Amikor már túl sok az elégtelen
Érsek Dóra
2007/12/12 12:45
7064 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A félév vége ugyan még messze van, s még nem esik pánikba az ember fia, ha egy-két tantárgyból becsúszik egy rosszabb osztályzat, egészen pontosan néhány darab elégtelen. Bár a néhány darab azt is jelentheti, hogy ha nem kapjuk össze magunkat, akkor annak bizony félévkor könnyen bukás lehet a vége, amit persze senki nem akar. Kérdés tehát, hogy bukunk, vagy nem bukunk, s ha igen, mikor történik meg ez jogosan és mikor nem?

Természetesen van olyan, hogy nem mindig megy az a fránya tanulás. S ha már nem készültünk fel rendesen a következő órára, nem okoz túl nagy meglepetést, ha másnap bevágja a tanár az egyest az éppen nullaértékű feleletre, s a hasonlóan értékelhetetlen röpdolgozatra. Ilyenkor kénytelenek vagyunk ezt elfogadni, de ez nem jogosít fel minket arra, hogy legközelebb is hátra tehessük a kezünket, s várjuk, hogy a tanár majd kegyelemből ráírja a kettest a dolgozatunkra. 

S ha már azért járunk iskolába, hogy tanuljunk, akkor ezt tegyük a lehető legnagyobb intenzitással, s akkor nem lehet olyan problémánk, hogy a félév alatt összeszedett számtalan karó miatt rosszul álljon az ember szénája. Mert megbukni nem nagy dicsőség, s ez még félévkor nem is okoz túl nagy gondot, na de évvégén, az már egészen más. A tanár pedig nyilván abban az esetben fog csak élni ezzel a lehetőséggel, amikor már nem nagyon adatik meg számára más megoldás. Például, ha 1,7 vagy 1,8 a tantárgyi átlagunk, akkor még a tanár nyugodtan dönthet úgy, hogy megbuktatja a diákot, mert az ő jogkörébe tartozik az, hogy a félév alatt szerzett osztályzatok alapján értékeljen a nebuló munkáját. 

Sok esetben persze főleg a tanulók részéről kerülnek elő olyan vélemények, hogy azért buktatta meg az XY tanár az XY diákot, mert az éppen nem szimpatikus neki és pikkel rá. Tény, hogy ilyen előfordulhat, persze nyilvánvalóan nem a tanár húzza ki a diáknál a gyufát, hanem fordítva. De lássuk be, bármilyen közösségbe kerül az ember, ilyen problémák és konfliktushelyzetek gyakran adódnak. Ezek rendezése csak kultúráltság kérdése, s a problémák tisztázást követően, már biztos nem fogja egyik fél sem azt gondolni, hogy valami baja van vele a másiknak. Na de, térjünk vissza az előbbi tanár-diák pikkelésre, amit a bukásra álló diákok sokszor úgy tálalnak otthon, hogy a tanár nem kedveli őket, s a bukás ezért történt meg. 

Ilyen esetben mód van arra, hogy a bizonyítvány kézhezvételétől számított 15 napon belül a diák benyújtsa panaszát az iskolaigazgatónak, aki köteles azt tovább küldeni az Országos Közoktatási, Értékelési, és Vizsgaközpontnak.

Ez a szervezet biztosítja a diák számára, hogy egy független vizsgabizottság előtt tegye egy meg a javítóvizsgát, amely bizottságban egyetlen olyan tanár sem foglalhat helyet, aki tanít az adott iskolában. A bukások kapcsán egy másik érdekes kérdés lehet, hogy végül is hány tantárgyból lehet évvégén megbukni úgy, hogy ne kelljen ahhoz a diáknak évet ismételni? 

A jogszabály ebben az esetben kimondja, hogy kettőnél több tantárgyból történő bukás esetén a tanuló csak nevelőtestületi engedéllyel tehet javítóvizsgát, vagyis csak a nevelőtestületen múlik, hogy három vagy több tantárgyból történő bukás esetén tehet-e javítóvizsgát a diák. Persze, a tanuló még akkor is élhet jogorvoslattal, ha a nevelőtestület úgy dönt, hogy osztályismétlésre kötelezi, s ilyenkor a döntést követő 15 napon belül kell benyújtani a jogorvoslatot az iskolaszéknek, vagy egy nevelőkből álló háromtagú bizottságnak. Itt majd eldől, hogy mi legyen a további sorsa a diáknak. 

Láthatod, hogy bármennyire is szigorúnak ítéled meg a tanárokat, a hozzáállásukat az osztályzás, értékelés során, a jogszabály figyelmet fordít arra, hogy a diákokat ne érje komolyabb sérelem, s ha ez mégis megtörténne, legyen mód arra, hogy az így kialakult helyzetet jogi szempontok alapján orvosolják. 

Mindezek után azt javaslom, hogy mindenki a saját képességei szerint tanuljon, ne gyűjtse az egyeseket, hiszen könnyebb annak a diáknak a dolga, akinek nem fáj azért a feje, mert éppen bukásra áll, vagy mert megbukott történelemből vagy éppen fizikából.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten