Programok nyelvtanuláshoz III.
2004/12/05 08:00
2927 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Folytatjuk a nyelvoktató programokat bemutató sorozatot, ezúttal egy újabb gyakoroltató szoftverre, és újabb online szótárakra irányítjuk rá figyelmét.

Vocatude 2.0

Aki idegen nyelvet tanul, annak gyakori házi feladat a szavak tanulása. A Vocatude egy eszköz a memorizálásra. Saját szójegyzéket állíthatunk össze, gyakorlás vagy teszt céljából kiválogathatjuk a szavakat. Ezek a szavak véletlenszerű sorrendben jelennek meg, ráadásul a nehezebben megjegyezhető szavakat gyakrabban kérdezi ki a program. A tesztelés kártyákkal történik: az azon látható szónak a megfelelőjét kell megadnunk. Választhatunk a nyitott kérdés és a több választási lehetőséget kínáló kérdések között. Ha van mikrofonunk, akkor felvehetjük a kiejtésünket, vagy ha hangfájl van, azt beszúrhatjuk. Több szó kiejtését is felvehetjük egyszerre, ekkor tartsunk egy másodperc szünetet a szavak között, s a Vocatude automatikusan fel fogja ismerni, így aztán könnyű a hozzáadásuk a szójegyzékhez Mikor felépítünk egy szó listát, megadhatunk számos különböző hasznos információt is minden szóhoz: szövegkörnyezetet, szófajt, leckeszámot és kiejtést. Ezeket az információkat a tesztek során is használhatjuk. Például lehetőség van csak a főnevek, vagy csak a megértés gyakorlására. A többválasztásos kérdéseknél a Vocatude használja a szófajokat és a leckéket a helyes válasz kiválasztásához.

Íme néhány jellemző:

- az egyes szavakhoz külön
- külön rendelhető nehézségi szint és irány
- találatok megtekintése szavanként
- a találatok megőrződnek, de bármikor lenullázhatóak
- nyitott kérdések és többválasztásos kérdések
- válaszok a többválasztásos kérdésekben illenek egymáshoz
- gyakorlás gykorlatokon keresztül
- beállítható a gyakorlás ideje
- szavanként megadható egy megjegyzés, a szófaj és a lecke
- szűrök adhatók meg (szavak kiválasztásával, szófajokkal, leckékkel megadva)
- kiejtés felvétele
- automatikus szövegkeresés a felvételbe
- kiejtés használatát támogató megértési és diktálási teszt
- beállítható betűtípus és kakakterkészlet a nyelvekhez
- könnyen beilleszthető idegen karakterek
- a billentyűzetkiosztás megtekinthető és kinyomtatható
- a szó listák nyomtathatóak
- keresés/csere és rendezési funkciók

Altavista Babelfish

Az altavista szolgáltatása kevésbé ismert nyelvek esetény nyújt segítséget: pl. görög, kínai, koreai, japán, csak hogy néhányat említsek. Online szolgáltatás, így csak internet eléréssel rendelkező számítógéppel tudjuk használni, bár email fordításra enélkül is igénybe vehetjük. Elérhetősége: http://babelfish.altavista.com/ Segítségével nem csak szavakat, de akár teljes mondatokat, weboldalakat vagy emaileket is lefordíthatunk, viszont szükség lesz valamelyik világnyelv, lehetőleg az angol ismeretére.

Worldlingo

A babelfishez hasonló a Worldlingo szolgáltatása. Elérhetősége: http://www.worldlingo.com/products_services/worldlingo_translator.html

Elektronikus nyelvi portál

További hasznos hivatkozásokat találhatunk az Elektronikus nyelvi portál oldalain.


Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

Angol-magyar szótár: SZTAKI http://www.sztaki.hu/services/engdict/index.jhtml Angol-magyar, magyar-angol internetes szótár, amely nagyon részletes, és gazdag jelentéstartalmú.
Német-magyar szótár: SZTAKI http://dict.sztaki.hu/nemet-magyar Német-magyar, magyar-német internetes szótár.
Webster's 9th New Coll. Dict. http://www.sztaki.hu/services/webster/noframe.jhtml A Webster angol nyelvű online értelmező szótára tezaurusszal, képekkel, élőkapcsokkal.
Webopedia http://webopedia.internet.com/ Angol nyelvű on-line számítástechnikai, internetes szótár kapcsolódó címszavakkal.
O'Reilly Online Resource http://www.oreilly.com/reference/dictionary/ Angol nyelvű on-line számítógépes, hardveres és adatkommunikációs szótár.
TechEncyclopedia http://www.techweb.com/encyclopedia/ Angol nyelvű értelmező szótár több mint 14 000 számítástechnikai kifejezés meghatározásával.
Federal Standard 1037C http://www.its.bldrdoc.gov/fs-1037/ Az Egyesült Államok távközléstechnikai szabványának megfelelő kifejezések definícióit tartalmazza.
The Economist Internet Guide http://www.economist.com/library/InternetGuide/index.cfm A The Economist című lap alapvető internetes, informatikai kifejezéseket értelmező szótára.
Unofficial Smiley Dictionary http://www.ece.umr.edu/general/Internet_Users_guide/eeg_286.html Az egyik legrészletesebb angol nyelvű smiley szótár, amely csoportosít és értelmez is.
Whatis.techtarget http://whatis.techtarget.com Rendkívül jó angol nyelvű informatikai értelmező szótár.
JFM - Jargon for managers http://vili.pmmf.hu/zsargon Magyar nyelvű informatikai kifejezések, szlengek, állandóan bővül.


A cikksorozat ezzel egyelőre befejeződött, és remélem, sikerült pár kiválóan használható hálózati erőforrással, vagy alkalmazással gazdagítani a kedves olvasó eszköztárát.

Kellemes internetes nyelvtanulást!Sulinet a Pinteresten!