Nagy filmek - Régi idők focija (1973)
Simon Tamás
2003/08/26 08:00
3745 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Focirajongóknak kötelező a megtekintése, a többiek pedig talán épp e film hatására kedvelik meg a sportágat. Kihagyhatatlan kultuszfilm, mi a nyári hőségben hűsítőn hat humorával.

Egy külvárosi focipályán valami készül. A mosodásnak kell egy csapat. Kisvártatva felzúg a tömeg: Hajrá, Csabagyöngye! De e tömör ajánló után nézzük kicsit konkrétabban.

Sándor Pál filmje igazi kultusszá nőtte ki magát. A film sikere első gondolatra akár egyértelmű is lehetne, hiszen magára valamit is adó drukker biztos, hogy szeretni fogja. A helyzet persze nem ennyire egyszerű. Hiszen senkinek nem kell bemutatni egy feldühödött drukker haragját. Különösen egy táborét nem. Ebből következik tehát, hogy a Régi idők focija semmivel sincs könnyebb vagy nehezebb helyzetben, mint filmtársai.

El kell fogadtatnia és meg kell szerettetnie magát a közönséggel. Ehhez pedig jó eszköz lehet a humor. A humor, mi belőlünk jön és rólunk szól, mi fittyet hány a kor szigorú, merev elveire, s szabad teret enged a mániának, rajongásnak, kilengésnek, és némi hanyagságnak is. Mert Minárik Ede (Garas Dezső) mosodást igazából csak egyetlen dolog, a szenvedélye érdekel, csak annak él. Az pedig a labdarúgás. Az üzlet számára csak mellékfoglalkozás. De a Csabagyöngye SC. futballcsapata, az más. Azzal foglalkozni és törődni kell, mert ő hozott létre és melynek megmaradásáért naponta meg kell küzdenie.

Mivel (a történet kishazánkban játszódik) nincs pénze, arra kényszerül, hogy legjobb játékosait "eladja". Anyagi problémái miatt nem tudja felhozni soha a Csabagyöngyét az első ligába, hiszen nem állja a versenyt a tehetős mecénásokkal, akik a konkurensek mögött állnak. A helyzet nem könnyű, a csalódások gyakori vendégek nála. Utolsó nagy csalódása akkor éri, mikor kapusát, Vallayt (Vogt Károly) is elcsábítják tőle. Ekkor már a végrehajtók felvonulása sem zavarja, abbahagyja a futballért vívott küzdelmet és visszavonul. De amikor a magyar futball ügye válságba jut, Minarikra újra lehet számítani.

A groteszk látásmódú történet tanulsága: "kell egy csapat" az újrakezdés, együttes munka jelképe, s Minarik alakja Garas Dezső alakításában chaplini magaslatra nő.

  • Írta: Mándy Iván (elbeszéléséből) Tóth Zsuzsa.
  • Operatőr: Ragályi Elemér
  • Zene: Tamássy Zdenkó
  • Rendező: Sándor Pál
  • Szereplők: Garas Dezső (Minárik Ede mosodás), Péter Gizi(a felesége), Major Tamás (Kerényi úr), Esztergályos Cecília (Ila, a bundás nő), Temessy Hédi (a cserépkalapos nő), Márkus László (Turner pipi), Vogt Károly (Vallay a kapus), Kern András (Kövesi a tartalék)

A film korhatár nélkül megtekinthető!

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk