7 kihagyhatatlan ajánlat a jubileumi könyvfesztiválról
2013/04/24 08:00
1664 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Április 18. és 21. között került megrendezésre a XX. Jubileumi Könyvfesztivál a budapesti Millenáris Parkban. A fesztivál idei díszvendége Olaszország volt. Hazánk 2013-ban kulturális évadot rendezhet Itáliában, ennek viszonzásaként esett idén rájuk a választás. A meghívott jeles olasz írók között volt Tullio Avoledo, Giorgio Pressburger, Luca Cognolato, Stefano Benni, Daniele Cavicchia, Armando Massarenti, Nanni Balestrini, Tomaso Kemeny, Giancarlo De Cataldo, Tommaso Giagni. Az olasz díszvendégek mellett 25 országból érkeztek íróvendégek. 

A fesztivál keretein belül immáron 13. alkalommal került megrendezésre a z Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, melyben az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit mutatják be. Itt minden évben 18-20 tehetséges fiatal író mutatkozhat be, ezzel lehetőséget kapva a hazai és nemzetközi sikerre.

A könyvfesztivál hagyományosan Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárult. Az idei kerek évfordulós születésnaposok közül a 85 éves Benkő Samuval, Hankiss Elemérrel, Juhász Ferenccel, a 80 évesek közül Gálfalvi Zsolttal, Gergely Ágnessel, Konrád Györggyel, a 75 éves Ágh Istvánnal, Radnóti Zsuzsával, Sándor Györggyel, Szilágyi Istvánnal, Takács Zsuzsával, a 70 évesek közül Dalos Györggyel, Kocsis L. Mihállyal, Kulin Ferenccel, Mezey Katalinnal, Oravecz Imrével, Hans-Henning Paetzkével, Szegedy-Maszák Mihállyal, Váradi Szabolccsal, a 60 évesek közül Angyalosi Gergellyel, Kőrössi P. Józseffel, Szőcs Gézával, valamint az 50 éves Podmaniczky Szilárddal beszélgetett Tarján Tamás.

A fesztivál kínálatából válogattunk szülőknek, kisgyermekeknek és kisiskolásoknak.

Park Kiadó: Jesper Juul: A működő család, A nevelés útjai

park_converted

„Ebben a könyvben nem arról lesz szó, melyik az a tíz trükk, amelynek segítségével minden jóra fordul majd a család életében, hanem a lényegről: a szülők értékeiről, és arról, hogyan tudják ezeket a családon belül meggyökereztetni.”

A dán családterapeuta könyvével abban kíván segíteni, miként alakíthat ki a szülő élhető kapcsolatot a gyerekeivel, hogyan alakíthatja át szeretetteljes érzéseit szeretetteljes viselkedéssé. Legfontosabbnak az egyenlő méltóság elvének tiszteletben tartását tartja. Könyvében olyan fontos témákat boncolgat, mint a dac, kötelesség, határok, agresszió, táplálkozási rendellenességek.

Könyvmolyképző Kiadó: Csukás István, Sajdik Ferenc: Pom Pom meséi

k_nyvmoly_converted

„Pom Pom ül az ágon, egy szép hosszú ágon, és mindennap várja Picurt. Sapkaként a fején ül, és amíg mennek az iskolába, mesél. Eddig mesélt: Szegény Gombóc Artúrról, Radírpókról, Festéktüsszentő Hapci Benőről. Bátor Tintanyúlról, Madárvédő Golyókapkodóról, Civakodó Cipőikrekről, Ásító Szörnyetegről, Óriástüdejű Levegőfújóról és Lesbőltámadó Ruhaszárítókötélről. De mit mesél Órarugógerincű Felpattanóról egy faágon gubbasztó szőrsapka? Hallgasd csak…”

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában 11 kötetben olvashatjuk Pom Pom meséit.

Holnap Kiadó: Weöres Sándor: Kutyafülű Aladár

holnap_converted

A Holnap Kiadó Weöres Sándor legszebb verseiből jelentetett meg válogatást a költő születésének 100. évfordulója alkalmából. A kötet óvodás kortól általános iskoláskorú gyerekek számára ajánlott. A verseket Igor Lazin mókás illusztrációi gazdagítják.  

Animus Kiadó: Andreas Steinhofel: Rico, Oskar és a nagy nyomozás

animus_converted

A Német Gyermekirodalmi Díjas ifjúsági regény két fiú, Rico és Oskar történetét meséli el. Rico nem tudja megkülönböztetni a jobb és a bal oldalt egymástól, viszont különös képességekkel rendelkezik és sokszor olyasmit is észrevesz, amit mások nem. Rico egyetlen barátja Oskar, aki mindig bukósisakban jár és igen éles eszű. Egyszer csak Oskart elrabolják. Rico nyomozásba kezd. Az izgalmakkal teli történetet kisiskolásoknak ajánljuk.

Diafilmgyártó Kft.: Vuk (Rajzolta: N. Csathó Gizella)

diafilm_converted

A diafilmek varázslatos hangulatát eleveníti fel újra a Diafilmgyártó Kft. A diafilmvetítés rendkívül hangulatos közös családi időtöltés. Van egy különleges, megfoghatatlan hangulata. S a vetítőgéppel megvilágított diafilmnek van egy jellegzetes illata, mely semmi máshoz nem hasonlítható.

A válogatós királykisasszony, A didergő király, Dióbél királyfi, Hófehérke, Borsószem királykisasszony, Szurtos Peti, A csillagszemű juhász, Hüvelyk Matyi és sok más, jól ismert mese és oktatósorozatok újra megvásárolhatók diafilmen. A vetítéshez modern vetítőgép vásárolható. A filmtekercsek között a régi klasszikusok mellett mai történeteket is találunk, a legnagyobb újdonság a 3D-ben nézhető A farkastanya című film.

Csimota Kiadó: Szívszerelem, Kereső-vesztő-nyerő

csimota_converted

„Királykisasszony királyfit keres, de olyat, akinek nagy a szíve. Sorra jelentkeznek a lovagok, de egyikük sem tudja elnyerni a királylány szívét, mert nagy sárga dinó elébük áll, és - *HAMM!*

Erre Rombaut és Emma Thyssen képeskönyve a lovagok, az óriás és a királykisasszony meséjén keresztül a szerelemről, a válásról és a szülői szerepről szól. Egy szívbemarkoló és szívderítő mese a szívszerelemről, a veszteségről és az újrakezdésről.”

A lovagok, királykisasszonyok és óriások meséjét Pollák Éva szakpszichológus elemzései egészítik ki.

Granna: Farmer Ranch (társasjáték)

granna

A készségfejlesztő és társasjátékok specialistája, a lengyel Granna legújabb társasjátéka a Farmer Ranch. A játék során a játékosok állatokat tartanak a ranchon, de a tenyésztéshez először földterületeket kell vásárolniuk. A játékot három dobókockával játsszák. A játéktábla és a dobókockák is egyedi formát követnek. A játékokat neves grafikusok tervezik és illusztrálják, megjelenésükben nagyon igényesek. A Granna társasjátékai több rangos lengyelországi és külföldi díjban részesültek.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon idén is a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő szereplői jelentek meg, 25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész képviseltette magát.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen