Ünnepeld meg a zenét! – Június 21-e a zene világnapja
2020/06/10 08:00
2601 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A zene életünk szerves része: kikapcsol, megnyugtat, vagy éppen felpörget. Művészet, dallam, ritmus és harmónia. Victor Hugo szavaival élve: „A zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul.” Így nem csoda, hogy a zene ünnepe külön helyet kapott a kalendáriumban.

zene

Forrás: pixabay.hu

A zene ünnepének gondolata először 1976-ban merült fel, amikor az amerikai Joel Cohen, a francia rádió zenei producereként egy egész napos koncertfolyam rendezésébe fogott a nyári napforduló megünneplésére. Ezt később Maurice Fleuret zenetudós karolta fel, így a zene világnapját először 1982. június 21-én ünnepelték meg Franciaországban. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg.

Európában ez a kezdeményezés egyesületi formát öltött, 1997-ben 12 európai ország 16 városa írta alá a Zene Európai Ünnepének chartáját Budapesten. Mára már világméretűvé vált az ünnep, több mint 100 országban emlékeznek meg a zene napjáról.

Érdekes végigolvasni, hogy a különböző korok és országok gondolkodói és művészei mit gondoltak/ mit gondolnak a zenéről.

zene-2

Ima, erkölcsi törvény, mágia és kiteljesedés? A zene nem pusztán az érzelmekre hat pozitívan, de a kreativitásra is, továbbá komoly közösségteremtő ereje van. Amikor együtt énekelünk másokkal, akkor még sokszor a levegőt is együtt vesszük, így még inkább a közösség részének érezzük magunkat.

Emellett segíti a tanulást és az információ megőrzését is, mivel egyszerre több területet is működésbe hoz, így nem véletlen, hogy a zenével párosított szavakat könnyebben jegyezzük meg, vagyis a zene nem csak élvezetes, de nagyon hasznos is.

Nem is kell mást tennünk a zene ünnepének örömére, mint meghallgatnunk kedvenc zenei alkotásunkat, és élvezni pillanatot!

Forrás:

Tóth Boglárka

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen