DVD ajánló - 2001 május
2001/02/27 00:00
3337 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Ha nincs a közelben mozi, és elérhetetlenek a filmklasszikusok, vásárolj egy DVD lejátszót! Pölöskey István havi rendszerességgel jelentkező DVD ajánlója ezúttal egy igazi csemegét mutat be, A máltai sólyom DVD változatára került Humprey Bogart dokumentumösszeállítást.

Filmtörténet filmelőzetesekből

Humphrey Bogart filmjeinek előzetesei

A máltai sólyom DVD változatát megfejelték egy dokumentumfilmmel, amely Bogart filmjeinek mozielőzeteseit mutatja be. Tony Barbon rendező 45 perces összeállításában 12 korabeli filmelőzetest fűzött egymás mellé. Érdekes folyamatában látni, amint szemünk előtt lepereg Bogie filmes pályafutása, a színész korai alkotásaitól kezdve egészen a legnagyobb sikerekig. Mindegyik előzetes előtt az adott film eredeti plakátját és a bemutatás évét tüntették fel. Az első film az 1936-ban készült Elvarázsolt erdő /The Petrified Forest/. Az előzetesen a negatív képből vált át pozitívra előbb Leslie Howard, majd Bette Davis portréja. Bogart rosszarcú bűnözőt alakít, első mondata a bejátszásban: "Fogd be a pofád!". A Kis Cézárból ismert Edward G. Robinson a főszereplője, a szintén 1936-ban készült Golyók vagy szavazatok /Bullets or Ballots/ című filmnek. A new york-i detektív történetében Bogart puha kalapot visel, szájában az elmaradhatatlan cigaretta füstöl. Az arcok megvilágítása igazi film noir hangulatot teremt. A legtöbb figura képe árnyékban, a felülről érkező fény csak a kalapjuk karimáját világítja meg. William Keighleynek, a G-Men rendezőjének filmjében Bogart még csak egy fickó a gengszterek közül.

Doktor X visszatér /The Return Of Doctor X/ 1939

Frankenstein laboratóriumához hasonló helyszínen tűnik fel Bogart szemüveges, fehérre meszelt arcú, Caligari-Mabuse paródiának tűnő, orvos-szörnyeteget mintázó arca. "Dr.X az élőket megöli, a holtakat feléleszti" hírdeti a B-film előzetesének reklámszövege.

Magas Sierra /High Sierra/ 1941

Itt már Dillinger szerepében tűnik fel Bogart, oldalán Ida Lupinoval. Az őszes, kiborotvált halánték fenyegetővé teszi Bogie vonásait, sokkal érettebbnek tűnik itt, mint korábbi filmjeiben. Raul Walsh rendezésében olyan partnerei vannak mint a fiatal Arthur Kennedy és Joan Leslie.

A máltai sólyom /The Maltese Falcon/ 1941

"Jöjjenek közelebb!" - hívogat bennünket a nagydarab Sydney Greenstreet az előzetes nyitó képsorain. "Ki ez az ember?" - kérdi Bogartról a vakító fehér felirat. A gyors áttűnésekkel teletűzdelt képsorokban Peter Lorre és Gladys George arca tűnik fel. "Dasiell Hammett legjobb regényéből" - hírdeti az egész képmezőt elfedő felirat.

Minden az éjszaka miatt /All Through The Night/ 1942

Itt már egyedül Bogart a sztár, az ő arca tolakodik színesben a moziplakáton, a többiek /Conrad Veidt, Kaaren Verne, Peter Lorre/ kékes fénybe burkolva meghúzódnak a háttérben. Az előzetes rendhagyó módon egy Bogart interjúval indul. A többnyire sötét tónusú képeken remekül hatnak a vaskos, fehér feliratok.

Keresztül a Csendes-óceánon /Across The Pacific/ 1942

Bogart neve már akkora betűkkel szerepel a plakáton, mint a film címe és meg is előzi azt. A máltai sólyomhoz hasonlóan, most is Sydney Greenstreet csalogatja befelé a nézőket az előzetes elején. Annyi a különbség, hogy most hófehér öltönyben van. A narráció alatt gyors áttűnésekkel peregnek a film legakciódúsabb jelenetei. A máltai sólyom jól bevált triója tűnik fel itt is: Mary Astor, Sydney Greenstreet és Bogart.

Casablanca 1943

A plakáton Bogart, Ingrid Bergman és Paul Henreid. A film cselekménye 10-15 gyors snittben lepereg a szemünk előtt, majd jönnek a főszereplők - forró csók, ezután Henreid aggódó képe tűnik fel. Sydney Greenstreet mintha az előző filmből sétálna át fehér öltönyében.

Átkelés Marseille-be /Passage to Marseille/ 1944

Casablanca térképe tűnik fel a vásznon, ahonnan a kamera képzeletbeli vonalat húz Marseille irányába. A térképből Bogart alakja tűnik át, amint hatalmas géppuskával sorozatot lő. Fehér szmokingját ebben a filmben olajos matrózruhára cserélte. A szereplőgárdát látva, az előzetes alapján ez a mozi akár a Casablanca folytatása is lehetne, Bergman és Lazlo távozása után.

Összeütközés /To Have and Have Not/ 1945

Bogie fején megjelenik a tengerészsapka, Ernest Hemingway biztosítja az irodalmi alapanyagot. Bogart partnerét pedig egyszerűen a "provokatív Lauren Bacall"-ként aposztrofálják a feliraton. Howard Hawks filmjében a sztár szerelmespár a biztos kasszasiker záloga.

Sötét átjáró /Dark Passage/ 1947

Újra együtt! - hirdeti a moziplakát a Bogart-Bacall párost. Bogie alakítja a felesége meggyilkolása miatt ártatlanul elítélt Parry szerepét. A börtönből megszökve - hogy fel ne ismerjék - arcoperációnak veti alá magát. Végül sikerül lelepleznie felesége barátnőjét mint gyilkost, az asszony azonban öngyilkos lesz, úgyhogy a saját ártatlanságát mégsem tudja bebizonyítani. Bogart csak a film utolsó harmadában tűnik fel a vásznon. Az első harmadban ő a "szubjektív kamera", a másodikban csak a bekötött fejét látjuk. Az előzetes feliratai kecsesebbek mint a korábbiaknál, de a fehér szín továbbra is megmarad.

A Sierra Madre kincse /The Treasure of the Sierra Madre/ 1948

A vezető lapok méltatásainak idézeteivel indul az előzetes. A Time magazin szerint ez a film a legjobb azok közül amelyeket Hollywoodban valaha is forgattak. Egy aranymosó edény alján rajzolódik ki a film címe. Bogart hol szakállas, hol borostás aranyásóként látható John Huston filmjében, amely megrázó mese az aranyról és a kapzsiságról.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk