A jövő osztályterme - kísérletező kedvű tanárokat keresünk
2011/06/14 00:00
3367 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Milyen lesz a tanítás 5 év múlva? Hogy értelmezhetjük a tanár szerepét? Milyen az a tanterem, ahol a tanítványaink izgalmas felfedezőútnak élik meg a tanulást? Milyen módszertani megoldásokkal tudjuk elérni, hogy a digitális technológia hatékonyan szolgálja a nevelési - képzési célokat? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a European Schoolnet projektje, az iTEC (Innovative Technologies for the Engaging Classroom).

jovoosztalyterme_200 (2) A projekt keretében az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. jelenleg 27 partnerrel működik együtt, felhasználva mindazt a pedagógiai és technológiai tapasztalatot, amelyet 18 európai állam oktatásügye, ezen belül 14 oktatásügyért felelős minisztérium e kérdésekben fel tud mutatni.

A projekt keretében az iskolai oktatás aktuális, megoldásra váró problémahelyzeteihez készülnek olyan óratervek, amelyek a konstruktív pedagógia és a projekt alapú tanítás módszertani alapjaira épülnek, és IKT eszközök felhasználásával teszik hatékonyabbá a tanulást és tanítást. A tervezési szakasz után az óraterveket és az IKT eszközöket a résztvevő országok vállalkozó pedagógusai adaptálják a helyi lehetőségekre, és valóságos helyzetben, saját órájukon próbálják ki azokat. E szakmai szűrő után válnak véglegessé és publikussá a tananyagok és oktatási segédletek.

Az adaptáláshoz és teszteléshez várjuk olyan pedagógusok jelentkezését, akik 6-12. évfolyamon tanítanak, fontosnak tartják a projektben felvetett kérdéseket, és van kapacitásuk arra, hogy egy nemzetközi szakértő csapattal osszák meg szakmai tudásukat.

Miért érdemes csatlakozni? Az iTEC projekt új eszközöket, motivációt teremt az innováció és a kreativitás számára. Lehetőséget ad arra is, hogy szakmai kapcsolatrendszerünket bővítsük hazai és európai kollégákkal. Ehhez a projekt saját online platformja biztosítja a kommunikáció helyét és eszközeit. Módszertani eszköztárunkat gazdagíthatjuk új eszközök és alkalmazási lehetőségek megismerésével, és európai dimenzióba helyezhetjük saját tanítási gyakorlatunkat.

Kedves Kollégák!

A projekt magyar partnerének képviseletében az EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Osztálya szeretettel várja egyéni tanárok, valamint munkaközösségek, tantestületek jelentkezését is.
A feladat, amelyhez kollégákat hívunk, az IKT eszközökkel támogatott óratervek kipróbálása egy vagy több tanórán, ezeknek a valós helyi viszonyokhoz való igazítása, és a kipróbálás során keletkezett tapasztalatok megfogalmazása az erre a célra szolgáló űrlapon. A kísérletre 2011. szeptember-októberben kerül sor, amelyet megelőz egy egynapos képzés (szeptember hónapban), amelyre minden résztvevő kollégát szeretettel várunk.

Bár a projekt nemzetközi keretek között zajlik, a tesztelői munkában való részvételnek nem feltétele az angol nyelvtudás. A kísérletben résztvevő pedagógusok számára szakmai és technikai támogatást biztosítunk. Ezen kívül előnyt élveznek a Sulinetwork konferenciára való jelentkezéskor és a nemzetközi projektben való részvételt igazoló oklevelet is kapnak.
A projektről további információk találhatók a nemzetközi projekt honlapon.

Jelentkezni az elearning@educatio.hu címre küldött fényképes, szakmai önéletrajzzal, illetve egy rövid motivációs levéllel lehet, amelyben szerepel a tantárgy, a korosztály és a rendelkezésre álló IKT eszközrendszer is.

Jelentkezési határidő: 2011. július 4.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten