Az MVM a VOLT-on
2012/06/29 12:07
2324 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az idei Volt fesztiválon a szórakozás mellett arra is van lehetőség, hogy a fiatalok kipróbáljanak egy atomerőmű-szimulátort. 

atomeromu_520

A Magyar Villamos Művek (MVM) egy atomerőmű-szimulátort kölcsönzött a soproni VOLT fesztivál látogatóinak, melyet szerda este az énekes Ákos is kezelt. Természetesen a fesztivál részvevői is kipróbálhatják az eszközt, mellyel az demonstrálható, hogyan változna az áram ára és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a magyar energiatermelés több mint 40 százalékát adó Paksi Atomerőmű teljesítményét.

Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója elmondta, Magyarországon több módszert is használnak annak érdekében, hogy szén-dioxid-kibocsátásmentes energia legyen előállítható. Ilyenek a megújuló energiaforrások, mint a szél- és a napenergia, egyelőre azonban csak az atomerőmű képes az energia ipari mennyiségű előállítására, mely nem mellesleg a legolcsóbb módszer jelenleg. Ahhoz, hogy az áram ne dráguljon és a levegő tisztásága is megőrizhető legyen, elengedhetetlenül fontos a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása, illetve idővel az erőmű bővítése.

Aki ellátogat az MVM-kamionba, betekintést nyerhet arról, hogyan is működik az atomerőmű, milyen biztonsági intézkedések mellett üzemel, valamint tájékozódhatnak a tiszta és olcsó energia alkalmazásának hosszú távú terveiről, sőt, akár magát az atomerőművet is vezérelhetik, persze nem a valóságban, csupán a szimuláció segítségével. 

A kamionban egy áramfejlesztő kerékpár is kipróbálható, hogy megtudjuk, hogy mennyit kell tekerni egy félórás tévéműsorhoz elegendő energia előállításához. 
Az MVM szimulációja már 70 települést megjárt, Budapesten pedig valamennyi kerületben megtekinthető volt, így közel negyvenezer látogatókerült már testközelbe az atomenergiával.

Te jártál már az MVM kamionban? Tetszett? Írd meg kommentben!

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen