Önálló nyelvtanulás az Interneten
2002/11/19 08:00
10339 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nagyon sokan kényszerülnek idő és pénz hiányában önállóan nyelvet tanulni, és gyakorolni. A Web-en található nyelvi anyagok többsége interaktív jellegénél fogva alkalmas arra, hogy akár egyedül, tanár segítsége nélkül is felhasználható legyen. Néha azonban nem egyszerű feltérképezni a szakmai szempontból legalkalmasabb oldalakat, ehhez szeretnénk némi segítséget nyújtani.

Nyelvgyakorló oldalak, angol nyelv

Bizonyára sokan ismerik a http://www.englishlearner.com/ Weboldalt, ahol az angolul tanulók nyelvtani teszteket, keresztrejtvényeket, szókincsfejlesztéshez használható gyakorlatokat, valamint szövegértési feladatokat találhatnak. Az oldal egyik érdekessége az un on-line akasztófás játék, amely akár csak a magyar változatban, kifejezések megfejtésére és elsajátítására szolgál.

Előnyei:

- minden nyelvi szinten használható
- a nyelvtani feladatok interaktívak, azonnal van lehetőség a helyes megoldás megtekintésére, így akár egyedül is lehet gyakorolni.
- aki idő hiányában nem ér rá nyelvórákra járni, e-mail-ban is kaphat leckéket.


Aki nyelvvizsgára készül nem árt, ha alaposan megvizsgálja nyelvtani ismereteit és esetleges hiányosságait minél hamarabb felderíti.
A http://www.angelfire.com/on/topfen/tests.html az a hely, ahol kategóriák szerint a legtöbb elengedhetetlen tudnivaló megtalálható. A tesztek interaktív formában szerepelnek, így az eredmény megtekintésére is van lehetőség.

Előnyei:

- a feladatok nyelvtani kategóriák szerint szerepelnek
- kitűnően alkalmas nyelvvizsga előtti rendszerezésre


Angol nyelvű anekdoták, kifejezések, szókincs fejlesztő párbeszédek a http://www.comenius.com/idioms/index.tpl Weboldalon.

Előnyei:

- a megtanulásra szánt kifejezéseket szövegkörnyezetben /párbeszéd formájában mutatja be/
- szókincsfejlesztésre alkalmas
- Rövid, humoros angol nyelvű tanmeséket tartalmas, feladatokkal
Kifejezetten szókincsfejlesztésre alkalmas gyakorló feladatok és tesztek a középhaladó szinttől a felsőfokig az alábbi site-on

Előnyök:

- rengeteg, nyelvvizsga témakörhöz használható szólás
- az angol, amerikai szleng rejtelmei
- nyelvtani gyakorlatok az egyszerűtől a felsőfokú szintig

Olvasási, fordítási gyakorlatok, interaktív nyelvtani és szövegértési feladatok minden kategóriából.

Előnyök:

- már egészen kezdő szinttől el lehet kezdeni
- minden szöveghez önálló feladat kapcsolódik, amely a megoldása után képernyőn ellenőrizhető

Egy nem csupán látványos, de tartalmát tekintve rendkívül hasznos angol nyelvű Weboldal, amely vizsgatémakörök szerint törekszik a szókincsfejlesztésre.

Előnyök

- játékok, nyelvtani tesztek, hírek, minden egy helyen
- kezdőknek szóló feladatok is találhatók a site-on

Karácsony Japánban

A szenteste ismeretlen fogalom a szigetországban, a "kuriszumaszunak" nevezett ünnep inkább a szilveszterre hasonlít. Az éttermekben, éjszakai lokálokban tartott zenés megemlékezés nincs kapcsoltban a szentekkel. A január 1-től 3.-ig tartó újév azonban érdekes hagyományokat tartogat: a családfő feldíszíti a ház bejáratát borókafenyővel, ananászággal, szalmakötéllel, bambuszköteggel, és így várják az újév istenét, melynek beköszöntését a gonosz szellemek elűzésére szolgáló 108 harangütés köszönti. A felkelő napot hajnali imával ünneplik, majd megajándékozzák egymást. A díszítő jelképek egészen január 6.-ig a helyükön maradnak, mivel ez az un "nankusza", a hét gyógyfű napja, amikor gyógyfüvekkel ízesített főtt rizs a vacsora.

Karácsony Nagy-Britanniaban

Az angol karácsonyi hagyományok szokás szerint kapcsolatban állnak a történelemmel: a legenda szerint I. Erzsébet 1588 karácsonyán sült libát evett, mikor megkapta a hírt, hogy flottája tönkreverte a spanyolok Gyozhetetlen Armadáját. A jeles esemény tiszteletére a vérbeli honpolgár sokáig nem feledkezhetett meg a sült libáról, és mazsolás puddingról. Az igazat megvallva ma már inkább a gesztenyés pulyka járja, bár a konzervatívok minden bizonnyal továbbra is a liba mellett voksolnak. Az ebéd fénypontja az ízletes, fuszeres karácsonyi puding, amely alapja aszalt szilva, mazsola, füge, citrom- és narancslé, Brendy, és sokféle szárított gyümölcs. Az édességekbe ráadásul házilag szerencse pénzt - sokszögletű hosszúpennyst - rejtenek, aki megtalálja szerencsés esztendore számíthat. Az angol karácsonyi hagyományokhoz tartozik a cracker nevu meglepetés csomagocska is, amelyet a karácsonyi puding fogyasztása közben osztanak ki.A gyerekek levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön. Ha az ajándéklista gyorsan lángra kap, sajnos újra kell írni. A Mikulás /Santa Claus/ december 24-én a kéményen keresztül érkezik a tisztességes polgári otthonokba: a gyerekek az ünnep előestéjén kikötik hosszú, piros gyapjú zoknijukat a kandalló fölé, a Télapó pedig megtölti őket ajándékkal

Karácsony Olaszországban

A olaszok többsége Karácsonykor megtekinti a templomokban kiállított jászolokat, betlehemeket, amelyek neves szobrászok és népművészek munkái. Az olasz gyerekek a jóságos karácsonyapótól a Babbo Natale-től kapnak ajándékot, aki krampusz kíséretében jár. A rossz gyerekeknek ugyan feketére festett cukrot kapnak, ám karácsonyapó kedves és engedékeny, ezért ha egy igazi rosszcsont karácsonyi éneket dalol vezeklésül, akkor is jutalom üti a markát. A legendák szerint létezik két boszorkány is, aki az ünnep elengedhetetlen résztvevői: La Befana seprunyélen utazik, majd a kéményen át berepül a házba, és ajándékot visz a kiakasztott harisnyákba. A jóságos boszorkány ezzel a gesztusssal végzetes tévedését igyekszik palástolni. A legenda szerint ugyanis La Befana éppen söprögetett otthonában, amikor betért hozzá a Három Bölcs, és hívták nézze meg a Kisjézust. A dolgos boszorkány viszont ezt felelte: "Most nem érek rá". Később hiába gondolta már meg magát, nem láthatta a Messiást. A hagyomány szerint azóta minden Karácsonykor elindul, hogy megkeresse a Szent Gyermeket, és minden házban ajándékot hagy neki. Karácsony másnapján érkezik Strega Buffana, aki szintén egy kedves, jóindulatú boszorkány. Söprűjén közlekedik Olaszország-szerte, és a jóknak mindenféle finomságot, a rosszaknak pedig szenet visz. Az olaszok barátaiknak szárított lencsét ajándékoznak, mivel ez szerencsét hoz a jövőre nézve.

Sulinet a Pinteresten!