Önkéntes nyelvtanulás
2013/03/08 11:40
3345 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk remek külföldi nyelvtanulási lehetőségekről. De milyen lehetőségei vannak annak a fiatalnak, aki nem rendelkezik elegendő önerővel, hogy befizessen egy hetekig, hónapokig tartó intenzív nyelvi kurzusra?

shutterstock_113314864_converted

Az Európai Unió Fiatalok Lendületben programjának keretében magyar fiatalok is részt vehetnek rövid- vagy hosszú távú önkéntes szolgálaton, valamely külföldi, európai uniós tagállamban. Az önkéntes szolgálat ideje alatt az Európai Bizottság támogatása fedezi az önkéntes megélhetési költségeit (étkezés, lakhatás) és szerény mértékű, országonként eltérő mértékű zsebpénzt biztosít. A szervezést az anyaország küldő- és a külföldi ország fogadószervezete bonyolítják, s a szolgálat időtartama alatt segítik az önkéntes boldogulását. A rendszer teljesen biztonságos, a szervezés első pillanatától a hazaérkezésig ellenőrzött keretek között zajlik.

A debreceni ÚTON Ifjúsági-Kulturális Egyesület tagjai évek óta rendszeresen szerveznek ifjúsági cseréket, önkéntes programokat Európa különböző országaiba. Tevékenységük elsősorban az Észak-Alföldi Régióra terjed ki. Az egyesület képviseletében Márta-Surányi Andrea nemzetközi koordinátorral beszélgettünk. 

Melyek az EVS célkitűzései és miért jó lehetőség a nyelvtanulásra?

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) célja az aktív polgári részvétel népszerűsítése, a tapasztalati tanulás és a munkaerő-piaci tapasztalatok szerzésének elősegítése a fiatalok körében.

Az Európai Önkéntes Szolgálat lehetővé teszi fiatalok számára, hogy legfeljebb 12 hónapon át külföldön (nem a lakhelyük szerinti országban) önkéntes tevékenységet folytassanak. Elősegíti a fiatalok közötti szolidaritás erősítését, illetve igazi „tanuló szolgálatnak” számít. Az önkéntesek, amellett, hogy a helyi közösség számára hasznos tevékenységet folytatnak, új készségeket és nyelveket tanulhatnak, és más kultúrákat fedezhetnek fel. A projekteknek a nem-formális tanulás alapelveit, gyakorlatát kell követniük.

Az EVS nem nyelvtanfolyam. DE! Mivel a mindennapi kommunikáció angol és egyéb nyelven zajlik így óriási lehetőség a meglévő nyelvtudás fejlesztésére, vagy egy teljesen új nyelv elkezdésére.

Milyen önkéntes tevékenységek közül lehet választani?

Egy EVS projekt számos témára vagy tevékenységi területre összpontosíthat, mint például a kultúra, ifjúság, sport, szociális munka, kulturális örökség (megóvása), művészetek, polgári védelem, környezet(védelem), fejlesztési célú együttműködések, stb. Magas kockázattal járó, közvetlenül válságot/katasztrófát követő helyzetekbe történő beavatkozás (pl. humanitárius segítségnyújtás, katasztrófa-elhárítás, stb.) nem támogatható. A választható témák megtalálhatóak az alábbi adatbázisban: EVS adatbázis

Mely országokba és milyen időtartamra lehet jelentkezni?

Elsősorban az Európai Unió tagországaiban lehet önkénteskedni, de ezen kívül pl. Brazília vagy Dél-Afrika is szóba jöhet. A fiatalok a fenti adatbázisból választhatják ki a kívánt országot. Maximum 12 hónapot tölthetnek kint EVS önkéntesként.

Mi szükséges egy sikeres pályázathoz, mennyi időt vesz igénybe a szervezés?

Szükséges egy angol nyelvű Europass önéletrajz és egy szintén angol motivációs levél. Ezeket minden esetben el kell küldeni, de lehet még egyéb kiegészítőket is csatolni, pl. videó önéletrajzot vagy power point bemutatót. Ezek segíthetnek a jelölt jobb/pontosabb megismerésében. A kötelező dokumentumok meglétén kívül talán a legfontosabb a kitartás! Mert volt, akinek elsőre sikerült és kiválasztották a hőn áhított szervezethez, de olyan is akadt, aki több mint egy évig próbálkozott. Ugyanúgy működik ez a rendszer, mint az álláskeresésnél. Ha kitartóak és elszántak vagyunk, akkor semmi sem állhat az utunkba! 

A szervezés általában egy fél évet vesz igénybe, az alábbi példán látható, mivel is telik ez az idő:

03. 01. megszületik az ötlet, hogy külföldön szeretnék önkénteskedni – keresek egy küldő szervezetet a környezetemben - felveszem velük a kapcsolatot, tájékoztatást kérek – elkészítem az önéletrajzot, motivációs levelet és egyéb dokumentumokat – 03. 20. elkezdem keresni a nekem megfelelő projektet, a motivációs levelet az aktuális projekthez igazítom – elküldöm a jelentkezésemet – skype-olok a fogadó szervezettel – kiválasztanak – örülök – 05. 01. a fogadó szervezet beadja a pályázatot – 07. 20 kiderülnek a pályázati eredmények – örülök és felveszem a kapcsolatot a küldő szervezetemmel – részt veszek az indulás előtti felkészítő alkalmakon – elintézem az itthoni teendőimet - 09. 01. utazok!

Természetesen vannak ettől eltérő esetek, amikor rövidebb idő alatt valósulnak meg ezek a pontok, de ez az általános eljárási idő.

Ki a jó EVS önkéntes jelölt?

18 és 30 év közötti bátor, elszánt fiatal, aki szeretne új emberekkel, új kultúrákkal megismerkedni és fejleszteni a munkaerő-piaci és egyéb készségeit. (Hátrányos helyzetű fiatalok már 16 éves kortól is részt vehetnek a programban.) Egyéb követelmények nincsenek. Nem szükséges tanulói jogviszony és nyelvtudás sem. (Azonban a könnyebb és egyszerűbb beilleszkedéshez javasolt egy alapszintű angol nyelvtudás.)

Milyen tanácsokkal látjátok el azokat a fiatalokat, akik segítséget kérnek tőletek?

A személyes találkozó során segítünk a jelentkezői anyag összeállításában, ezen kívül az indulás előtt felkészítő képzésen vesznek részt a fiatalok. Ezen a felkészítésen a gyakorlati információkon túl, konfliktuskezelő és problémamegoldó készségeik, illetve nyelvi kompetenciájuk is fejlődik.

Hogyan lehet jó fogadó szervezetet találni?

A már korábban említett adatbázisban megtalálható az összes szervezet, akik EVS fogadással foglalkoznak. Csak azok kerülnek bele, akik átestek az akkreditációs folyamaton. Az akkreditációt minden országban a helyi Nemzeti Iroda felügyeli, így akik bekerülnek az adatbázisba megbízható szervezetek. Általánosságban minden fogadó szervezetről elmondható, hogy nyitottak az önkéntesek felé, szívesen dolgoznak velük és kíváncsiak a véleményükre.

Mióta szerveztek önkéntes programokat és milyen tapasztalataitok vannak?

Egyesületünk 2006 óta foglalkozik az EVS programmal. Munkánk során megállapítható, hogy egyre több fiatal szerez tudomást erről a lehetőségről és szívesen élnek vele. Az EVS mindenki számára egy életre szóló élmény, nem érdemes kihagyni.

Egy év alatt körülbelül hány sikeres EVS projektet szerveztek?

Éves szinten körülbelül 8-10 fiatalt küldünk ki.

Van-e különösen kedves partnerszervezetetek?

Vannak olyan szervezetek, akikkel szívesen együttműködünk, de nem akarjuk őket rátukmálni a fiatalokra. Az az ideális, ha a fiatal maga választ fogadó szervezetet, hiszen nagyon fontos, hogy ő ott jól érezze magát. 

Mi mindent profitál a program végeztével egy fiatal?

Az angol nyelv fejlesztése mellett, az adott ország nyelvét is elsajátíthatja az önkéntes.  Fejlődnek a munkaerő piaci készségei, önállóbb, függetlenebb lesz.  Új kapcsolatokat, barátságokat alakít ki, amelyek a későbbiekben hasznosak lehetnek az elhelyezkedés során.

Sulinet a Pinteresten!