Berosált a rezesbanda
2012/08/13 14:10
4144 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Vácott forgatják Csukás István új ifjúsági filmjét. A Mirr-Murr, a Süsü, Pom Pom és A nagy ho-ho-ho-horgász mesék írója ezúttal a Berosált a rezesbanda című filmen dolgozik, melynek forgatókönyvét ő írta. A film rendezője Mátyássy Áron. Várhatóan 2013-ban kerül majd a mozikba. 

pompom_520

Az eredeti tervben Csukás István Nyár a szigeten című regényét tervezték feldolgozni, ám az író ragaszkodott egyik új történetének, a Berosált a rezesbandának filmre viteléhez – számolt be az MTI-nek Csortos Szabó Sándor, a film producere.

A film rendezője, Mátyássy Áron már dolgozott együtt gyermek színészekkel. Korábban a TUK - Tanár úr, kérem című Karinthy-adaptációt is ő rendezte, így ezúttal is rá esett a választás.

mirrmurr_200 Az új film tévés vetítésre szánják, de moziban is szeretnék majd bemutatni. Ezt az is indokolja, hogy évek óta nem készült gyermek – és ifjúsági film.
A forgatás helyszíne Vác, valamint egy használaton kívüli laktanya. A film főbb szereplői Anger Zsolt (a Nyomozó), Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Kocsis Pál, Balogh András, Fesztbaum Béla, Hollósi Frigyes, Hay Anna, Kokics Péter, Radnay Csilla és Ozvald Enikő lesznek.

"A történet arról szól, hogy a gyerekekből zseniket akarnak nevelni egy kísérleti osztályban, de ők ezt nem szeretnék. Nekik az a vágyuk, hogy egy rezesbandát alakítsanak. Ezt azonban a tanárok nem szeretnék, mivel még nagyon hamisan játszanak. A gyerekek elszöknek, majd visszatérnek, a végén mindenki győz. Vidám film lesz" – mesélte el a szerző, majd hozzátette: "Mai gyerekekről szól, az ő problémáikról, az ő szóhasználatukat vettem alapul". A történet elsősorban a tizenéveseknek, kis- és nagykamaszoknak lehet érdekes, de vélhetően a felnőttek is élvezni fogják. Részben nekik szánta Igor, az orosz katona karakterét, aki viselkedésében inkább hasonlít egy tanárra. "Annak idején olvastam, hogy Ausztriában voltak katonák, akik titkos depókat alakítottak ki a föld alatt, fegyvereket rejtettek el bennük. Én humorosan nyúltam ehhez: egy kedvesen őrült figurát alkottam meg, aki muzeális fegyvereket gyűjt".

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk