Indul az iTEC negyedik ciklusa
2013/02/26 13:28
4468 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!

Milyen lesz a tanítás 5 év múlva? Hogy értelmezhetjük a tanár szerepét? Milyen az a tanterem, ahol a tanítványaink izgalmas felfedezőútnak élik meg a tanulást? Milyen módszertani megoldásokkal tudjuk elérni, hogy a digitális technológia hatékonyan szolgálja a nevelési – képzési célokat? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a European Schoolnet projektje, az iTEC (Innovative Technologies for an Engaging Classroom).

itec-cloud

A projekt keretében az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. jelenleg 27 partnerrel működik együtt, felhasználva mindazt a pedagógiai és technológiai tapasztalatot, amelyet 18 európai állam oktatásügye, ezen belül 14 oktatásügyért felelős minisztérium e kérdésekben fel tud mutatni.

A projekt keretében, amely immár a 4. ciklusához érkezett, az iskolai oktatás aktuális, megoldásra váró problémahelyzeteihez ajánlunk olyan tanulói tevékenységeket, amelyek a konstruktív pedagógia és a projekt alapú tanítás módszertani alapjaira épülnek, és IKT eszközök felhasználásával teszik hatékonyabbá a tanulást és tanítást. A tervezési szakasz után a tanulói tevékenységeket és az IKT eszközöket a résztvevő országok vállalkozó pedagógusai adaptálják a helyi lehetőségekre, és valóságos helyzetben, saját órájukon próbálják ki azokat. E szakmai szűrő után válnak véglegessé és publikussá az oktatási segédletek.

Az adaptáláshoz és teszteléshez várjuk olyan pedagógusok jelentkezését, akik 6-12. évfolyamon tanítanak lehetőség szerint matematika, informatika, technika vagy természettudományos tantárgyat. Más szakos pedagógusok jelentkezését is szívesen látjuk, mivel a természettudományos kereszttantervi témák feldolgozhatók az idegennyelvi- vagy humán tanórák keretében is.

itec-gyerekek

Miért érdemes csatlakozni?

• Az iTEC projekt új eszközöket, motivációt teremt az innováció és a kreativitás számára. Új ötletekhez és friss szakmai ismeretekhez juthatnak a résztvevő tanárok.
• A projekt lehetőséget ad arra, hogy szakmai kapcsolatrendszerünket bővítsük hazai és európai kollégákkal.
• A módszertani eszköztár gazdagítását új eszközök és alkalmazási lehetőségek megismerése biztosítja egy kontakt képzés és online szakmai támogatás útján.
• Az iTEC képzés és részvétel 10 órás felnőttképzésnek minősül (szerződés kötésével), ezért az iTEC tanárok felnőttképzési igazolást és a részvételt igazoló oklevelet kapnak sikeres részvétel esetén.
• Az iTEC tanárok előnyt élveznek a Sulinetwork 2013 konferenciára való jelentkezéskor, ezen kívül a legjobb projektek bemutatkozhatnak a Sulinetwork 2013 konferencián.
• A tesztelő pedagógusok pályázhatnak a részvételre egy térítésmentes brüsszeli nemzetközi tanártovábbképző workshopon.

Felhívás

A projekt magyar partnerének képviseletében az EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Osztálya várja egyéni tanárok, valamint munkaközösségek, tantestületek jelentkezését is.

A feladat, amelyhez kollégákat hívunk, az IKT eszközökkel támogatott tevékenységek kipróbálása a tanórán, ezeknek a valós helyi viszonyokhoz való igazítása, és a kipróbálás során keletkezett tapasztalatok megfogalmazása az erre a célra szolgáló űrlapon. Az iTEC korábbi ciklusaiban a magyarországi pedagógusok a legaktívabbak közé tartoztak.

A 4. ciklus kísérleti szakaszára 2013. március-júniusban kerül sor. Azok a kollégák, akik jelentkeznek a tesztelésre és részt vesznek a munkában:

● részt vesznek Budapesten egy képzésen, amelynek két lehetséges időpontja: 2013. április 5. vagy 6. (választható)
● egy online, oktatási keretrendszerben kommunikálnak egymással és a projekt segítőivel (heti 1 jelentkezés kötelező)
● újszerű módszertani eszközöket próbálnak ki tanulócsoportjaikkal

Bár a projekt nemzetközi keretek között zajlik, a tesztelői munkában való részvételnek nem feltétele az angol nyelvtudás. A kísérletben résztvevő pedagógusok számára szakmai és technikai támogatást biztosítunk.

A projektről további információk találhatók angolul a nemzetközi projekt honlapon és a Schoolnet csatornáján.

Jelentkezni az itec@educatio.hu címre küldött fényképes, szakmai önéletrajzzal, illetve egy rövid motivációs levéllel lehet, amelyben szerepel a tantárgy, a korosztály és a rendelkezésre álló IKT eszközrendszer is. Azok a kollégák, akik valamelyik korábbi ciklusban már sikeresen részt vettek, és kitöltötték a pilot visszajelző kérdőívet, egy rövid motivációs levéllel jelentkezhetnek. Kérjük, a motivációs levélben jelöljék meg, a projekt melyik ciklusában működtek közre. A részvétel feltétele az intézményvezető szakmai támogatását igazoló aláírt intézményvezetői nyilatkozat.

Jelentkezési határidő: 2013. március 22.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen