Sulinetwork - 2003, ősz
Kovács Barna
2004/03/18 00:00
2117 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az információs technológia fejlődése az oktatás szereplőit is új kihívások elé állítja: jelentős változások szükségesek az iskolák technológiai-infrastrukturális ellátottságában, működésében, a tanítás-tanulás tartalmában, szervezésében és az alkalmazott módszerekben. E szempontokat előtérbe helyezve rendezték meg 2003. tavaszán, illetve őszén a Sulinetwork elnevezésű konferenciasorozatot.

Nem elégséges az, hogy egyre több iskola számára tesszük lehetővé a világhálóhoz való csatlakozást, meg kell teremtenünk annak az esélyét is, hogy az Internet és az informatika adta lehetőségekkel minden diák és tanár sikeresen tudjon élni. Ennek érdekében a Sulinet Programiroda minden idők legnagyobb tartalomfejlesztési vállalkozásába fogott: a Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) felépítésébe.

Az SDT-rendszer a műveltségi területeket minden iskolai évfolyamon lefedő elektronikus tananyag-adatbázis és egy tartalomkezelési eszköz kombinációja. A létrehozott adatbázis minden elemében leképezi az iskola tantervét a különböző műveltségi területeken, konkrét felhasználási útmutatókat, tananyagokat, újrahasznosítható tananyagelemeket nyújt a pedagógusok és a tanulók részére.
Az elemeire bontott tartalmakból elkészülnek a NAT és a kerettantervek követelményeinek megfelelő tananyagegységek, vagyis például egy műveltségi terület egy tantárgyának adott évfolyamra vonatkozó elektronikus törzsanyaga.

Ilyen méretű fejlesztés elképzelhetetlen széleskörű szakmai egyeztetés és vita nélkül. A konferencia célja tehát az elkészült koncepció szakmai véleményeztetése, minél szélesebb körű megismertetése volt.

A 2003. őszén megrendezett Sulinetwork konferencia előadásainak letölthető anyaga

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen