Diákvállalkozás - A Young Enterprise vállalatok működése III.
2004/07/29 06:52
1489 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az együttes munka, a gazdálkodási - termelési folyamat közös nyomon követése, a döntések közös meghozatala adja majd meg azt a tapasztalatot, ami e program igazi célkitűzése.

Előnyös, ha vállalatotok kézzel fogható terméket, termékeket produkál, bár természetesen bármiféle szolgáltatással is foglalkozhattok. Az együttes munka, a gazdálkodási - termelési folyamat közös nyomon követése, a döntések közös meghozatala, a feladatok közös megosztása és végrehajtása, a döntések eredményének közös értékelése adja majd meg azt a tapasztalatot, ami e program igazi célkitűzése. A termelést ki kell egészítse az üzletmenet figyelemmel kíséréséhez nélkülözhetetlen adminisztratív tevékenység; ehhez a Young Enterprise Alapítvány nyomtatványokat, segédanyagokat, útmutatókat bocsát a vállalatok igazgatóinak rendelkezésére. Ezt a kellékcsomagot a cégbejegyzési díj befizetésekor kapjátok meg.

A zárszámadó eredménybeszámolóra a tanév végén, májusban kerül sor. Ez a Young Enterprise vállalatok "részvényeseinek" év végi nyilvános közgyűlése. Ez után a vállalatok befejezik tevékenységüket - értékesítik készleteiket, majd felszámolják a vállalkozást; felosztják az eredményt, visszafizetik a befektetők pénzét és - remélhetőleg - osztalékot is fizetnek az értékpapírok után. A diákvállalkozásokat a tanárok mellett külső szakemberek, tanácsadók segítik, vállalatonként 1-2 fő. A felnőtteknek itt tényleg csak tanácsadói szerepük van, nem szabad, hogy ők irányítsák a vállalkozásokat. Ötletekkel és szakértelemmel segítik a csoportokat. Nekik kell megtanítaniuk titeket a helyes piaci magatartásra, az ügyfelekkel való viselkedésre, a nyomtatványok használatára, stb. Ők vezetnek be titeket a vállalkozás rejtelmeibe, megosztva veletek a gyakorlatban megszerzett vezetési, termelési, marketing, értékesítési, könyvviteli ismereteiket, tapasztalataikat.

A tanácsadók nem gondolkodhatnak, dolgozhatnak, dönthetnek helyettetek. Hibázni is hagynak majd, ha úgy látják helyesnek. Ne feledjétek: nem ők vezetik, igazgatják a vállalkozást. Nem is biztos, hogy minden megbeszéléseteken részt tudnak venni. Keressétek őket, ha segítségre, tanácsra szorultok. A vállalatban végzett munka, a tanácsadókkal való találkozás időt - pl. vásárra készülve sok-sok időt - igényel. Fontos, hogy minden héten legalább egyszer egy órára találkozzatok egymással - esetleg tanácsadóitokkal -, lehetőleg azonos időpontban és azonos helyen - ennyi idő mindenképpen szükséges a termelésre, adminisztrációra, döntések meghozatalára -, bár szinte biztos, hogy a termékek előállítására és eladására ezen kívül is kell időt fordítanotok.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten