DVD-ajánló: kiváló filmek, kiváló korongok
2002/06/12 08:00
1755 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Pölöskey István havi rendszerességgel jelentkező DVD-ajánlója ezúttal olyan új DVD filmeket mutat be, ahol nemcsak korongokon lévő alkotások, hanem ezek DVD kivitelezése és minősége is kiváló. Ezek után nem is lehet kérdéses, mi mást tehetnénk a borúsabb nyári napokon, mint hogy (ismét) felfedezzük magunknak ezeket a méltán klasszikus filmeket.

DVD-ajánló: kiváló filmek, kiváló korongok

Pölöskey István havi rendszerességgel jelentkező DVD-ajánlója ezúttal olyan új DVD filmeket mutat be, ahol nemcsak korongokon lévő alkotások, hanem ezek DVD kivitelezése és minősége is kiváló. Ezek után nem is lehet kérdéses, mi mást tehetnénk a borúsabb nyári napokon, mint hogy (ismét) felfedezzük magunknak ezeket a méltán klasszikus filmeket.

M.A.S.H. /Extra változat 2 DVD/ 1970, 111 perc
Robert Altman 5 Oscar-díjra jelölt mesterművét méltán emlegetik minden idők legcinikusabb és ugyanakkor leghumánusabb háborús filmjeként. A M.A.S.H. nélkülöz minden pátoszt, fellengzősséget és tekintélytiszteletet. A főcím fülbemászó dallamára sebesülteket szállító helikopterek érkeznek a mozgó katonai sebészkórházhoz. Az ott dolgozó orvosok: Sólyomszem, Csapdle John, Kadarka és nem utolsósorban Égő Ajak főnővér alakja beépült a filmtörténetbe, miként Donald Sutherland örökké ravaszul mosolygó tekintete is felejthetetlen marad. A mókamester doktorok számára semmi sem szent, ha egy jó poénról van szó - életük látszólag egy szűnni nem akaró vidám nyári tábor. Nevetésükkel azonban csak a körülöttük dúló értelmetlen pusztítás, az embertelen háború elől emelnek pajzsot maguk köré.

Extrák: 1. lemez: a rendező audiókommentárja, előzetes, rövidfilm: A M.A.S.H. háttértörténete, képgaléria. 2. lemez: dokumentumfilm: A M.A.S.H. születése /41 perc/, dokumentumfilm: M.A.S.H. - egy vígjáték kereszttűzben /kb: 45 perc/, Újra találkoznak a M.A.S.H. alkotói /kb. 30 perc/
100%

Gyalog galopp /Monty Python and the Holy Grail/ /2 DVD/ 1974, 86 perc
A Monty Python társulat vígjátéka világszerte kultikus kedvencévé vált az angol humor megszállottainak. A különösen jól sikerült, legendás és bravúros szinkronnak köszönhetően hazánkban is hatalmas rajongótábora van a filmnek. Ezen a minden tekintetben extra kiadáson természetesen a klasszikus szinkron újrakevert változata található meg, de azok számára, akik kíváncsiak, mennyire volt kreatív a magyar szinkroncsapat, Galla Miklós szöveghű fordításában magyarul feliratozva, angolul is megtekinthető a megunhatatlan Monty Python remekmű.

Extrák: 1. lemez: On-Screen forgatókönyv - Az eredeti forgatókönyvet lehet olvasni a film nézése közben, Terry Gilliam és Terry Jones audiokommentárjai a lovagok közreműködésével, "Kövesd a gyilkos nyulat!" 2. lemez: az alkotók végigvezetnek a forgatás helyszínein, BBC tudósítás a forgatásról 1974-ből, interaktív színlap amelyből kiderül, mennyi sok szerepben láthatók a szereplők a filmben, Terry Gilliam eredeti rajzai és plakátjai, fotógaléria, használhatatlan helyszínek, használhatatlan ötletek, előzetesek.
120%

Mindhalálig zene /All That Jazz/ 1979, 118 perc
Joe Gideon /Roy Scheider/ híres New York-i koreográfus, aki mindkét végén égeti a gyertyát. Gyógyszerekkel serkenti magát, iszik, dohányzik, őrült tempóra sarkallja táncosait és saját magát is az új musical próbáin, de közben filmjének utómunkálatait is végzi, és próbál megfelelni lánya, ex-felesége, szeretője és a befektetők minden igényének. Nem csoda, ha Joe szervezete egyszercsak megálljt parancsol és szívrohamot kap. Élet és halál között lebegve látomásai lesznek: életének sorsfordító pillanatai, hibás és helyes döntései vad, szürreális musical-számokként kelnek újra életre.
Ez a formabontó musical nem titkoltan önéletrajzi ihletésű: a rendező, Bob Fosse a történet hőséhez hasonló életet élt, és egy korábbi szívrohama után született meg fejében a musical ötlete. Jessica Lange félelmetesen szép a halál angyalának szerepében. A filmet kilenc Oscar-díjra jelölték, ebből négyet meg is kapott.

Extrák: Roy Scheider audiókommentárja, werkfilm, interjú, öt rövid felvétel a rendezőről forgatás közben, eredeti mozielőzetes.
100%

Francia kapcsolat I-II /French Connection I-II/ 1971, 1975 /104 perc, 115 perc/
1971-ben, nagy meglepetést okozva, a Francia kapcsolat elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart, maga mögé utasítva olyan jelentős műveket, mint a Hegedűs a háztetőn és az Utolsó mozielőadás. A rendező, William Friedkin és a főszereplők szinte az ismeretlenség homályából bukkantak elő. Igaz, Gene Hackmant már jelölték Oscar-díjra a Bonnie és Clyde című filmben nyújtott nagyszerű epizód-alakításáért, de Roy Scheidernek ez a mű jelentette a kiugrást és juttatta őt olyan filmek főszerepeihez, mint a Cápa, a Kék villám és a Mindhalálig zene. A negatív figurát az egyik legnagyobb spanyol színész, Fernando Rey játszotta el.
A film újszerűsége nem a történetben rejlik, hanem a rendkívül eredeti és nem feltétlenül szimpatikus főhősökben. Például a Gene Hackman által megformált rendőr ugyanolyan gátlástalan, cinikus, kemény fickó, mint a bűnöző, akit üldöz. Külseje és viselkedése alapján előbb hinnénk bűnözőnek a megszállott zsarut, mint a jól öltözött polgár benyomását keltő főbűnöst. Az Oscar-díjjal jutalmazott rendező ezzel a filmjével új krimi-stílust teremtett Amrikában. A film erőssége, hatásosságának egyik kulcsa a rendkívül hangulatos, látványos fényképezés, amely kiválóan érzékelteti az alvilági bárok füstös-bűnös világát és teljes eszköztárával szolgálja a krimi feszült légkörét. Azóta már sok rendező próbálta megidézni a filmbéli autós üldözés lélegzetelállító képsorait.

Extrák: első rész: hét törölt jelenet, dokumentumfilm /17 perc/, BBC dokumentumfilm /50 perc/, fotógaléria. második rész: a rendező, John Frankenheimer audiókommentárja, Gene Hackman és a producer, Robert Rosen audiókommentárja, fotógalériák, három filmelőzetes.
100%

Thelma és Louise 1991, 124 perc
Két nő útra kel, hogy kimeneküljön a férfijogú társadalomból, amely azonban nem tűri a lázadást. Thelma /Geena Davis/ félénkebb, elnyomottabb, férje által inkább kihasznált, Louise /Susan Sarandon/ öntudatosabb, de ő is hiába vár rá, hogy barátja feleségül vegye. Hétvégi kirándulásukon Thelmát meg akarják erőszakolni, és barátnője lelövi a támadót. Mivel félnek, hogy történetüknek nem adnak majd hitelt, a menekülés útját választák. A festői látványvilágú filmjeiről híres Ridley Scott, A sólyom végveszélyben, a Hannibál és a Gladiátor rendezőjének kultikus road-movie-ja végre itthon is megjelent DVD-n!

Extrák: rendező audiókommentárja, a forgatókönyvíró, valamint Geena Davis és Susan Sarandon audiókommentárja, dokumentumfilm: Az utolsó út /kb. 60'/, werkfilm, kimaradt jelenetek és alternatív befejezés, A sziklaperemen túl (egy jelenet sztoriboard-vázlatának fokozatai a kameraváltás-gomb segítségével), videoklip: Part of Me, Part of You, fotógaléria.
100%

/Nem a filmet, hanem a DVD kivitelét és technikai minőségét jelöli az értékelés./

Pölöskey István

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk