Világszintű labor Szegeden
Sulinet
2012/07/24 15:10
1264 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mintegy 60 millió forint értékű, világszínvonalú polietilén labort, eszközöket ajándékozott a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. a Szegedi Tudományegyetemnek. Az ajándékozásáról szóló szerződést július 23-án az SZTE Rektori Hivatalában írta alá Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora és Csiba Péter, a GDF SUEZ vezérigazgató-helyettese.

muanyag_520 "A GDF SUEZ világ legnagyobb közüzemi szolgáltatójaként 9 intézetében 1100 kutatót foglalkoztat" - jellemezte a cégcsoportot a vezérigazgató-helyettes. Csiba Péter elmondta: a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatják a Szegedi Tudományegyetem kutatómunkáját és kutatásfejlesztési tevékenységét - most a világszínvonalú PE-labor átadásával is. Fontosnak tartják, hogy az SZTE szellemi potenciálját minél jobban hasznosítani tudja cégük is.

"Az ipari kapcsolatok erősítése kiemelt helyet foglal el az SZTE stratégiájában" - hangsúlyozta Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektora mikor megköszönte a GDF SUEZ ajándékát, a PE-laboratóriumi berendezéseket. Az ajándékozási szerzőség aláírását követően elmondta: az utóbbi évtizedben világjelenség, hogy a különböző cégek - stratégiai megfontolásból - az egyetemekre helyezik kutatás-fejlesztési tevékenységük jelentős részét.

"A 70-es évektől kezdve szoros együttműködés alakult ki a szegedi egyetem és a gázszolgáltató cég között" - emlékezett Erdőhelyi András. Az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéket vezető professzor elmondta: már a PE-laboratórium akkreditálásában is közreműködött az egyetem.

Az együttműködés eredményeit közös publikációk is jelzik. A most ajándékba kapott berendezések alkalmasak arra, hogy például a műanyag csöveknek a gázvezetésre használt időtartam alatti elváltozásait vizsgálják - mechanikai hatásra, vagy a hegesztési vonalaknál a gázáteresztő képesség változását. A színvonalas egyetemi kutatómunkához elengedhetetlen a különböző technológiák és modern gépek jelenléte.

Az újnak számító, így például a polietilén technológia alkalmazásában élen jár a dél-allföldi gázszolgáltató - tette hozzá Tajti Péter, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. vezérigazgatója. 40 éve használt csöveket is vizsgálnak. Jelenleg 23 ezer kilométernyi vezeték tartozik a cég hatáskörébe.
Az átadott eszközöket a Szegedi Tudományegyetem több tanszéke, így a Fizikai, Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, továbbá a Kísérleti Fizikai Tanszék, illetve az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék használja majd tudományos kutatómunkájához.

Forrás - Edupress

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen