A Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskoláról
2004/06/04 13:08
5209 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha szeretnél zenész lenni, vagy zenével foglalkozni, ha szívesen zenélsz együtt másokkal, vagy lenne kedved egyházi zenét tanulni, vagyis Neked a zene, a zene, a zene kell..., téged vár a Szent Isván Király Zeneiskola!

A 14-19 év közötti tanulók a közismereti és a zenei tantárgyakat párhuzamosan tanulják az iskolában. (A közismereti tárgyakat 4 éves, a zenei tárgyakat 5 éves képzés keretében. A 12. évfolyam után 5 tárgyas közismereti érettségi vizsgát, a 13 évfolyam végén pedig zenei képesítő vizsgát tesznek). A már érettségizett, 18 éven felüli jelentkezők 3 éves szakképzés keretén belül tanulják a zenei tárgyakat. A közismereti tárgyakat a kerettanterv alapján kidolgozott helyi tanterv alapján oktatják, ezért más, nem zenei felsőoktatási intézménybe is felvételizhetnek az itt végzett diákok. Központi szerepet és magasabb óraszámot kapnak a humán műveltséget hordozó tantárgyak: történelem, magyar nyelv és irodalom, művészettörténet; az idegen nyelvek közül a német vagy az angol nyelvet heti 5 órában oktatják.

A 11. évfolyamtól az emeltszintű érettségire is felkészítenek. A 2002-2003. tanévben új szakokkal bővült zenei oktatás, ezek a következők: ütő, gitár, csembaló és a hangkultúra. Ez utóbbi szakra jelentkezők számára az elektromos médiák irányába biztosítanak hangmesteri, zenei rendezői, zenei szerkesztői, hangmérnöki pályához szükséges középfokú ismereteket és gyakorlati készségeket, segítve ezzel a pályaválasztást és a felsorolt tevékenységek irányában történő felsőfokú továbbtanulást. A hangkultúra tárgy célja, a zene és az akusztika, a hangtechnika és a médiák határterületi kérdéseinek megismertetése. A tárgy fő témakörei: hangkultúra-történet, hangfelvétel-technika, akusztika, hangfelvétel-esztétika, hangfelvételi műelemzés, hallástréning, hangszertörténet.

A hangkultúra szakképzést választó diákok a felsoroltakon kívül még a következő témakörökkel ismerkedhetnek: esztétika, zenei újságírás és szerkesztés, speciális számítástechnikai gyakorlat, partitúraismeret. A szak a zenész szakképzés keretében történik, ezért a képzés az alábbi zenei tárgyakat is magába foglalja: szolfézs, zeneelmélet, zenetörténet-zeneirodalom, kötelező zongora, zenekar vagy kórus. A hangkultúra szak a hangszertanulás lehetőségeit is biztosítja. Az első két tanév után az iskolában a tanulók munkáját átfogóan értékelik, és ajánlatot tesznek pályaválasztásukhoz. Az eddigi tapasztalatok alapján a tanárok úgy vélik, az első két tanév után válnak ismertté a zenei adottságok. Amennyiben a zenei pályához nélkülözhetetlen képességek nem eléggé bontakoznak ki, akkor mód nyílik a pályakorrekcióra.

A 2004-2005-ös tanévtől egyházzenész szakképzést is indítanak a szolfézs és orgona tanszakra jelentkező tanulók részére. Számukra másodszakként ajánlják e képzést, melynek sikeres elvégzése után kántorként is elhelyezkedhetnek, illetve felsőfokú egyházzenei tanulmányokra jelentkezhetnek. Felekezettől függően (katolikus, protestáns) hittant, liturgiát népéneket (gyülekezeti éneket) gregoriánt, egyházzene-irodalmat is tanítanak e tárgy keretében. Az iskolában működő kórusok, zenekarok alkalmat nyújtanak az aktív muzsikálásra.. A szakmai fejlesztéshez kurzusokat szerveznek neves művészek meghívásával.

  • További információ: Szent István Király Zeneiskola ( info@szentistvanzene.hu) 1145 Budapest, Columbus utca 11. Záborszky Kálmán igazgató, telefon: 467 0788, Fax: 467 0790, Somfai Ferencné - iskolatitkár
    Telefon: 467 0788, 467 0785/101, Fax: 467 0790

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten