Indulhat a diákcsapat a Földrajz Olimpiára
2013/05/01 08:00
2846 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Nemzetközi Földrajzi Unió által szervezett diákversenyen hazánk 2013-ban is képviselteti magát. A magyar csapat tagjai között az angol nyelvű tanulmányi verseny és az OKTV legjobbjai találhatók.

Földrajzverseny-döntő

A Nemzetközi Földrajzi Unió által szervezett versenyek

Magyarország 2001 óta delegál középiskolásokból álló csapatot földrajzi világversenyekre (egyszerűsítve „Földrajz Olimpia”), amelyeken rendre kiemelkedő eredményeket értek el a fiatalok. A Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) által szervezett olimpián 2006-ban az ausztráliai Brisbane-ben 20 ország versenyzői között a négyfős csapatból kettő fiatal bronzérmet nyert. 2008-ban Karthágóban (Tunézia) 24 ország csapata versenyzett. Az egyik magyar fiatal ezüst-, egy másik bronzminősítést ért el. 2010-ben Taipeiben 29 nemzet diákjai közül – hasonlóan 2008-hoz – egy ezüst- és egy bronzminősítést ért el csapatunk. Diákjaink sikeres nemzetközi szereplését is értékelve az International Geographic Union (IGU) idén is meghívta Magyarországot saját világversenyére, amelyet 2013. július 30. és augusztus 5. között Kiotóban rendez meg.

A magyar verseny szervezői

A magyar csapat tagjai az idei évben a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézete, a Magyar Földrajzi Társaság, a Modern Geográfus Alapítvány és a Földrajztanárok Egyletének szervezésében megrendezett IV. Országos, angol nyelvű földrajzi tanulmányi versenyen és a Földrajzi OKTV-n döntőbe jutottak közül kerültek kiválasztásra, azok közül a diákok közül, akiknek szakmai és nyelvi felkészültsége reményt ad arra, hogy a jövő tudósnemzedékének képviselőit lássuk bennük.

IV. országos, angol nyelvű földrajzi tanulmányi verseny

Az angol nyelvű megmérettetésre az ország minden régiójából jelentkeztek. A három fordulóból álló verseny az olimpia tematikáját követte, egyaránt tartalmazott írásbeli és szóbeli, továbbá multimédiás teszteket, feladatokat. Az első körben a diákoknak egy angol nyelvű esszét kellett fogalmazniuk „The physical, geographical and social economical consequences of natural disasters” témakörben. Ezt követte egy újabb írásbeli forduló 2013. január 19-én, amelyben komplex természet- és társadalomföldrajzi teszt megoldása várt a versenyzőkre.

A harmadik fordulóba, amely 2013. március 22-én Pécsett került megrendezésre, tíz versenyző került be, itt mindenekelőtt a szóbeli (prezentáció készítése és előadás adott témakörben), illetve gyakorlati képességeikről (képelemzés) adtak számot a diákok.

Idén először a földrajz OKTV tehetséges diákjai közül is választott a zsűri. Persze csak azok közül, akik vállalták az angol nyelvű megmérettetést. Az ELTE-n zajló verseny tanulsága, hogy a földrajzos szakmai felkészültség nem elegendő: a zsűrinek figyelnie kellett a nyelvi készségekre, a szóbeli szereplésre és a kreativitásra is, amire mind szükség lehet majd Kiotóban.

Földrajzverseny-döntősök

Nyertesek és helyezettek

Az első helyen Szuda Ágnes (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged; felkészítő tanára Drevenka István), a második Dürr Miklós (ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium; felkészítő tanára Kaplár F. Krisztina), a harmadik helyen Balázs Bernadett Dorka (Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gyakorló Középiskola; felkészítő tanára Lakiné Tóth Gabriella) végzett. A díjazottak a Magyar Földrajzi Társaság támogatásának köszönhetően egy-egy éves tagságot nyertek, továbbá a PTE TTK Földrajzi Intézete és a Modern Geográfus Alapítvány által felajánlott értékes könyvjutalomban részesültek.

További érdekes oldalak

(Barta Géza cikke)

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen