2017. február 23-án ünneplik a Digitális Tanulás Napját
2017/02/23 10:09
3317 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Digitális Tanulás Napja (Digital Learning Day) az Amerikai Egyesült Államokból indult kezdeményezés, mely 2012 óta van jelen több országban. 

A Digitális Témahéthez hasonló kezdeményezés a Digitális Tanulás Napja is, melyet életre hívott az a tendencia, hogy az új típusú digitális készülékek, software-ek folyamatosan és gyorsan fejlődnek, és nehéz velük lépést tartani kiváltképp az oktatásban. Több iskolában tanórákon és iskolán kívüli foglalkozáson a tanárok nagyszerű dolgokat visznek véghez a technológia segítségével. Ezek a digitális technológiák, módszerek jelenleg arányaiban kevés iskolában érhetőek el.

learn-1996845_1920

Kezdetek

A néhány éve elindult kezdeményezés célja az volt, hogy a korábban megtapasztalt és kifejlesztett gyakorlatok elérhetőek legyenek mindenki számára, függetlenül attól, hogy hol élnek. Így kezdődött el 2012-ben a Digitális Tanulás Napja, mely helyet és időt biztosít tanároknak, vezetőknek megismerni az új gyakorlatokat ezzel segítve a diákok eredményeinek javítását. A Digitális Tanulás Napja egyre népszerűbb lett, és a tanárok arra jöttek rá, hogy a Digitális Tanulás Napja nem egy technológiáról vagy arról szól, hogy a tanárok laptoppal járjanak iskolába, hanem a tanulásról.  A modern digitális eszközök segítenek abban, hogy a diákok a lehető legtöbbet ki tudják hozni magukból.

Mit jelent a digitális tanulás?

A digitális tanulás egy olyan oktatói gyakorlat, amely hatékonyan kiaknázza a technológia által nyújtott lehetőségeket, hogy ezáltal izgalmasabbá tegye a tanulók számára a tanulás élményét. Nagy hangsúlyt fektet a minőségi oktatást segítő tartalmakhoz való hozzáférésre, továbbá a formatív értékelésre. Lehetőséget biztosít, hogy bárhol, bármikor tanuljunk, és a személyre szabott oktatásra, így a tanulók kiaknázhatják a lehetőségeiket és sikeresek lehetnek a felsőoktatásban és később a karrierjükben.
A digitális tanulás eszközei lehetnek különböző hardverek, applikációk, digitális tartalmak, segédanyagok és az olyan tanulási formák, mint az online kurzusok vagy a blended típusú tanulás; szinte bármilyen digitális eszköz vagy módszer, ami támogatja a tanárokat a tanításban és a diákokat a tanulásban.

A Digitális Tanulás Napja

Az egész világon ezen a napon a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy a társaikkal együttműködjenek, megosszák ötleteiket, kipróbáljanak új digitális eszközöket és ünnepeljék az oktatás fejlődését. Ez történhet egy tanóra, délutáni foglalkozás vagy akár az egész napot lefedő program keretében is.

Ehhez a projekthez csatlakozni lehet az alábbi linken, ahol megismerhetőek a jó gyakorlatok (tanórák videófelvételei), digitális eszközök (pl.: Inkle, Scratch stb.) és egyéb a digitális tanuláshoz használható segédanyagok.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten