A hollandok hogyan csinálják? – Learn Like the Dutch
2018/04/03 08:00
3493 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Schoolinfo Alapítvány angol nyelvű oktatási honlapot indított Learnlikethedutch.com névvel. A kezdeményezés célja, hogy bemutassa a holland középfokú oktatást, ahol a szakemberek azon dolgoznak, hogyan tegyék korszerűbbé és hogyan szabják személyre az oktatást.

holland

A weblap ötleteket ad a gyakorló pedagógusoknak ahhoz, hogyan tartsák az óráikat (Teach), hogyan szervezzék az oktatást (Organise), továbbá olvashatnak az innovációkról (Change) és az iskolák közötti kapcsolatokról (Exchange) is.

A weboldal olyan érdekes témákra keresi a választ, mint pl.: hogyan használják a holland tanárok a coaching-ot? Hogyan biztosítják az iskolák az egyénre szabott oktatást? Mit is tanulhatnak a külföldi iskolák a holland iskolalátogatásokból?

Emellett rövid áttekintést ad a holland oktatási rendszerről.

Mi jellemzi a holland oktatási rendszert?

Hollandiában a szülők szabadon választhatják, hogy milyen iskolába íratják gyermeküket. A kormány felel az oktatás minőségéért, amelyet a sztenderdek és a szervezeti követelmények felállításával biztosítanak.
A hollandoknál a tankötelezettség 5-16 éves korig tart. Az alapfokú oktatás 8 év, ezt követi a 4-5-6 éves középfokú oktatás, amely az iskola típusától függően változik. Az oktatás minden szintjén találunk magán és közintézményeket is, melyek jórészt vallási vagy ideológiai megközelítésükben térnek el a többi intézménytől.

Az általános és középfokú oktatás

Az általános iskola a 4-12 év közötti gyerekeket célozza, de csak 5 éves kortól kötelező. 12 éves korban a gyerekek az eredményeiknek és jövőbeli terveiknek megfelelően a következő lehetőségek közül választhatnak:

Előkészítő szakmai középszintű képzés (VMBO): ez az oktatási forma 4 éves, a diákokat a szakképzésre készíti fel. A harmadik és negyedik évben a tanulók többfajta képzési lehetőség (négy tematikus és négy irányzat) közül választhatnak, amely segítségével a későbbiekben szakképzett fizikai dolgozókká válnak.

Felső szintű általános előkészítő oktatás (HAVO): ötéves időtartamú. A harmadik év végén a diákok egy tantárgy-csoportot választanak, erre helyezik a fókuszt a tanulmányaik során, a végén ezekből a tárgyakból vizsgáznak, s sok esetben ezeknek a vizsgáknak a letétele a továbbtanulás feltétele. Ez a képzési forma az egyetemen belül az alkalmazott tudományok felé orientálja a diákokat.

Előkészítő tudományos képzés (VWO): 6 év, mely a tanulókat az egyetemre készíti. 3 év elteltével itt is választhatnak a diákok egy tantárgy-csoportot, amelyhez kapcsolódóan vizsgákat tesznek. Ez az oktatási forma abban segíti a diákokat, hogy bejussanak a kutató egyetemekre.

A középfokú intézmények között egyre több a kéttannyelvű intézmény, ahol az órák legalább 50%-a angolul van. A gyerekek angolul tanulhatják a földrajzot, a történelmet és akár a testnevelést is, de a többi tárgy hollandul van, hiszen a diákok a tantervhez igazodva hollandul tesznek érettségi vizsgát az oktatás befejeztével.

16 éves kor után a diákok választhatják a szakképzést vagy a magasabb szintű tudományos képzésekre jelentkezhetnek attól függően, milyen vizsgákat tettek, és milyen további terveik vannak.

A holland oktatásról itt láthatnak egy angol nyelvű magyarázó videót.

Vizsgák a középfokú oktatás végén

A holland középfokú oktatásban minden diáknak kötelező vizsgát tenni a következő tárgyakból: angol, holland, matematika és egy speciális tárgy, amely a választott tantárgycsoporthoz tartozik.
Annak ellenére, hogy a központi vizsgák mindenki számára ugyanolyanok, az iskolai vezetés dönti el, hogyan készítik fel a diákokat. A tanulóknak pedig megvan a lehetősége arra, hogy magasabb szintű vizsgát tegyenek annál, mint amilyen szintet tanultak az iskolában.

A vizsgák letétele után a diákok megkapják a megfelelő bizonyítványt, amellyel tovább tanulhatnak.

Hol tartanak a hollandok?

holland2

Az OECD vizsgálatok megállapították, hogy a holland lakosság jól képzett és az oktatás színvonala nő. Elégedettek a diákok is, hiszen a 2015-ös PISA vizsgálat szerint, a holland gyerekek a világ legboldogabb diákjai közé tartoznak, hiszen a 10-es skálán az elégedettség mértéke Hollandiában 7.83.

Tóth Boglárka

Forrás.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten