Dinamikus módszerek az eltolás tanításában II.
2004/05/27 08:00
1925 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Folytatjuk a dinamikus geometriával foglalkozó cikksorozatunkat: a dinamikus módszerek az eltolás tanításában kitűzött, eltolással kapcsolatos feladatainak egy lehetséges megoldását adjuk közre. A feladatok megoldását elsősorban a 8-9. évfolyamok tanulóinak javasoljuk.

A feladatokat igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy megoldásukkal rámutathassunk arra, miként használhatjuk az Euklides-t a szerkesztési feladatok elemzéséhez, hogyan kaphat fontos szerepet az interaktív diszkusszió, hogyan juthatunk el a speciális elrendezésű adatfelvételekhez. Korábbi szokásainkhoz híven, most is minden feladathoz csatoltunk egy letölthető Euklides-szerkesztést.

  1. Adott két párhuzamos egyenes, egy d hosszúságú szakasz, valamint egy bázispont. Szerkesszünk a ponton át olyan egyenest, amelynek a két párhuzamos közé eső szakaszának hossza az adott d szakaszhosszal egyenlő! Végezzük el a feladat diszkusszióját! (Euklides fájl)
  2. Adott két metsző helyzetű kör, valamint egy d szakasz. Szerkesszünk a két kör egyik metszéspontján át olyan egyenest, amelynek a körök közé eső szakaszának hossza az adott d szakasz hosszával egyenlő! Vizsgáljuk meg a feladat megoldhatóságának feltételeit! (Euklides fájl)
  3. Szerkesszük meg az ABCD négyszöget, ha adott sorrendben ismerjük annak oldalait, valamint ismert az AB és CD oldalegyenesek hajlásszöge! (Euklides fájl)
  4. Szerkesszük meg az ABCD paralelogrammát, ha adott a C és D csúcsa, valamint az A és B csúcsoknak egy adott P ponttól mért távolsága! A bázispontok mozgatásával vizsgáljuk meg a lehetséges megoldások számát! (Euklides fájl)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten