A XVII. és a XXI. század találkozása az Esterházy kreatív történelemversenyen
2017/02/23 08:00
2943 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Várakozáson felül többezer fiatalt mozgatott meg a tizedikes gimnazisták számára meghirdetett első Esterházy kreatív történelemverseny középdöntője, ahol három fős csapatok küzdöttek a május 3-i döntőbe kerülésért. A 30 középiskolai csapatból 14 – nyolc vidéki, öt budapesti és egy határon túli – jutott tovább a kismartoni döntőre, melyet egy egyedülálló helyszínen, az Esterházy-kastély világhírű Haydn Termében rendeznek meg.

estori

30 csapat jutott a második fordulóba, amelyre szakmai prezentációval és kreatív videóval készültek.

Sok izgalmas munka született, a fiatalok a maguk képére és ízlésére formálták a feladatokat. A zsűri a legkreatívabb videónak a Budapesti Osztrák Iskola és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium közös munkáját választotta. Többen korhű ruhában adták elő prezentációjukat, köztük a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium tanulói, akik XVII. századi ruhában jelentek meg a középdöntőn. Többezer embert megmozgatott a szervezők és a gyerekek által közölt Instagram és egyéb közösségi média tartalom, a legaktívabb a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium, valamint a soproni Széchenyi István Gimnázium csapata volt ezen a téren.

csapat_kep

„Versengő nemzet a magyar, sok középiskolai versenyünk van, azonban ez a mai vetélkedő sokban eltért a megszokottaktól” – mondta Foki Tamás, a budapesti Fazekas Gimnázium történelem szakos igazgatóhelyettese. „A megszokott feladatlapok kitöltése helyett itt a fiatalok filmet forgattak, tartalmakat osztottak meg, extra ötleteket találtak ki a prezentációjukhoz. A zsűri és a közönség nagyon élvezte a két napos középdöntőt, bízunk benne, hogy ezek az ötletek egy napon átmennek majd a tanítási gyakorlatba és a gyerekek kis prezentációkon keresztül dolgozhatják majd fel a tananyagot család- életmód- és hadtörténeti szempontból egyaránt.”

Az MTA könyvtárában az elmúlt két nap zajlott ESTÖRI első Esterházy kreatív történelmi versenyre remek ötletekkel, videókkal és prezentációkkal érkeztek a fiatalok. Az Esterházy-család történetére épülő, tizedikes gimnazistáknak kiírt megmérettetésre 130 csapat jelentkezett.

A vetélkedő három fordulós, a három fős tizedikes gimnazista csapatok először online mérték össze tudásukat a kreatív történelmi versenyen. Az eddig megszokott középiskolás történelmi versenyektől eltérően több kreatív, a korosztály érdeklődéséhez igazodó feladatot kaptak a fiatalok: nem csak illusztrált esszét írtak és kvízfeladatsort oldottak meg, hanem a csapatok az Instagramon is bemutatkoztak egy-egy fotóval. A feladat érdekessége, hogy a csapattagokról a korszakhoz és a verseny 2016/2017-es témakiírásához (Az Esterházy család – egy kivételes karrier a 17. században) igazodó stílusban kellett fényképet készíteni.

Háttér

Az Esterházy Alapítvány kiemelten fontosnak tartja, hogy Magyarországon olyan közhasznú, ezen belül kulturális, oktatási, közismereti tevékenységet végezzen, melynek középpontjában a történelmi múlt megismerésének elősegítése, a kulturális örökség védelme, a hagyományok ápolása áll. Az ESTÖRI verseny célja, hogy a tanulók önálló ismeretszerzés, kutatás segítségével megismerjék az Esterházy család történetét, Magyarország történelmét, a korszak kultúráját és életmódját. A verseny kiemelt feladatának tekinti, hogy olyan új irányvonalat mutasson, mely teret enged a fiatalok kreativitásának.

További információt itt szerezhet.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen