Világörökségek kívül-belül
Sulinet
2012/09/04 08:00
2096 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Nat Geo új sorozata az UNESCO legérdekesebb világörökségi helyszíneinek kulisszái mögé látogat, olyan szerencsés emberekkel megismertetve bennünket, akiknek világhírű műemlékek, épületek, sőt egész települések és nemzeti parkok üzemeltetése a feladata.

Brazil_23_AllAccessWorldHeritage_520 A National Geographic Channels (NGC) 2012. augusztus 29-én Washingtonban bejelentette, hogy a Panasonic megújította együttműködését az NGC-vel, és idén is támogat egy, a világörökségi helyszíneket bemutató műsorfolyamot. A szponzoráció keretében ebben az évben a Világörökségek kívül-belül című, a legérdekesebb UNESCO-helyszínek kulisszái mögé látogató sorozat kerül a National Geographic Channel képernyőjére. A bemutató a szó szoros értelmében globális lesz, hisz a műsort valamennyi regionális csatornáján, 193 országban vetíteni fogja az NGC. A két – a fenntartható fejlődés és a természetvédelem mellett messzemenően elkötelezett – szervezet immár a második egymást követő évben működik együtt a világ természeti és kulturális értékeit bemutó – egyszerre informatív, szórakoztató és szemléletformáló – filmek készítése terén.

Az NGC a National Geographic Society, a világ egyik legnagyobb nonprofit tudományos és oktatási szervezete ismeretterjesztő televíziós csatornája, melyet, a két eltérő gazdasági és társadalmi szerepű cég együttműködésében rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében, immár második alkalommal választ partnerül a Panasonic. A Panasonic eltökélt célja, hogy 2018-ra, alapításának 100. évfordulójára, a “legzöldebb” szereplő legyen az elektronikai iparban – ezt a törekvést az innovatív és ismeretterjesztő filmek készítése terén vezető szerepet betöltő NGC a célközönség elérése biztosítása által tudja segíteni. 

Japan_03_AllAccessWorldHeritage_200 “A Panasonic a legfőbb prioritásként tekint a zöld innovációra” – mondta Senju Kobayashi, a Panasonic globális marketingirodájának általános igazgatója. “Az első év kitűnő fogadtatása után nagy örömünkre szolgál, hogy még egy esztendőn át együttműködhetünk a National Geographic Channellel, valamint hogy folytathatjuk az UNESCO támogatását, melynek a Föld kulturális és természeti értékeit felkaroló világörökség-programja idén lesz 40 éves. Meg vagyunk győződve róla, hogy ez az együttműködés segít megismertetni a világ közvéleményével a Panasonic a világ természeti és kulturális kincseinek védelmét és a fenntartható fejlődést előtérbe helyező szemléletmódját.”

“Megtisztelő számunkra, hogy újabb egy évre meghosszabíthatjuk együtműködésünket a Panasonic-kal” – mondta Simeon Dawes, a FOX One Stop Media ázsiai, csendes-óceáni és közel-keleti részlegének elnökhelyettese. “A National Geographic Channel, neve és piaci pozíciója révén, tökéletes partner a Panasonic számára, hogy az elektronikai ipar első számú zöld vállalataként pozicionálja magát.”

A Világörökségek kívül-belül a National Geographic Channel kilencrészes vadonatúj, kifejezetten a csatorna és a Panasonic közös kampányára készült sorozata. Valamennyi epizód egy-egy UNESCO világörökségi helyszínt mutat be, e természeti és kulturális kincseknek nem csupán az értékeit bemutatva, de a megőrzésük fontosságára is ráirányítva a figyelmet.  A sorozat epizódjai havonta kerülnek a National Geographic Channel képernyőjére.

A szeptemberi és az októberi epizódok tartalmából:

Amazónia

Az amazóniai esőerdő szívében van egy terület, melynek ökoszisztémája és fajgazdagsága annyira egyedülálló, hogy az ENSZ érdemesnek látta felvenni világörökségi listájára. A védetté nyilvánításról szóló papír mindazonáltal aligha lesz elegendő eme sérülékeny ős-rengeteg számára: a tudósok szerint, amennyiben nem cselekszünk, az erdő a klímaváltozás eredményeként néhány évized alatt elpusztulhat, ami beláthatatlan következményekkel járna nemcsak a közvetlen környékre, de az egész Földre nézve is... Mi hát a teendő? A filmben négy emberrel találkozunk, akik egész életüket Amazónia megmentésére tették fel.  

Bemutató: 2012. szeptember 22-én, szombaton este 6-kor – National Geographic Channel

India_09_AllAccessWorldHeritage_200 Tádzs Mahal

A világ egyik legnagyobb szerelmi emlékművét, az indiai Agrában pompázó Tádzs Mahalt egyesek szerint súlyos veszély fenyegeti. Az aggódók – az épület épségéért felelős restaurátorok heves tiltakozása közepette – azt állítják, hogy a 17. századi mogul uralkodó, Sahdzsahán által építtetett márványpalota az egyik napról a másikra a szomszédos folyóba omolhat. Vajon mi az igazság? Valóban bekövetkezhet a katasztrófa? A klímaváltozás, a levegőszennyezés és a tömeges turizmus valóban ilyen drámai hatást gyakorolna India egyik leghíresebb épületére?

Bemutató: 2012. szeptember 20-án, szombaton este 6-kor – National Geographic Channel

További epizódok

  • Kiotó (2012. november)
  • Az amerikai Szabadság-szobor (2012 .december)
  • Kilimandzsáró (2013. január)
  • Kappadókia (2013. február)
  • Borobudur (2013. március)
  • Nagy-korallzátony (2013. április)
  • Versailles-i kastély (2013. május)

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen