a magyar közszolgálati televíziók adásáról kaphatunk azonnali információt. A nyitó oldalon azonnali áttekintést kaphatunk az összes állami pénzből fenntartott televízió műsoráról.

tv

A műsorfüzet bal felső sarkába kattintva átválthatunk a rádióműsorokra is.

Az oldal fejlécében található ÉLŐ pontra kattintva az éppen folyó adásokra válthatunk. A televíziós adások mellett a rádióadók műsorába is belehallgathatunk, ha éppen nem olyan adás van, amely jogdíjak miatt online nem tekinthető meg. Emellett az is elképzelhető, hogy az adás külföldről nem tekinthető meg.

Az élő adások megtekintéséhez esetlegesen szükség lehet a böngésző mellett a Silverlight telepítésére is, amely a Microsoft honlapján ingyenesen elérhető kiegészítője a Windows rendszernek.

Ha a rendszerünket megfelelően telepítettük, akkor akár meg is állíthatjuk az adást, majd később újraindítva folytathatjuk a műsor nézését.

tv2

Kereskedelmi adók

A közszolgálati adások mellett a kereskedelmi adók is gazdag anyaggal várják a neten érkezőket. A tv2 a tv2.hu címen érhető el. Ma már itt sem csak egy adó műsorát láthatjuk, hanem a MŰSORÚJSÁG pontban a társaság többi csatornájába is betekinthetünk. A csatorna kereskedelmi jellege miatt részben online hírportálként is működik a felület, aktuális események, hírek és főleg a csatorna saját gyártású sorozatainak eseményei tekinthetőek meg, mindez persze jókora mennyiségű reklámba ágyazva, amit gyakorlatilag ki sem lehet kerülni a böngészés során.

Az egyes műsorok megtekintése régebbi böngészőkben nem garantált, Windows XP alatt ne csodálkozzunk, ha mozgókép helyett csak egy nagy fekete területet látunk.

Az élő adást, amennyiben az nem jogdíjas, a VETÍTŐ pont alatt találjuk meg, ahol ha éppen nem látható semmi, akkor jelzik, hogy hány perc múlva lesz látható az élő műsor. Aki viszont lát valamit, az is biztos lehet benne, hogy abból sem fognak hiányozni a reklámok.

Az RTL Klub honlapja az rtlklub.hu címen érhető el, ahol szintén a reklámok közé ágyazva találjuk meg az aktualitásokat. Az RTL MOST fülre kattintva egy áttekintést kaphatunk arról, hogy a népszerűbb sorozatok mikor voltak vagy lesznek, és ezek megtekinthetőek-e élőben; hamarosan azok lesznek, vagy jogdíjas voltuk miatt csak a hagyományos sugárzással érhetőek el. E három kategóriát három kis ikonnal is jelzik, amelyek rendre zöld tévé, sárga óra és piros alapú tiltó kör.

A HÍREK pontra kattintva egy online újsághoz hasonló felületre érkezünk, ahol a politikai hírektől a bulvár titkokig mindent megtalálhatunk. A hírek nagy része képanyaggal együtt kerül ki az oldalra, a hozzátartozó híradó- vagy műsorrészletet is meg tudjuk tekinteni.

Mindkét kereskedelmi adó nagyon jó minőségben is sugároz, de mindkettő esetében modernebb operációs rendszerrel és böngészővel kell dolgoznunk, mert különben nem tudjuk megtekinteni a műsort.

Mobilan is

A Mindig TV különböző platformos applikációinak köszönhetően a többnyire HD minőségű adásokat tableteken és okostelefonokon is megnézhetjük. A viszonylag kicsi, nagyjából 7 MB méretű alkalmazás mind a 7 ingyenes tévéadás és a közszolgálati rádióműsorok elérését minden különösebb gond nélkül lehetővé teszi. Ha a készülékünk felbontása képes a HD minőség teljes megjelenítésére, akkor az adást is akár HD-ban nézhetjük, de ehhez természetesen megfelelő sávszélesség is kell.

tv3

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke