DVD ajánló: Miért hiányoznak a magyar filmek a hazai DVD piacról?
2002/04/25 08:00
6535 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Pölöskey István havi rendszerességgel jelentkező DVD ajánlója ezúttal nem új DVD filmeket mutat be, hanem képzeletbeli magyar művészfilm DVD ajánlatával arra a szomorú tényre hívja fel figyelmünket, hogy filmművészetünk klasszikus darabjai még mindig nem érhetőek el DVD-n.

A magyar film a rendszerváltozás után című tudományos szimpozium után Lányi András a következőképp összegezte a konferencia tapasztalatait: "Az elmúlt évtizedben drámai változások történtek, amelyek alapvetően befolyásolták a magyar film helyzetét. Csak néhány ezek közül: a körülmények vészesen romlottak, elvesztek a vidéki mozihálózatok - a budapesti helyzet nem ennyire rossz, de azért itt sem rózsás a helyzet. A filmgyár megszűnése szintén súlyos csapás volt, emellett az értelmiségi közgondolkodásban némileg háttérbe szorult a magyar filmről való beszéd. A filmtámogatásba fordított összegek az idővel folyamatosan összezsugorodtak."

A magyar filmek többsége három kópiával indul a multiplexek amerikai dömpingjével szemben. Van arra is példa, hogy egy játékfilmből összesen egy angol feliratos kópia létezik, az is a külföldi fesztiválokon köröz. A legtöbb magyar filmnek be kell érnie az egyre szűkülő art mozi hálózattal és egy-egy éjszakai vetítéssel valamelyik közszolgálati csatornán. Jelentős esélyt adna ezeknek az alkotásoknak, ha csak ezer példányban megjelenhetnének DVD-n. Ezzel biztosítani lehetne a magyar film folyamatos jelenlétét a hazai és külföldi filmpiacon.

Meseautó: Megszerezhető DVD-n! Játsszunk el a gondolattal, hogy tíz év múlva, 2012-ben mely magyar filmek lesznek hozzáférhetőek a nagyközönség számára: Csinibaba, Hippolyt, Meseautó, Csocsó. A DVD hazai megjelenése és elterjedése óta ezek a játékfilmek kerültek rá az ezüst korongokra. Közel négyév alatt nem valami nagy teljesítmény. Hacsak a hasonló piaci adottságokkal rendelkező cseheket nézzük: Jan Sverák és Jan Hrebejk szinte valamennyi filmje megjelent DVD-n. Az európai művészfilmeket kiadó angol Criterion kiadó külön sorozatban adja ki folyamatosan a cseh újhullám filmjeit. Az Odeon jóvoltából nálunk is megjelent tavaly decemberben a Szigorúan ellenőrzött vonatok, de vajon meddig kell várnunk a Szegénylegények vagy a Szindbád angol feliratos DVD megjelenésére? A kiadók szkeptikus hozzáállásukkal - miszerint a hazai piacon csak pár száz korong találna gazdára - nem számolnak az Internet adta lehetőségekkel. Sok európai filmbarát rendelné meg boldogan Jancsó Miklós, Szabó István, Enyedi Ildikó vagy Mundruczó Kornél filmjeit, az elsőfilmes rendezők bemutatkozásáról nem is beszélve. Ezt bizonyítja, hogy a Winstar TV és Video kiadta az ARTE kezdeményezésére megvalósított "2000, ahogy én látom" sorozat keretében Enyedi Ildikó - Tamás és Juliját. Ez a DVD egyedi beszerzéssel eljutott a hazai üzletekbe is.

Nézzük, milyen magyar filmtörténeti DVD kiadványok készülhetnének, akár egy jövőbeli mozgóképkultúra oktatási sorozat részeként:

Bódy Gábor - A kutya éji dala /1983/ 140 perc
Extrák: Bódy Gábor videói 40 perc, Bonta Zoltán - Beszélgetés Bódy Gáborral /1985/ 35 perc

Enyedi Ildikó: Az én XX. századom /1987/ 99 perc
Extrák: Ez mind én voltam egykoron - Füst Milántól /Közjáték/, /1992/ 18 perc

Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét /1976/ 110 perc
Extrák: Az Őze - egy színjátékos emlékére 45 perc, Pillanatfelvétel - Illés György Fábriról

Forgács Péter: Privát Magyarország I-IV. (Első sorozat) 175 perc
Extrák: külön zenei hangsáv

Fehér György: Szürkület /1990/ 95 perc
Extrák: Tarr Béla - A Fehér… portréfilm 45 perc

Huszárik Zoltán: Szindbád /1971/ 95 perc
Extrák: Groteszk /1963/, Elégia /1965/, Capriccio /1969/, Tisztelet az öregasszonyoknak /1971/, Amerigo Tot /1969/, A piacere /Tetszés szerint/ 1976

Jancsó Miklós: Szegénylegények /1966/ 85 perc
Extrák: Mestersége rendező - Jancsó Miklós /1990/ 96 perc, Iványi Marcell: Szél /1996/ 6 perc

Mundruczó Kornél: Szép napok /2002/
Extrák: Afta /2001/ 25 perc, kimaradt jelenetek.


Enyedi Ildikó: Az én XX. századom


Fehér György: Szürkület


Jancsó Miklós: Szegénylegények

A sorozatot mindenki kedve szerint folytathatja.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk