A számítógép és az agy
Abonyi-Tóth Andor
2006/12/15 10:56
2036 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

34 év után újra megjelent Neumann utolsó munkája, amelyet a Yale Egyetem felkérésére készített, előadni azonban már nem tudta előadásanyagát. A számítógép atyjának utolsó, most a NetAcademia gondozásában kiadott műve a maga idejében hatalmas vitát kavart.

1955 elején az amerikai Yale Egyetem védnöksége alatt működő Silliman Lectures - az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legkiválóbb akadémiai előadássorozatának - képviselői a világ vezető tudósai között a magyar matematikust is felkérték egy kéthetes szimpózium megtartására. Mivel Eisenhower elnök éppen akkor nevezte ki őt az Atomenergia Bizottság egyik tagjává, Neumann János kérésére a tervezett előadássorozatot egyetlen hétre rövidítették. Végül nem a tudós hivatali elfoglaltságai, hanem tragikus betegsége és korai halála akadályozta meg, hogy Neumann megtartsa előadásait, melyekre több hónapon keresztül készült. A gondolatok szerencsére nem vesztek el, a kéziratokat a Yale Egyetem nyomda alá rendezte, majd saját védnöksége alatt publikálta.

Eisenhower elnök és Neumann János

A számítógép és az agy inkább könyvecske, mint rendszerező szakirodalom, megjelenésekor mégis hatalmas vitát kavart. Így az emberi agy és a számítógépek "aktív alapkomponenseinek" különféle jellemzőit pontról-pontra összehasonlító mű évtizedekre meghatározta a kognitív pszichológia, az agykutatás, a mesterséges intelligencia elméletek és a robotika egyes alapkérdéseit.

A könyv egyébként csekély példányszámú kiadásban, A számológép és az agy címen a 60'-as, majd a 70'-es évek elején is megjelent magyarul, az újabb megjelenésre így több mint 30 évet kellett várni. A matematikus feleségének, Neumann Klárának megható előszavát is tartalmazó mű kiadásának jogát a NetAcademia közvetlenül a Yale Egyetemtől kapta meg. A számítógép és az agy újrafordított, számos lábjegyzettel és magyarázattal ellátott változata néhány héten belül kapható lesz a nagyobb könyvesboltokban, de már most megrendelhető a kiadó weboldalán keresztül.

Link

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten