A kernel III.
2004/06/06 16:56
2127 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Előző cikkeinkben megismerkedhettünk a Linux kernel szerepével, felépítésével. Most megnézzük, mire érdemes odafigyelni a kernel konfigurálásakor.

A főbb irányvonalak

Kernelfordításra általában a következő esetekben van szükségünk

  • biztonsági hibát találnak a kernel kódjában,
  • a működést befolyásoló hiba lát napvilágot,
  • egy meglévő hardverünkhöz friss, működőbb driver születik
  • új, számunkra fontos funkciók jelennek meg a kernelben.

Hála a nyílt forráskódnak, nagyon sokan nézik át a linux kernel forráskódját, így az esetleges biztonsági hibák pillanatok alatt ismertté válnak. Ilyen esetben ne halogassuk a kernel cseréjét, habár érdemes előtte tájékozódni, lehet, hogy a hiba miatti veszélyhelyzet nem érint bennünket (pl. lokális felhasználó által kiaknázható sebezhetőség nem érinti azokat a rendszereket, ahol nincsenek helyi felhasználók). Nem árt, ha várunk pár napot a kernelcserével, hiszen többször volt sajnos arra példa, hogy egy hibát kijavítottak ugyan, de másik lett helyette. Ha meggyőződtünk arról, hogy szükségünk van újabb kernelverzióra, ne habozzunk, töltsük le, de minden esetben győződjünk meg a kernel forrásának eredetiségéről. Lehetőleg hivatalos tükörszerverről szerezzük be, hiszen egy nem ellenőrzött forrásból származó kódban lehetnek hátsó kapuk, melyek igencsak kellemetlen helyzetbe hozhatnak bennünket.

Konfigurációs szempontok

A kernel konfigurálása előtt érdemes 100%-ig tisztában lennünk a hardverelemek paramétereivel, a szerveren futó szolgáltatásokkal. Ha mindezeket ismerjük, akkor jelentősen növelhetjük a rendszer stabilitását, teljesítményét, hiszen lehetőségünk van a felesleges komponensek eltávolítására. A linux kernel egyik legfontosabb tulajdonsága a modularitás, ezzel a ritkábban használt elemeket ideiglenesen eltávolíthatjuk a kernelből, illetve ezt a rendszerünk képes automatikusan elvégezni helyettünk. Így menet közben változhat a szabad memória mérete.

Lássuk, melyek azok funkciók, melyekre érdemes odafigyelnünk:

Processor type and features

Magától értetődő, hogy ez pontosan beállíthassuk, hiszen így optimalizálhatjuk a futó kódot az éppen használt architektúrához. Nem praktikus egy AMD Athlon rendszeren i386-os paramétert beállítani, hiszen a kernel nem fogja kihasználni a processzorunkban rejlő lehetőségeket (pl. speciális utasítások).

High Memory Support

Amennyiben rendszerünk 2 GB vagy annál több RAM-mal rendelkezik, mindenképpen állítsuk be a memória méretét, ez segít a maximális kihasználásában.

Symmetric multi-processing support

Ha többprocesszoros rendszerrel vagy HyperThread processzoros géppel rendelkezünk, érdemes bekapcsolni, hiszen a Linux kernel képes elosztani a feladatokat a két processzor között. Természetesen az SMP legjobb kihasználásához megfelelő alkalmazásokra is szükségünk lesz.

General setup - Power Management support

Sajnos több alkalommal bebizonyosodott, hogy az APM szabvány megvalósítása néhány hardvergyártó cég esetében igen sajátosan sikerült. Ezért szerveren erősen javasolt mindennemű energiatakarékos funkció kikapcsolása

(folytatjuk)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten